Kodinhoito

Näin kunnostat mökin kesäkuntoon – 5 vinkkiä mökkikauden alkuun

Ihanaa, mökkikausi on jälleen täällä! Kokosimme vinkit, mitä kesämökillä kannattaa tehdä talven jälkeen.

1. Tuuleta ja siivoa

Tuuleta tekstiilit ja vuodevaatteet ja pese tai vaihda ne uusiin tarvittaessa. Tamppaa matot ja sohvien ja tuolien istuintyynyt. Pese ikkunat, lakaise roskat ja mahdolliset hiirenpapanat. Poista pöly seinäpinnoilta ja katosta harjalla tai pyyhkimällä.

Pese lattia- ja seinäpinnat tarvittaessa ja materiaalin sen salliessa. Kuuraa sauna ja terassi. Siivoa ja järjestä mökin keittiö ja kaapit. Käy läpi kaappeihin syksyllä jääneet kuiva-aineet ja heitä vanhentuneet ja pilaantuneet tuotteet pois.

2. Tarkista tulisijat

Tarkista tulisijan ja hormin kunto. Jos havaitset halkeamia, ota yhteyttä nuohoojaan.

Säännöllisessä käytössä olevan kesämökin hormit tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Kun hormit ovat olleet pitkään kylmillään, lämmitä tulisijaa vähitellen pienellä tulella, ettei se suuresta lämpötilanerosta johtuen puske savua ja nokea sisätiloihin.

3. Muista palovaroitin

Tarkista palovaroittimen kunto. Vaihda patteri tai koko palovaroitin tarvittaessa. Myös tehokkaita häkävaroittimia on markkinoilla. Hanki mökille ainakin sammutuspeite, tarpeen mukaan myös käsisammutin.

4. Lääkekaappi ajantasalle

Tarkista, että mökin lääkekaappi on ajan tasalla ja hanki loppuneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden tilalle uudet. Perusvarustukseen kuuluvat ainakin laastarit, sidetarpeet, vanu, desinfiointiaine, kuumemittari, särkylääke ja kyypakkaus.

5. Tarkista kaivo ja juomavesi

Tarkista kaivon kunto ja juomaveden laatu. Jos vesi maistuu tai haisee oudolta, pyydä terveystarkastajaa ottamaan näytteet.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin kunnostat mökin kesäkuntoon – 5 vinkkiä mökkikauden alkuun

Töitä riittää

Oma mökki on toki hieno ajatuksena, mutta käytäntö on toinen. Artikkelin kaltaiset hommat ovat murto-osan mökillä tehtävistä töistä, jota voi kertyä yllättävänkin paljon. Juuri tuon vuoksi olen harkinnut siirtyväni käyttämään vuokramökkejä. Ainakin valikoimaa löytyy esim. http://www.kalasaalis.com/vuokramokit-ja-lomamokit/

Toinen ahdistava seikka omassa mökissä on, että tulee tunne sen pakonomaisesta käyttämisestä. Se rajoittaa lomailua. Hyvänä puolena taas on, että omat tavarat saa olla aina mökillä ja itse vastaa kaikesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.