Kodinhoito

Muovin kertakäyttö on lopetettava – näin se on mahdollista!

Jättimäisiä muovilauttoja kelluu meressä, ja kaikkialle levittäytyvä muovisilppu uhkaa terveyttämme. Muovista luopuminen vaatii arjessa ponnisteluja, mutta on mahdollista.

Muovi on kevyttä, kestävää ja halpaa. Sen käyttö onkin lisääntynyt hurjasti, sillä puolet maailman muovista on valmistettu 13 viime vuoden aikana. Keinokuituvaatteita, leluja ja kertakäyttölautasia käytetään entistä enemmän, entistä isommalla joukolla ja entistä lyhyemmän ajan.

Kertakäyttöisen muovin kestävyys on ympäristön, eläinten ja ihmisen terveyden kannalta ongelmallista, koska muovi ei häviä, vaan hiertyy pienhiukkasiksi ja kertyy eliöihin. Muovi päätyy ihmiseen kalojen ja vaikkapa merisuolan mukana.

Tutkijat pitävät tätä muovin kertymistä jopa ilmastonmuutokseen verrattavana ympäristöongelmana, jolle pitää nopeasti tehdä jotakin. Toivottavasti europarlamentti saa muutettua EU-komission pian julkistettavaa muovi­strategiaa tiukaksi lainsäädännöksi.

Muovi häiritsee hormoneja

Muovia pidetään hormonihäiritsijänä, joka vaikuttaa esimerkiksi siihen, että miehille kasvaa rinnat ja siittiöt vähenevät. Muovi saattaa olla myös Alzheimerintaudin ja kakkostyypin diabeteksen taustalla – ihmiskehon toimintoja säätelee yli 20 hormonia ja insuliini on yksi niistä.

Muovia voisi käyttää uudelleen, mutta ongelmana on se, että muovilaatuja on niin monia, jopa yli 2 000 erilaista. Muovi onkin yksi huonoiten kierrätetyistä raaka-aineista.

Pantillisten muovipullojen kierrätys onnistuu hyvin, koska samasta muovilaadusta voi tuottaa uudelleen samanlaisia muovipulloja. Muovilaatujen määrää on siis selkeästi vähennettävä, jotta uudelleenkäyttö onnistuu.

Mitä arjessa pitää tehdä toisin, jotta muovin kulutus vähenisi?

Muovin kertakäyttö pitää lopettaa ja sitä kannattaa käyttää vain pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa tuotteissa. Elintarvikkeiden ja varsinkin rasvaa sisältävien tuotteiden pakkaukseen pitäisi käyttää lasia tai puupohjaista materiaalia – mikä mahdollisuus Suomelle!

Meidän kuluttajien pitää vaatia paperipusseja, käyttää kestokasseja ja ostaa tuotteita irtomyynnistä. Pienet hedelmäpussit ovat syntiä, mutta kaupan ostoskassin voi kierrättää roskapussiksi, jos muutoin vähentää muovin käytön minimiin.

Kannattaa vaihtaa fleecepusakka villapaitaan ja hankkia kestäviä, aidoista materiaaleista tehtyjä vaatteita. On myös hyvä tottua ajatukseen, että tulevaisuudessa vuokraamme kunnollisen vaatteen erityismenoa varten sen sijaan, että ostamme halpakaupasta yhden illan kotelomekon.

Juttuun on haastateltu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä.

Mitä mieltä sinä olet muovinkäytöstä ja sen lopettamisesta? Osallistu keskusteluun kommentoimalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muovin kertakäyttö on lopetettava – näin se on mahdollista!

Eräs joka aamulla heräs

Oli htötyä kiitos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.