Kodinhoito

Maton kuivaus: Katso 8 ideaa, miten näin saat pestyt matot kuiviksi

Mattopyykille lähtiessä moni pohtii, mikä olisi paras tapa kuivattaa matot ennen kuin ne levitetään taas lattioita koristamaan. Kokosimme yhteen kaiken, mitä mattojen kuivattamisesta pitäisi tietää!

Maton kuivaus onnistuu parhaiten alkukesästä lämpimänä, hieman tuulisena päivänä, sillä loppukesällä yökasteet voivat hidastavat kuivumista. Mattoja ei kannata kuivata kiireellä, eikä kosteita mattoja levittää lattialle, sillä ne voivat alkaa haista.

Lue myös: Missä matot saa pestä ja millaisilla pesuaineilla? 16 asiaa, jotka mattojen pesemisestä pitää tietää

Talvella mattoja ei kannata ryhtyä itse pesemään, sillä silloin varsinkin isojen mattojen kuivatus on haasteellista. Kuivuvat matot tarvitsevat paljon tilaa ja vaihtuvaa, kuivaa ilmaa. Kiikuta siis talvella isot matot suosiolla pesulaan ja pese vain pieniä mattoja kotona.

Kotiliesi kokosi yhteen parhaat vinkit mattojen kuivaukseen kesällä!

1. Mankeloi matot pesupaikalla

Suurimman osan vedestä saa matoista pois, kun ne mankeloi pesemisen päätteeksi pesupaikoilta löytyvillä mattomankeleilla.

2. Kävele päältä

Mikäli mattomankelia ei ole saatavilla, kääri matto tiiviiksi rullaksi tai viikkaa se mahdollisimman pieneksi ja puristele ylimääräiset vedet pois. Kun käsistä loppuu voimat, kävele puhtain jaloin rullan päältä ja tallo vesi pois matosta.

mattojen kuivaus, matot, mattopyykki, matto, kuivaus, kuivaaminen, mattojen kuvaaminen, sisällä, ulkona, mattojen kuivatus

3. Valuta loppu vesi pois ja maton kuivaus alkaa

Kun matto on mankeloitu ja tallottu, on vain annettava maton kuivua. Maton kuivattamiseen paras sää on hieman tuulinen alkukesän päivä. Älä kuivata mattoa auringossa, sillä aurinko haalistaa maton värejä ja voi kellastaa valkoisen maton. Ripusta värikäs räsymatto kuivumaan siten, että vesi valuu maton kuteiden suuntaisesti. Tämä estää maton värien sekoittumisen, mikäli väriaineet ovat lähteneet pestessä liikkeelle.

Missä maton kuivaus onnistuu?

Juttua varten on haastateltu Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maton kuivaus: Katso 8 ideaa, miten näin saat pestyt matot kuiviksi

Anopin konsti

Matot voi hyvin kuivattaa nurmikolle levitettynä, anna olla yön yli ja käännä aamulla kostea puoli ylöspäin. Onnistuu alkukesästä ennen loppukesän yökastetta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.