Kodinhoito

Tiesitkö, että leivinpaperilla voi kiillottaa metallia? Vaikka niksi toimii, sen käyttöä ei suositella kahdesta syystä

Somessa leviää siivouskikka, jonka ei uskoisi toimivan: leivinpaperi puhdistaa ja kiillottaa metallia. Leivinpaperin käyttöä kodin puhtaanapitoon ei kuitenkaan suositella.

Sosiaalisessa mediassa ja etenkin TikTokissa leviää videoita, joissa leivinpaperin väitetään poistavan tehokkaasti esimerkiksi suihkun kromiosiin kertyneitä kalkkitahroja.

Kotiliesi testasi kikkaa. Kuivalla leivinpaperilla hinkatessa kromiosat todellakin alkavat kiiltää kuin peili. Onko leivinpaperin käyttö siivouksessa kuitenkaan suositeltavaa?

”Kertakäyttöisyytensä takia leivinpaperilla siivoamista ei voi pitää ekologisena. Jos leivinpaperia haluaa kokeilla, niin mikäs siinä, mutta ensisijaisesti käyttäisin välineitä, joita voi käyttää monta kertaa”, sanoo Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander.

Martat suosittelevat siis edelleen, että kertakäyttöisten siivousmenetelmien sijaan käytettäisiin kestoliinoja ja isoäidin vinkkejä: rasva- ja likatahroihin tepsii ruokasooda, kalkkisaostumiin ja ruostetahroihin etikka tai sitruunahappo.

Toisaalta leivinpaperilla siivoamisen ekologisuuteen vaikuttaa se, mitä sillä korvaa.

”Jos aiemmin on käyttänyt vahvaa kemiallista pesuainetta, on leivinpaperin käyttö tietysti ekologisempaa. Mutta jos käytössä on jo valmiiksi ympäristöystävällisiä, ei-kertakäyttöisiä siivousvälineitä ja biohajoavia puhdistusaineita, siirtyminen kertakäyttöiseen menetelmään ei ole ekologisempaa”, Silander sanoo.

Leivinpaperilla siivoaminen
© Iina Alanko

Lue myös Anna.fi:stä Siivouskaappi on usein täyteen ahdettu sekamelska – tältä näyttää ammattijärjestäjän nerokas imurikaappi

Leivinpaperilla siivoaminen voi saada aikaan vahinkoa

Jos kalkkitahrat ovat kovin pinttyneitä, niitä saa hinkata leivinpaperilla aika voimakkaasti ennen kuin tahrat lähtevät.

Somessa leviääkin myös video, jonka mukaan leivinpaperilla hinkkaaminen naarmuttaisi kromia. Tämä saattaa Siladerin mukaan olla mahdollista, sillä leivinpaperia ei ole ensisijaisesti tarkoitettu siivousvälineeksi.  

”Yleensä naarmuja jää aineista, jota sisältävät jotain hankaavaa ainetta, kuten hiekkaa, savea tai teräsvillaa. Leivinpapereissa sellaista ei ole, vaan pinta on silikonoitu.”

Lajittele leivinpaperi oikein

Oman kiemuransa leivinpaperin ekologisuuteen tuo sen hävittäminen.

Suurin osa Suomessa myytävistä leivinpapereista on biohajoavia, mutta asia kannattaa tarkistaa leivinpaperin pakkauksesta jo ostohetkellä.

Biohajoavia leivinpapereita ei ole valkaistu, eikä niiden valmistuksessa ole käytetty fluori- tai kloorikemikaaleja. Biohajoavissakin leivinpapereissa on silikonipinnoite, josta voi kompostoidessa levitä mikromuoveja maahan.

Leivinpaperin lajitteluohjeet vaihtelevat paikkakunnittain. Osa kunnista ohjaa leivinpaperit biojätteisiin, toiset kunnat puolestaan ohjeistavat lajittelemaan sen seka- tai energiajätteeseen.

”Paikallisiin jäteoppaisiin kannattaa luottaa, koska asia liittyy siihen, miten biojäte kullakin paikkakunnalla loppukäsitellään. Sama koskee esimerkiksi biohajoavia muovipusseja”, Niina Silander kertoo.

Siivouksen sijaan Silander neuvoo käyttämään leivinpaperia entistä monipuolisemmin ruuanlaitossa.

”Sillä voi korvata etenkin foliota, jota ekologisempi vaihtoehto leivinpaperi on. Foliota kun ei ruuanvalmistuksen jälkeen saa niin puhtaaksi, että sen voisi laittaa metallinkeräykseen.”

Silander vinkkaa myös, että leivinpaperia voi käyttää paistaessa moneen kertaan.

Lue myös: Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että leivinpaperilla voi kiillottaa metallia? Vaikka niksi toimii, sen käyttöä ei suositella kahdesta syystä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.