tekstiilien kierrätys

Näin kierrätät vaatteet oikein – tekstiilin kunto ratkaisee, mihin se kuuluu

Moni heittää kulahtaneet lumput sekajätteeseen, mutta enää ei tarvitse: yhä useampi kunta järjestää poistotekstiilien keräystä, jonka kautta vanhat tekstiilit saavat uuden elämän.

Kun lajittelee vanhoja vaatteita ja muita kodintekstiilejä, hyvä muistisääntö on se, että tekstiilit jaetaan hyväkuntoisiin, poistotekstiileihin ja sekajätteeseen.

Hyväkuntoiset tekstiilit ovat niitä, jotka voi myydä kirpputoreilla, antaa tuttaville eteenpäin tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

”Jokaisen vaatteen kohdalla kannattaa miettiä, onko se niin hyvässä kunnossa, että ostaisit vaatteen itse käytettynä tai kehtaisitko antaa sen jollekin tutulle – jos vastaus on kyllä, tekstiilin voi kierrättää”, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Jos vastaus on ei, vaatteen voi laittaa joko poistotekstiilikeräykseen tai sekajätteeseen. Jutun lopusta löydät ohjeet, jotka neuvovat kumpaan vaate tai tekstiili kuuluu.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – punaviini, rasva, veri…

Ei pelkkää sekajätettä – vihdoin oma keräysastia tekstiileille

Moni on tottunut heittämään huonokuntoiset vaatteet sekajätteeseen, koska lajittelumahdollisuudet tekstiileille ovat olleet heikot. Tilanteeseen on tulossa nyt muutos, sillä pääkaupunkiseudun Sortti-asemat ovat alkaneet vastaanottaa poistotekstiilejä.

Keräys on laajenemassa pikku hiljaa koko Suomeen. Tavoitteena on, että vuoteen 2023 mennessä keräysverkosto on maanlaajuinen.

Poistotekstiilien keräys on vuonna 2015 käynnistynyt hanke, jossa käyttökelvottomat tekstiilit kuljetetaan Paimioon rakennetulle pilottilinjastolle. Siellä niistä saadaan tehtyä kierrätyskuitua sen sijaan, että ne poltetaan seka- ja energiajätteiden seassa.

Poistotekstiilejä voi viedä jätesäkillisen Sortti-asemalle kahden euron keräysmaksua vastaan. Täältä löydät lähimmän kierrätyspisteen tekstiileille. Alkuvuodesta poistotekstiilien keräysverkosto laajenee pääkaupunkiseudulla useaan kauppakeskukseen.

vaatteiden kierrätys

Onko vaate niin hyvässä kunnossa, että ostaisit sen itse käytettynä tai kehtaisitko antaa sen jollekin? Jos vastaus on kyllä, tekstiilin voi kierrättää. Kuva: iStockphoto

Näin lajittelet kodin tekstiilit oikein

Hyväkuntoiset tekstiilit – ehjät ja puhtaat

Hyväkuntoisia vaatteita ovat puhtaat ja ehjät tekstiilit, jotka sopivat uudelleenkäytettäviksi. Näitä ottavat vastaan esimerkiksi:

  • Hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten Punainen risti, UFF, Fida ja Pelastusarmeija. Ainakin UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat keräyksiin vaatteiden lisäksi myös hyväkuntoisia kodintekstiilejä.
  • Eläinsuojeluyhdistyksillä on usein käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, peitoille, tyynyille ja matoille.

Poistotekstiilit – rikkinäiset ja puhkikuluneet

Poistotekstiilejä ovat käyttökelvottomat, kuten rikkinäiset, puhkikuluneet tai tahraantuneet, kuivat vaatteet ja tekstiilit, kuten:

  • Takit, housut, paidat, hameet, pussilakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Vie vaatteet keräykseen tiiviisti suljetussa muovipussissa, jotta vaatteet eivät kerää kosteutta ja pilaannu. Yksikin pilaantunut vaate voi pilata koko erän.

Sekajätteet – pilaantuneet ja haisevat

Sekajätteeseen kuuluvat pilaantuneet tekstiilit, asusteet ja kodin täytetyt tekstiilit, kuten:

  • Haisevat, homeiset, märät, öljyiset ja tuholaisten saastuttamat vaatteet
  • Kengät, vyöt, nahka, turkikset
  • Sukkahousut ja alusvaatteet
  • Pehmoeläimet
  • Tyynyt, peitot ja matot

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin kierrätät vaatteet oikein – tekstiilin kunto ratkaisee, mihin se kuuluu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X