Kodinhoito

Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

Monipuolisesti varustettu lääkekaappi on yksi kodin tärkeimmistä tarpeista. Purnukoiden haaliminen on kuitenkin turhaa, jotta välttyy ylimääräiseltä lääkejätteeltä.

Kun flunssa tai vatsatauti yllättää, voi olla liian myöhäistä lähteä apteekkiin ostoksille. Sen vuoksi jokaisesta kodista pitäisi löytyä hyvin varusteltu lääkekaappi eli lääkevara.

Lääkkeet ovat osa yleistä kotivaraa. Kotivaralla tarkoitetaan sitä, että kotiin hankittua ruokaa ja muita välttämättömyyksiä on niin paljon, että hätätilanteessa ne riittäisivät jopa viikoksi.

Lue myös: Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Jokaisen kotoa pitää löytyä riittävä määrä itselle määrättyjä lääkkeitä. Marttaliiton mukaan kotoa pitäisi löytyä lisäksi ainakin kuumemittari, sidetarpeita, laastaria, haavanpuhdistusainetta ja särkylääkettä.

Mitä muuta hyvään, perustarpeet kattavaan lääkekaappiin kuuluu?

Proviisori, farmasian tohtori Sanna Torvinen-Kiiskinen Lieksan Uudesta Apteekista listaa, mitkä lääkkeet ja tarvikkeet olisi syytä sisällyttää jokaisen kotitalouden lääkevarastoon.

Lääkekaapin oleellisimmat itsehoitolääkkeet

Huolehdi myös näistä tarvikkeista

Lääkekaappiin kannattaa mahduttaa myös joditabletteja, lääkehiiltä myrkytysten ensiapuun ja kyypakkaus käärmeenpuremaan tai voimakkaan allergisen reaktion ensiavuksi. Myös kylmäpakkaus nyrjähdyksen ensiavuksi voi olla hyödyllinen.

Lue myös Seura.fistä: Syötkö liian vähän jodia? Näin saat sitä turvallisesti ruokavaliostasi

Päivitä lääkekaappi tasaisin väliajoin

”Lääkekaappi on hyvä tarkistaa puolen vuoden tai vuoden välein. Mikäli jokin lääke on vanhentunut, sen voi tuoda apteekkiin”, Torvinen-Kiiskinen muistuttaa.

Vanhentuneita lääkkeitä ei saa heittää sekajätteeseen eikä huuhdella alas viemäristä. Apteekit keräävät vanhentuneita lääkkeitä ja toimittavat ne ongelmajätelaitokselle, jossa lääkkeet hävitetään asianmukaisesti.

Älä hamstraa, älä hävitä itse

Kipulääke on perinteisin lääke, jota jo löytyy lähes jokaisen kaapista. Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että allergialääke antihistamiini on hyödyllinen kevään pölykautena. Hydrokortisonivoide on korvaamaton apu hyttyskesän kutinaoireisiin. 

”Yksittäistä lääkettä ei tarvitse varastoida suurta määrää, vaan yksi itsehoitopakkaus riittää. Tässäkin kohtaa on muistettava, että jokaiselle perheenjäsenelle pitää olla oma vahvuus ja sopiva lääke.”

Torvinen-Kiiskisen mukaan kipu- ja kuumelääkettä pitää varata niin, että jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaiset tarpeet otetaan huomioon.

”Esimerkiksi lapsille on hyvä olla liuosmuotoinen tai suussa hajoava lääke ja aikuisille nieltäviä tabletteja”, Torvinen-Kiiskinen neuvoo.

Lue myös: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

Kaappien täyttäminen erilaisilla lääkepurnukoilla on turhaa. Hyvä muistisääntö on se, että esimerkiksi sellaisia kipulääkkeitä, joita ei tavallisessa arjessa käytä, ei kannata varastoida kotiin.

Kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on haitta- ja sivuvaikutuksia. Lääkkeitä tulee käyttää ohjeiden mukaan vain tarvittaessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.