Kodinhoito

Miten rintaliivit kannattaa pestä? Näillä nikseillä liivisi säilyvät pitkään kauniina

Rintaliivit kiittävät, kun muistat pestä ne riittävän usein. Mutta miten pestä liivit oikeaoppisesti? Lue Kotilieden ohjeet!

Rintaliivit säilyvät pidempään kauniina ja kunnossa, kun kohtelet ja peset rintaliivit hellävaroen ja noudatat pesuohjeita. Yksillä rintaliiveillä ei pitkälle pötkitä, eivätkä samat rintaliivit sovi kaikkiin tilanteisiin. Pesurumba yksinkertaistuu, jos vaihdat välillä liivejä.

Asiantuntijat suosittelevat hankkimaan suosittujen t-paitaliivien lisäksi ainakin juhlaan sopivat rintaliivit ja kuntoiluun sopivat urheiluliivit. Ymmärrettävistä syistä urheiluliivit voi hyvin pestä pesukoneessa, kun taas herkän pitsiset juhlaliivit vaativat käsinpesun.

Lue myös: Vaivaako tissihiki?

Näin peset rintaliivit oikeaoppisesti:

  1. Älä hilloa rintaliivejäsi pyykkikopan pohjalle päiväkausiksi.
  2. Pese rintaliivit kahden käyttökerran jälkeen, jotta lika ei jämähdä kiinni elastaanimikrokuitujen sisälle.
  3. Joskus pelkkä käsinpesu riittää: laske altaaseen lämmintä vettä, lisää muutama pumppaus käsisaippuaa ja huljuttele liivejä hetki vedessä. Huuhtele ne ja laita kuivumaan.
  4. Jos et hikoile, rintaliivien pesuväliä voi pidentää tuulettamalla.
  5. Liivien pesuohjelappua ei kannata leikata pois tai ainakaan hukata, sillä varsinkin pitsiliivit vaativat viileän pesuveden ja hellän käsittelyn.

Lue myös: Näin vältät liivimokat

Vaatehenkarit
Pitsiliivit kaipaavat käsinpesua.

Pese kaarituelliset rintaliivit pesupussissa

Varsinkin kaarituellisille liiveille suositellaan hellävaraista käsinpesua.

Jos  kuitenkin peset kaarituelliset liivit pesukoneessa, käytä pesupussia ja jätä pesukone vajaaksi, jotta kaarituet eivät väänny muun painavan pyykin alla. Katkennut tai irronnut kaarituki voi aiheuttaa ikävää vahinkoa pesukoneelle.

Samaan pesupussiin mahtuvat kolmetkin liivit, jos pussi on riittävän tilava.

Rintaliiveille sopiva pesulämpötila on 30 astetta. Parhaiten toimii nestemäinen pyykinpesuaine. Annostele sitä säästeliäästi, jotta kuituihin ei jää pesuainejäämiä. Unohda huuhteluaine, sillä sen käyttäminen veltostaa joustavia materiaaleja rintaliiveissäsi.

Kuivata rintaliivit ilmavasti

Värillisistä alusasuista voi lähteä väriä. Pese siksi vaaleat alusvaatteesi erikseen tai laita pesukoneeseen Dr. Beckmannin Värin- ja Liankerääjä mikrokuituliina. Liankerääjäliina imee pesuveteen levinneet värit. Sen löydät ruokakaupan pyykinpesuainehyllyiltä. Haluathan säilyttää puhtaanvalkoiset rintaliivisi puhtaanvalkoisina eikä epämääräisen harmahtavina jatkossakin!

Kuivata rintaliivit ilmavasti, ei siis patterin päällä, auringossa eikä kuivausrummussa. Kuumuus heikentää ja hapertaa elastaanikuitua.

Jos käytät hajuvettä päivittäin. suihkauta sitä ennen pukeutumista, sillä liivit yllä suihkutettu tuoksu tarttuu liivien materiaaliin ja sekin saattaa haperoittaa liivejä.

Ethän sullo vielä nihkeitä rintaliivejä piironginlaatikkoon, vaan anna niiden kuivua ilmavasti riittävän kauan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten rintaliivit kannattaa pestä? Näillä nikseillä liivisi säilyvät pitkään kauniina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.