Kodinhoito

Mikä roskapussiksi, jos muovisia kauppakasseja ei enää osteta? 5 asiantuntijan vinkkiä

Mikä roskapussiksi, kun kauppakassit korvataan kestokasseilla ja kangaskasseilla? Tämä kysymys piinaa kuluttajaa, joka yrittää tehdä ekologisia valintoja. Asiantuntija kertoo, mikä on ekologisin roskapussi.

Mikä roskapussiksi?  Roskapussi-kysymys pyörii monen mielessä, kun muovisia kauppakasseja ei enää kerry kotiin. Moni päätyy ostamaan muovipusseja rullassa. Mutta ovatko pussit rullassa yhtään sen parempia ympäristön kannalta kuin kauppakassit? Ja jos muovipusseista luopuu, mihin roskat voi laittaa?

Lue myös: Nollahukka eli zero waste -ilmiö yleistyy – Otson roskat mahtuvat lasipurkkiin!

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Helena Dahlbo vastasi Kotilieden kysymyksiin ja listasi viisi vaihtoehtoa kauppakassille:

Moni ostaa kauppakassien sijaan pusseja rullalla.
Moni ostaa kauppakassien sijaan pusseja rullalla.

1. Roskapussi syntyy pakkauskääreistä ja -pusseista

Ekologisin vaihtoehto on käyttää roskapussina kotiin kertynyttä pakkausmuovia.

”Kotiin kantautuu paljon erilaista muovia, kuten esimerkiksi vessapaperirullakääreitä. Kaikki sellaiset kannattaa hyödyntää ennen kuin varta vasten hankkii uusia roskapusseja. Erilaiset pakkauskääreet päätyvät jätteeksi joka tapauksessa”, Dahlbo sanoo.

Mutta eikö kääremuovin käyttäminen roskapussina ole hankalaa?

”Ei minun mielestä. Vessapaperirullakääreen aukkoa voi vähän laajentaa. Pussi pitää tietenkin sulkea ennen kuin sen vie, esimerkiksi teipinpalalla tai solmulla.”

Roskapusseina voi käyttää myös vaippapakettien muovikääreitä, leipäpusseja tai hedelmäpusseja. Hedelmäpussit ovat perinteistä kauppakassia parempi vaihtoehto, koska niissä on vähemmän muovia.

”Hedelmäpusseja vältellään turhan muovinkulutuksen takia. Monet hedelmät eivät tarvitse muovipussia lainkaan. Mutta materiaalin näkökulmasta hedelmäpussit ovat roskapussina hyvä ratkaisu, koska ne ovat tavallisia kauppakasseja ohuempia. Itse käytän hedelmäpusseja sekajätepusseina, mutta minulla on pieni talous. Voi olla, ettei se toimi isommassa taloudessa.”

Lue myös: Mihin voi laittaa vanhat kirjat? Näin kirjojen kierrätys onnistuu

Hedelmäpussit on helppo käyttää uudestaan roskapusseina. Niiden liikakulutusta kannattaa kuitenkin varoa.
Hedelmäpussit on helppo käyttää uudestaan roskapusseina. Niiden liikakulutusta kannattaa kuitenkin varoa.

2. Kierrätysmateriaalista valmistettu kauppakassi

Perinteistä muovista kauppakassia parempi vaihtoehto on kierrätetystä materiaalista valmistettu muovikassi.

”Kierrätysmateriaalista valmistettuja ostoskasseja kannattaa suosia, yhtä lailla kuin kierrätysmateriaalista valmistettuja rullapusseja.”

Kierrätyskassien raaka-aineista 60–100 % tulee kierrätetystä muovista, mikä tekee kasseista ekologisempia tavallisiin kauppakasseihin verrattuna. Muovin käyttöikä pitenee ja uusien muovikassien kulutus vähenee.

3. Roskapussi voi olla paperikassi

Paperikassin käyttäminen sekajätekassina on vaihtoehto, mutta voi käytännössä osoittautua hankalaksi, koska kassi kestää märkää jätettä huonosti. Paperikassin ekologisuuskin on hieman kyseenalaista.

”Ostoskassien ilmastovaikutuksista on tehty vertailututkimus, jossa paperikassi ei pärjännyt kauhean hyvin. Mutta suuria eroja materiaaleissa ei ole.”

Ei ole siis erityistä syytä, miksi paperikasseja kannattaisi käyttää sekajätteelle, mutta muihin tarkoituksiin, kuten paperinkeräykseen tai biojätteen keräykseen ne sopivat mainiosti.

”Kun ostaa ostoskassia, kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen sitä käyttää, kun ostokset on tuotu kotiin. Jos on vaikka tarvetta sanomalehtien viemiselle paperinkeräykseen tai biojätekasseille, siinä paperikassi on hyvässä käytössä.”

Mikä roskapussiksi? Paperikassi on hankala sekajätekassi, koska se kestää kosteutta huonosti.
Paperikassi on hankala sekajätekassi, koska se kestää kosteutta huonosti.

4. Biohajoava roskapussi

Sekajätteelle voi käyttää myös biohajoavia pusseja. Koska sekajäte poltetaan, sen biohajoavuudesta ei kuitenkaan ole erityistä hyötyä sekajätepussina. Biohajoavan pussin ekologisuudestakaan moviseen kauppakassiin verrattuna ei ole varmuutta, koska sitä on tutkittu vähän.

Lisäksi biojätepussina biohajoavat pussit ovat joillakin kompostointilaitoksilla osoittautuneet ongelmallisiksi, koska ne eivät ole täysin hajonneet käsittelyn aikana.

”Biohajoavien pussien jäämät seulotaan biojätteestä pois jälkeenpäin. Eivät ne siis ympäristöön päädy. Itse suosin biojätteelle kuitenkin paperipussia. Ne hajoavat kompostissa varmemmin.”

5. Muovipussirullat paras vaihtoehto roskapussiksi

Ovatko muovipussirullat roskapussina sen parempia kuin kaupasta saatavat muovipussit? Ovat, sanoo Dahlbo.

”Materiaalikulutuksen näkökulmasta pussirullat ovat ekologisempia kuin kauppakassit, koska ne ovat ohuempia. Sellaisia kannattaisi käyttää mieluummin kuin paksuja tukevia ostoskasseja. On turha pistää ylimääräistä materiaalia roskikseen.”

Muovipussirullissa on myös se etu, että ne ovat halvempia kuin kauppakassit. Jos siis kotoa ei löydy mitään muuta, turvaudu rullapussiin vailla huonoa omatuntoa.

Dahlbo kuitenkin kehottaa miettimään, vaihtoehtoja muovipussille:

”Jos kotona on valmiina jotakin, jota saisi hyödynnettyä kassina tai roskapussina, käytä mieluummin sitä, kuin osta varta vasten lisää. Lisäksi kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kassin sisältöön, ja miettiä miten voisi vähentää pakkauksista ja muista tuotteista kertyvän muovin määrää omilla ostosvalinnoillaan.”

Mikä roskapussiksi? Kerro meille kommenteissa!