Kodinhoito

Tekikö lemmikki tarpeet sisälle? Ammattilainen opastaa, mikä tepsii tahroihin parhaiten – ja miten nujerrat ikävät hajut

Apua, nyt lirahti! Kun koira tai kissa tekee tarpeet sisälle, on toimittava ripeästi.

Jokainen lemmikinomistaja tietää, että toisinaan sattuu haiseva vahinko. Kun kakat tai pissat pääsevät sisälle, jätökset eivät katso aikaa eikä paikkaa. Yleisimpiä vahingot ovat pentukodeissa.

Kuinka kakka- tai pissatahroista pääsee sitten parhaiten eroon, kun vahinko sattuu? Siivousalan yrittäjä Sanna Suhonen Sannan siivouspalvelusta kertoo, kuinka nujerrat lemmikkitalouksien ikävät sotkut.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – punaviini, rasva, veri…

Näin siivoat lemmikin kakan

Kakkatahra kannattaa aina yrittää siivota heti tuoreeltaan. Oli kakka sitten lattialla tai matolla, poista uloste talous- tai wc-paperilla. Suojaa kädet kumihanskoin.

Jos vahinko sattuu matolle, paras vaihtoehto on siirtää matto pikaisesti pesuun, jos mahdollista.

Suhonen muistuttaa, että lemmikkitalouksissa kannattaa lähtökohtaisesti panostaa mattoihin ja sohvanpäällisiin, jotka voi pestä pyykinpesukoneessa. 

Aina vesipesu ei onnistu. Silloin kakkatahraa voi yrittää puhdistaa paikallisesti. Levitä matolle nestemäistä pyykinpesuainetta ja anna sen vaikuttaa hetken aikaa. Neutraali yleispuhdistusaine on myös hyvä vaihtoehto. Kun aine on saanut vaikuttaa, pyyhi tahraa varoen kostealla liinalla.

Kakan haju irtoaa matosta ruokasoodalla. Ripottele soodaa matolle, anna vaikuttaa puoli tuntia ja imuroi pois.

Näin siivoat lemmikin pissan

Lemmikin pissan haju on erittäin inhottava, erityisesti kissan pissan. Pissa imeytyy helposti lattiamateriaaleihin, joten siivouksen kanssa kannattaa olla aina toimia nopeasti.

Pissalammikko siivotaan lattialta pyyhkimällä paperilla tai siivousliinalla. Pese kohta sen jälkeen yleispuhdistusaineella.

Joskus pissa voi sattua paikkaan, josta sitä on liki mahdotonta puhdistaa. Jos kissa pissaa peitolle tai tyynylle, hajuhaitta voi olla niin paha, että ainoa vaihtoehto voi olla tekstiilin hävittäminen. 

”Tekstiilin voi yrittää pestä tuoreeltaan, mutta jos pissa ehtii imeytyä ja kuivahtaa kuituihin, sitten on kyllä hankala tilanne”, Suhonen sanoo.

Pissa imeytyy helposti lattiamateriaaleihin, joten siivouksen kanssa kannattaa olla aina nopea.
Pissa imeytyy helposti lattiamateriaaleihin, joten siivouksen kanssa kannattaa olla aina nopea. © iStockphoto

Hajun neutralisointi kannattaa päivittäin pentuaikana

Jotta lemut eivät jää leijailemaan kotiin, pissan hajua kannattaa myös neutralisoida pissapaikoilta. Varsinkin pentuvaiheessa tuoksujen neutralisointi kannattaa päivittäin.

Tee hajua neutralisoiva seos tuoreesta sitruunasta ja ruokasoodasta. Levitä seosta mikrokuituliinalle ja käy liinalla läpi pintoja, joissa on epämiellyttäviä tuoksuja. Etikka on myös hyvä ja luonnollinen vaihtoehto hajujen poistoon.

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi

Suhonen on myös itse kissanomistaja. Hän on todennut hyväksi eukalyptukselta tuoksuvan Euca-yleispuhdistusaineen. Hän siivoaa sillä kaikkia kodin pintoja, ja näin hajut ovat pysyneet kokonaan poissa.

Myös eläintarvikeliikkeet myyvät erilaisia hajunpoistajia, mutta niiden valinnassa kannattaa olla tarkkana. Jotkut aineet vain peittävät hajut neutralisoinnin sijaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tekikö lemmikki tarpeet sisälle? Ammattilainen opastaa, mikä tepsii tahroihin parhaiten – ja miten nujerrat ikävät hajut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.