mustikat
Kodinhoito

Mustikkatahra vaatteessa? Näillä nikseillä taltutat hankalimmatkin marjatahrat!

Mustikkatahrat ovat jokakesäinen riesa, mutta pieni sotku on herkuttelun arvoinen. Varsinkin, kun tahranpoisto onnistuu näppärästi näillä vinkeillä.

Ripeys on valttia, kun haluat poistaa mustikkatahrat ja muut marjojen aiheuttamat tahrat tehokkaasti. Nappaa nämä vinkit, joiden avulla tulee nopeasti ja helposti puhdasta jälkeä!

Lue myös: Miten mustikkaiset kädet saa puhtaaksi? Katso 35 vinkkiä – et takuulla ole kuullut näistä kaikista!

mustikkatahra
Mustikka jättää ikävän tahran, jota voi olla vaikea saada pois ellei toimi ripeästi. © Tommi Tuomi

Nujerra mustikkatahra ja muut marjatahrat kiehuvalla vedellä

Helpoimmillaan mustikkatahra puhdistuu kaatamalla kankaalle kiehuvaa vettä. Kikkaa kannattaa testata etenkin, kun tahra on tuore.

Pingota kangas tiukaksi ja tähtää runsaasti kiehuvaa vettä marjatahran päälle. Älä kastele tahraa tai pese vaatetta ennen käsittelyä. Sillä selvä!

Esipese kangas sappisaippualla

Jos pelkkä kiehuva vesi ei riitä, marjatahra kannattaa kostuttaa ja käsitellä sappisaippualla. Anna saippuan vaikuttaa vartin ajan ja toista käsittely tarvittaessa. Pese tekstiili lopuksi pesuohjetta noudattaen mahdollisimman kuumassa lämpötilassa.

Sappisaippuan sijasta voi kokeilla myös astianpesuainetta, nestemäistä pyykinpesuainetta tai tahranpoistoainetta.

Valkaise marjojen tahrima tekstiili

Jos tekstiili on valkoinen ja hoito-ohje sallii kloorivalkaisun, siitä voi olla apua. Kemiallisen valkaisun lisäksi voit kokeilla myös ruokasoodaa tai jättää kankaan aurinkoon haalenemaan.

Auringonvalossa tapahtuvan valkaisun ideana on kuluttaa vaaleaan tekstiiliin pesun jäljiltä jäänyt tahra pois. Jotta käsittely onnistuu, tekstiilin tulee sietää pitkäaikaista altistamista auringon valolle. Vaaleat tekstiilit kestävät yleensä auringonvaloa hyvin, mutta tummemmat värit saattavat haalistua käsittelyssä.

Lisäksi kiehuva maito tai sitruunan mehu saattavat vaalentaa mustikkatahraa.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Valio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkatahra vaatteessa? Näillä nikseillä taltutat hankalimmatkin marjatahrat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.