Kodinhoito

Miten munkkirasva hävitetään? Yhtä virhettä ei ainakaan kannata tehdä – poimi vinkit!

Munkkirasvan hävitys ja uudelleenkäyttö kiinnostaa erityisesti vappuna sen jälkeen, kun munkit on paistettu ja rasva jäähtynyt.

Ennen munkkien paistamista kannattaa miettiä, kuinka paljon rasvaa niiden paistamiseen tarvitsee, jotta munkkirasvan hävitys ja uudelleenkäyttö on helpompaa.

Kattilaan tai pannulle ei kannata heti alkuun kaataa montaa litraa, sillä rasvaa tai öljyä voi lisätä paistamisen aikana. Kaada kuitenkin riittävästi, etteivät munkit osu pohjaan paistettaessa.

Lue myös: Mikä rasva on paras munkkien paistamiseen? Martat vastaavat ajankohtaiseen kysymykseen

Munkkirasvan hävitys – älä lorauta viemäriin!

Munkkien paistamiseen käytettyä öljyä tai rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Älä siis kaada sitä esimerkiksi lavuaariin tai vessanpönttöön.

Viemäriin tai vessanpyttyyn kaadettuna rasva tukkii putket, kun rasva jäähtyy ja paakkuuntuu putkien seinämiin ja käännöskohtiin. Rasva ei liukene veteen ja alkaa kerätä itseensä likaa, kuten ruoantähteitä ja wc-paperia, josta syntyy tukos.

Viemäriin kaadetut munkkirasvat saattavat tukkia useamman asunnon yhteisen viemäripätkän. Wc-istuimeen kaadetut rasvat voivat aiheuttaa vedenpinnan nousemisen ja veden tulvimisen lattialle.

Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Kuva: Jorma Marstio
Kuva: Jorma Marstio

Munkkirasvan uudelleenkäyttö on mahdollista

Kertaalleen lämmitetty munkkirasva ei säily enää sen pakkauksessa lukevaan päivään asti. Se tulisi käyttää muutaman viikon sisään. Munkkirasva on hyvä säilyttää pimeässä ja viileässä tilassa, kuten jääkaapissa, sillä se pilaantuu herkemmin kuin käyttämätön rasva.

Rasvaa voi käyttää esimerkiksi rosettien tai tippaleipien tai uuden munkkisatsin paistamiseen tai vaikka lettujen paistamiseen. Rasvaan liukenee ensimmäisen paistamisen aikana munkkien makeaa taikinaa, joten suolaisiin ruokiin se voi antaa ei-toivottua makua.

Uudelleenkäytetty munkkirasva voi pilata leivonnaisten maun, jos rasva on päässyt eltaantumaan. Rasvaa voi haistella ennen uudelleenkäyttöä. Jos se haisee eltaantuneelle, on se viisainta jättää käyttämättä. Eltaantunut haju on tympeä ja hieman pistävä.

Juttua varten on haastateltu kehittämispäällikkö Maija Soljanlahtea Martoista. Lähteenä on käytetty myös Geberit Oy:n tiedotetta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten munkkirasva hävitetään? Yhtä virhettä ei ainakaan kannata tehdä – poimi vinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.