Kodinhoito

Eikö siivoaminen houkuttele? Nämä 4 asiaa kodillesi tapahtuu, jos lopetat sen siivoamisen

Ensimmäisenä siivoamatta jättämisessä kärsii kodin viihtyvyys. Likaisessa ja siivottomassa kodissa ei yleensä voi levätä tai rentoutua kunnolla.

Mitä pidempään kodin siivousta lykkää, sitä enemmän likaa ja pölyä luonnollisesti syntyy. Pitkään kertyneen pölyn ja lian poissaaminen voi vaatia kovan työn. Lisäksi siivoamiseen joutuu käyttämään paljon aikaa.

Epäsiistissä asunnossa esimerkiksi astmaatikkojen oireet voivat pahentua huomattavasti, Kotipalvelu Männynhavun siivouspuolen vastaava Ritva Bergström huomauttaa.

Pyysimme Bergströmiä kertomaan, mitä tapahtuu, jos kodin siivousta laiminlyö tavallista pidempään. Riippuu kodista ja asukkaista, kuinka pitkään voi olla siivoamatta.

1. Asunto voi alkaa haista

Pöly kerää itseensä kaikenlaisia hajuja, ja asunto voi alkaa haista tunkkaiselta.

Kerääntynyt pöly tarjoaa kasvualustan mikrobeille ja sieni-itiöille, jotka voivat altistaa allergisille reaktioille.

Lika myös pinttyy helposti kiinni pölyiseen asuntoon.

2. Ikkunat alkavat vihertää

Jos ikkunat jättää pesemättä, valo ei pääse asuntoon.

Ikkunoihin voi alkaa kertyä ilmansaasteita, jotka pitkällä aikavälillä muuttuvat lasissa vihertäväksi kasvustoksi.

Lue myös: Lasiin jää aina pesun jälkeen rantuja ja 6 muuta ikkunanpesuun liittyvää väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa – tiesitkö nämä?

Sotkuinen koti
© iStockphoto

3. Vesi pinttyy kylpyhuoneeseen ja lavuaareihin 

Kylpyhuoneen pesemisen laiminlyönti alkaa näkymään seinissä, lattiassa, lattiakaivossa ja lavuaarissa, kun kalkkipitoinen vesi jämähtää pintoihin ja alkaa keräämään likaa.

Yli kuukauden pesemättömän kylpyhuoneen puhdistus voi olla hankalaa, kun lika pinttyy pintoihin. Avuksi täytyy ottaa kalkinpoistoaine, jotta kylpyhuoneen saa puhtaaksi.

Vanhemmissa taloissa, joissa pinnatkin ovat vanhoja, aika on lyhyempi.

4. Vuodevaatteisiin kertyy ihosoluja ja rasvaa

Peitot, tyynyt ja petauspatja olisi hyvä imuroida kerran kuussa. Ihmisestä irtoaa nukkuessaan paljon kuollutta ihosolukkoa sekä rasvaa.

Kerran kuussa imuroitu sänky voi auttaa myös mahdollisesti astman oireisiin. Bergström kertoi erään asiakkaan pystyneen vähentämään lääkkeitään sängyn imuroinnin jälkeen.

Lue myös Anna.fi:stä: 5 parjattua kodin järjestysratkaisua – ammattijärjestäjän vinkit muuttavat käsityksesi pinoista ja naulakoista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö siivoaminen houkuttele? Nämä 4 asiaa kodillesi tapahtuu, jos lopetat sen siivoamisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.