Kodinhoito

Miksi tulisija savuttaa? 5 vinkkiä tulisijan käyttöön

Kun lämmität puilla vanhaa taloa ja mökkiä, saat ilman kiertämään, säästät rahaa ja lisäät tunnelmaa. Näillä vinkeillä saat vastauksen yleisimpiin ongelmatilanteisiin.

1. Millaista puuta kannattaa polttaa ja kuinka paljon kerralla?

Tuo puut ulkoa huoneenlämpöön ainakin yhtä vuorokautta ennen lämmitystä. Polta puhdasta, kuivaa puuta. Älä polta maalattua purkupuuta, painekyllästettyä lautaa, lastulevyä, vaneria, liimapuuta tai brikettejä.

Pari pesällistä riittää uuden varaavan tulisijan lämmittämiseen, vanhan pönttö- tai kaakeliuunin lämmittämiseen kuluu pari kolme tuntia aikaa. Älä polta liian täysiä pesällisiä.

2. Miten pesä sytytetään?

Puut ladotaan pesään ja sytytetään päältä. Pesää kohennetaan vasta polton loppuvaiheessa ja lopuksi hehkuvia hiiliä kopautellaan tasakokoisiksi ja levitetään tasaisesti pesän pohjalle.

Kakluuniin ja pönttöuuniin kannattaa kokeilla irtoarinan hankkimista, jotta puut saavat palamiseensa paremmin ilmaa.

3. Kuinka usein pitää nuohota? Mitä voin nuohota itse?

Tulisija pitää tarkistaa ja nuohota vähintään kerran vuodessa, kesämökillä kolmen vuoden välein. Jos vuokraat mökkiäsi, nuohooja pitää kutsua vuosittain. Suurin osa tulisijojen aiheuttamista tulipaloista lähtee liikkeelle hormeista. Siksi ammattitaitoisen nuohoojan käyttö on tärkeää.

Saunan pataan kertyy helposti paljon nokea, joten nosta vesisäiliö pois ja siivoa pinnat itse säännöllisesti. Siivoa myös vuosittain puuhellan päällinen eli liitta: nosta liitta ja irtolevyt ja -renkaat ulos ja harjaa noki pois vanhalla tiskiharjalla, juuriharjalla tai teräsharjalla.

Harjaa uuniesi pellit myös vuosittain.

Tulisijan puhdistus

4. Mitä tehdä, jos tulisija savuttaa?

Savua syntyy, kun kostea hormi aiheuttaa savulukon. Jos siis lämmität käyttämättä ollutta tulisijaa, laita pesään vähän puita ja sytykkeet, puhalla sen jälkeen hormin nuohousluukusta kuumailmapuhaltimella pari minuuttia ja sytytä pesä välittömästi.

Voit polttaa nuohousluukussa myös pari arkkia sanomalehtipaperia tai sytytyspalan, mutta kuumailmapuhallin on nopeampi ja varmempi.

Jos käyt harvoin mökillä, hormin esilämmitys on tarpeen joka kerta.

5. Miten usein tuhka pitää poistaa? Miten käsittelen tuhkaa?

Ennen lämmittämistä vanha tuhka pitää aina poistaa. Tuhka estää lämmön varastoitumista, niinpä täynnä tuhkaa oleva uunisi laittaa lämmön harakoille.

Vanha tuhka estää myös hiilloksen palamisen havainnointia ja tuhkassa piileskelevä kekäle voi aiheuttaa häkää.

Laita tuhka aina kannelliseen metalliastiaan, sillä tuhkan seassa olevat hiilet voivat pysyä hehkuvina päiväkausia. Puuterassille muoviämpärissä nostetut tuhkat ovat saaneet aikaan monta tulipaloa.

Lähteet: Uunin kupeessa. Tulisijan käyttö ja kohennus; Tulisijat – suunnittelu, toteutus, ylläpito ja käyttö; Pertti Jaako: Paikalleen muuratut tulisijat.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi tulisija savuttaa? 5 vinkkiä tulisijan käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.