Kodinhoito

Aurin kätevä niksi puhdistaa lieden pomminvarmasti – salaisuus piilee arkisessa taloustarvikkeessa

Siivooja Auri Kananen kehitti pari vuotta sitten kikan, jolla liesi puhdistuu helposti. Pyysimme Aurilta puhdistusvinkit ja kokeilimme, kuinka hyvin niksi toimii likaiseen valurautalieteen.

Lieden puhdistaminen ei ole helppo tehtävä, jos lika on päässyt pahasti kuivumaan. Vaikka pintaan käyttäisi tymäkkää puhdistusainetta, kovat pinttymät eivät välttämättä liukene.

”Se on ongelma kaikessa liassa. Lika tarvitsee kostuketta, jotta se pehmenee. Pesuaineet kuivuvat nopeasti, jolloin ne eivät tehoa”, TikTokista tuttu siivooja Auri Kananen kertoo.

Aurilla on ongelmaan ratkaisu. Noin kaksi vuotta sitten hän oivalsi, että jos puhdistusaineen päälle asettelee muovia, aine ei pääse kuivumaan ja lika lähtee pois helposti.

Lue myös: Hammasharjoja, lippalakkeja, avaimia… Mitä kaikkea astianpesukoneessa voi ihan oikeasti pestä? Katso asiantuntijan vinkit

Lieden puhdistus kelmun avulla Auri Kanasen ohjeella.
Likainen liesi voi puhdistua märällä mikrokuituliinalla ja astianpesuaineella, jos puhdistuksen tekee pian ruoanlaiton jälkeen. Perusteellinen puhdistus voi olla paikallaan kerran vuodessa. Kuva: Anni Reenpää

Aurin kikka on yksinkertainen. Ensin uuninpuhdistusaine suihkutetaan lieden pintaan, sitten liesi peitetään kelmulla tai muovipussilla. Aineen annetaan vaikuttaa muovin alla vähintään kaksi tuntia. Tämän jälkeen liesi pyyhitään mikrokuituliinalla ja hinkataan sienellä tai tiskiharjalla ja tarvittaessa teräspallolla ja ikkunakaapimella. Koko prosessi tehdään siivoushanskat kädessä.

Kun Auri esitteli kikan 3,8 miljoonalle seuraajalleen, se lähti leviämään vikkelästi somessa. Aurin mukaan niksi on ”fail safe”, eli se ei voi epäonnistua.

”Tällä tavalla lähtee kaikki pahimmatkin pinttymät. Jos ei ensimmäisellä kierroksella lähde, käsittelyn voi toistaa. Minun ei ole koskaan tarvinnut toistaa käsittelyä. Likaa ei ole koskaan jäänyt.”

Lue myös: Kaakelisaumojen puhdistus ja kaakelien pesu näppärästi – katso tarvikkeet ja ohjeet vaihe vaiheelta!

Oikeat välineet takaavat hyvän lopputuloksen

Auri käyttää lieden puhdistuksessa Mr Musclen uunin- ja grillinpuhdistajaa, mutta muutkin uuninpuhdistusaineet käyvät. Mr Muscle ei tosin suosittele tuotettaan käytettäväksi muualla kuin uunissa, uunipelleissä ja uuniritilöissä, ja siksi ainetta kannattaakin kokeilla aluksi pienelle alueelle, jotta varmistuu siitä, ettei liesi vaurioidu.

Uuninpuhdistusaineissa on usein voimakas haju, minkä vuoksi jotkut suosivat luonnollisia puhdistusaineita, kuten mäntysuopaa.

”Sitäkin voi kokeilla, mutta jos haluaa parhaan lopputuloksen, liedenpuhdistuksessa tarvitaan vahvasti emäksistä ainetta, eli ainetta, jossa on korkea pH-arvo.”

Uuninpuhdistusaineissa pH-arvo on noin 12, mäntysuovassa 9,5.

Sieneksi Auri suosittelee Scrub Daddyn sieniä, joita myy esimerkiksi Clas Ohlson. Jos lika on tiukasti kiinni, saattaa tarvita hankaussienen, kuten Viledan Active Scrub -sienen, teräspallon tai ikkunakaapimen eli puhdistusterän, jossa on noin kymmenen senttimetriä leveä metallilasta.

”Jos lieden reunuksessa on tosi pientä mustaa pinttymää, otetaan ikkunakaavin käyttöön. Sillä saa puhtaaksi.”

Lieden puhdistus kelmun avulla Auri Kanasen ohjeella.
Aurin suosikkituotteisiin kuuluvat muun muassa Mr Musclen uuninpuhdistaja ja Scrub Daddyn sieni. Käytimme näitä tuotteita testisissämme. Kuva: Anni Reenpää

Miten kikka tepsii valurautalieteen? Testasimme

Käytimme testissä kelmun lisäksi uuninpuhdistajaa, sientä, mikrokuituliinaa ja siivoushanskoja. Annoimme puhdistusaineen vaikuttaa kaksi tuntia.

Katso työvaiheet ja lopputulos videolta:

Lopputuloksesta näkee, että pääosa palaneesta ruoasta lähti valkoiselta alueelta. Valurautaa ympäröivät metallirenkaat puhdistuivat täysin. Kaikki mustat pinttymät eivät kuitenkaan lähteneet.

Jäimme kaipaamaan teräspalloa ja ikkunakaavinta. Niiden avulla viimeisetkin liat olisivat irronneet. Jos liedessä on pinttynyttä likaa ja haluaa putipuhtaan lopputuloksen, kannattaa testata järeämpiä välineitä.

Lieden puhdistus kelmun avulla Auri Kanasen ohjeella.
Aurin kelmutuskikka poisti pääosan lieden liasta, mutta kaikista pinttyneimmät liat vaativat vielä hinkkausta teräspallolla tai ikkunakaapimella tai molemmilla. Kuva: Anni Reenpää
Lieden puhdistus kelmun avulla Auri Kanasen ohjeella.
Ruskea lika lähti kokonaan, ja metallirenkaat puhdistuivat täysin. Kuva: Anni Reenpää

Juttua muokattu 28.5.2021 klo 11:04: Juttuun lisätty Mr Musclen suositus uuninpuhdistusaineen käytöstä ainoastaan uunissa, uunipelleissä ja uuniritilöissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aurin kätevä niksi puhdistaa lieden pomminvarmasti – salaisuus piilee arkisessa taloustarvikkeessa

PM

Mitenkä joku voi päästää lieden noin sikamaisen epäsiistiin kuntoon?? Itse pyyhin puhtaaksi joka käytön jäikeen ja liesi on kuin uusi 8v.jälkeen. Ai, niin mutta kun minä olenkin mies.

Siisti on aina siisti.

Sama täällä. Ei tulisi mieleenkään jättäåä liettä puhdistamatta ruoanlaiton jälkeen.

Ammattina asuntosiivous

Lieden levyjen päälle ei vaan saa jättäää tai levitellä mitään, ei edes kelmua! Kysy vaikka pelastuslaitokselta.

Mustang puhdistusaine

Liesi puhtaaksi takuuvarmasti onnistuu parhaiten Mustang Grilinpuhdistusaineella!
Turha kokeilla mitään muuta vippaskonstia.
Ruiskuta grillin puhdistusainetta reilusti puhdistettavalle pinnalle, anna vaikuttaa 5-10 min, märkähio likapinta hienolla hiontapaperilla (ei tule naarmuja)!
Lopuksi pyyhi taso vedellä kostutetulla talouspyyhkeellä ja kuivapyyhi lopuksi.
Lopputulos kuin uudessa liedessä!!!!!!!!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.