Kodinhoito

Nämä 7 asiaa eivät kuulu keittiön altaan alle – voivat olla turvallisuusriski

Kaikkea ei kannata säilyttää keittiön altaan alla. Ammattijärjestäjä kehottaa miettimään tarkkaan, mitä allaskaappiin laittaa etenkin, jos tilassa on roskien keräyspiste.

Keittiön vesialtaan alla olevassa kaapissa tulee säilytettyä kaikenlaista koiran kuivamuonasta puhdistusaineisiin ja lasisiin kukkamaljakoihin.

Monet asiat tulisi kuitenkin säilyttää vesivahinko-, pilaantumis- tai turvallisuusriskin vuoksi jossain aivan muualla.

Kotiliesi kysyi ammattijärjestäjä Heidi Poikolaiselta, mitä keittiön allaskaapissa ei kannata säilyttää.

Lue myös: Hanan puhdistus kiiltäväksi on vaivattomampaa kuin luulet – yhtä kaikille tuttua ainetta ei kuitenkaan kannata käyttää

1. Elintarvikkeet

Jauhopussit, myslipaketit ja muut syötävät aineet eivät kuulu keittiön altaan alla olevaan kaappiin.

Jos altaan alla olevat putket alkavat vuotaa, ruoka-aineksista tulee kastuttuaan käyttökelvottomia.

”En säilyttäisi myöskään koiranruokaa allaskaapissa”, Poikolainen toteaa.

Monessa kodissa jäteastiat sijaitsevat keittiön altaan alla. Ruoat ja elintarvikkeet eivät kuulu samaan paikkaan roskien keräysastioiden kanssa. Roska-astioista voi kulkeutua jätettä tai jopa ötököitä elintarvikkeisiin.

”Ruoat tulisi säilyttää omissa kaapeissa tai laatikostoissaan, jotka ovat hygieenisiä ja puhtaita. Kun elintarvikkeille on varattu oma rajattu tila, ne on helpompi löytää.”

Keittiön alakaapissa oleva roska-astia.
Elintarvikkeet eivät kuulu samaan kaappiin roska-astioiden kanssa. © iStock

2. Astiat

Ruoka-astioita ei tulisi säilyttää keittiön allaskaapissa hygieniasyistä. Roska-astioiden ja viemäriputkien läheisyydessä olevat astiat voivat likaantua herkästi ja kerätä pinnalleen bakteereja.

”Oli astioiden materiaali mikä tahansa, en säilyttäisi niitä keittiön altaan alla. Sijoittaisin astiat niille varattuun kaappiin tai laatikostoon.”

Astiat on hyvä säilyttää erillään ruoasta, jolloin astioiden säilytystila ja astiat pysyvät puhtaina ruoan murusista ja jauhoista.

3. Pienet sähkölaitteet

Keittiön allaskaappi ei ole fiksuin säilytyspaikka kodin pienille sähkölaitteille, kuten sähkövatkaimelle, vohveliraudalle tai sauvasekoittimelle.

Allaskaapissa pienet sähkölaitteet ovat alttiina vesiroiskeille ja voivat vioittua kastuttuaan.

Sähkölaitteet ja vesi ovat vaarallinen yhdistelmä. Sähkölaitteet tulee pitää pois roiskuvan veden ääreltä sähköiskuvaaran vuoksi.

”Pienet sähkölaitteet ja kodinkoneet on ergonomiankin kannalta parempi sijoittaa seisomiskorkeuteen, jotta niitä ei tarvitse hakea kumarrellen tai kiipeillen.”

Jos käytät jotain sähkölaitetta harvoin, laitteen voi hyvin kaapin ylähyllylle.

Puhdistusaineita ei kannata säilyttää keittiön altaan alla sijaitsevassa kaapissa.
Keittiön allaskaappi ei ole suositeltava säilytyspaikka kodin puhdistusaineille. © iStock

4. Kemikaalit ja pesuaineet

Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä, jotka voivat päästä käsiksi keittiön altaan alla olevaan kaappiin, on hyvä olla erityisen tarkkana siitä, mitä kaappiin laittaa.

Allaskaappiin ei tulisi tällöin sijoittaa puhdistusaineita eikä teräviä esineitä myrkytys- tai tapaturmariskin vuoksi.

”En säilyttäisi myöskään tyhjiä roska- ja muovipusseja allaskaapissa tukehtumisvaaran vuoksi.”

Riskinsä on myös siinä, jos vahvan kemikaalipullon korkki jää epähuomiossa auki, jolloin keittiöön voi vapautua haitallista kemikaalihöyryä. Avonainen pullo saa aikaan tuhoa ja sotkua kaatuessaan tai vuotaessaan.

Kemikaalit ja pesuaineet voi sijoittaa esimerkiksi kodinhoitovälineille pyhitettyyn kaappiin, joka ei sijaitse keittiön läheisyydessä.

Lue myös Anna.fi: Piristä kulahtanut keittiö helposti väreillä! Tässä 3 ihanaa tapaa tuoda uutta eloa köökkiin

5. Vanhat lääkkeet

Vanhojen lääkkeiden keräyspistettä ei kannata sijoittaa keittiön allaskaappiin, jotta ne eivät vahingossa päädy lasten tai lemmikkien suuhun.

Vanhat lääkkeet tulisi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa, kuten esimerkiksi kodinhoitohuoneen kaapissa tai varastohuoneessa, ennen kierrätykseen vientiä.

6. Paristot

Myöskään paristoja ei kannata säilyttää allaskaapissa samasta syystä kuin lääkkeitä. Kierrätykseen menevät paristot voi säilyttää esimerkiksi kodinhoitohuoneen kaapissa tai varastohuoneessa.

Paristojen navat tulee teipata oikosulun ehkäisemiseksi.

7. Herkästi syttyvät aineet

Herkästi syttyviä aineita, kuten maaliohenteita, aerosolitölkkejä tai pellavaöljyä, ei saa säilyttää tiskialtaan alla.

Nämä vaaralliset aineet kuuluvat kuivaan ja viileään säilytyspaikkaan, joka ei sijaitse lähellä keittiötä, jossa tehdään ja varastoidaan ruokaa.

”Spray-muotoiset myrkyt, kuten Raid, ja pellavaöljy, jota moni käyttää puisten keittiötasojen öljyämiseen, kuuluu varastoida ennemmin esimerkiksi varastotiloihin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 7 asiaa eivät kuulu keittiön altaan alle – voivat olla turvallisuusriski

Sinun täytyy kommentoidaksesi.