Voihan nokinenä! Näin nokitahrojen poisto vaatteista onnistuu – samalla ohjeella poistat myös hiili- ja tuhkatahrat

Tuli on kaunis katsella, mutta tulen aiheuttamien tahrojen katselu ei ole yhtä iso ilo silmille. Kokeile hiili-, tuhka- ja nokitahrojen poistoon näitä ohjeita.

Esimerkiksi nuotiosta tulleiden hiili-, tuhka- ja nokitahrojen poisto on mahdollista tehdä monella eri tavalla. Ihan ensimmäisenä kannattaa kuitenkin kaivaa pehmeä harja tai imuri esiin.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – hiki, huulipuna, veri…

Hiili-, tuhka- ja nokitahrojen poisto

  1. Vie tekstiili ulos ja ravistele tai harjaa sitä varovasti pehmeällä harjalla, jotta mahdollisimman paljon nokea irtoaa. Jos mahdollista pingota vaate kireälle ja imuroi tahraa.
  2. Sirottele tahralle talkkia, ruokasoodaa tai suolaa ja anna vaikuttaa useita minuutteja. Harjaa tai imuroi puhtaaksi ulkona. Toista vaiheet 2 ja 3, kunnes mahdollisimman suuri osa tahrasta on hävinnyt.
  3. Voi sirottelun sijaan myös pestä tekstiilin nestemäisellä pyykinpesuaineella ”nyrkkipyykkinä”, jos tekstiili kestää hankausta. Huomioi, että kaikki tekstiilit eivät kestä hankaamista. Tai suihkuta tahraan tahranpoistoainetta ja anna vaikuttaa useita minuutteja.
  4. Huuhtele tahrakohta vedellä ja pese tekstiili lopuksi pyykinpesuaineella niin kuumassa vedessä kuin pesuohje sallii.
  5. Jos savun haju ei lähde, vaatteen voi pestä pesulassa neutralisointiaineella.
  6. Jos kangasta ei voi pestä, painele tahraan kuivapesuainetta valmistajan käyttöohjeiden mukaan. Tuuleta vaateesta noenhaju ripustamalla se ulos muutamaksi päiväksi.

Lue myös: Tahra pois kotikonstein – nämä 8 asiaa tahdot tietää, kun haluat tahroista eroon

Nokitahrojen poisto

Nokitahrojen poistolle voi olla tarvetta, jos on oleskellut nuotion läheisyydessä. Kuva: Jarmo Wright

Lähteet: Martat ja Friedman, Wagner & Armstrong: Tahrat – Esiintyminen ja poisto (WSOY 2003).

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voihan nokinenä! Näin nokitahrojen poisto vaatteista onnistuu – samalla ohjeella poistat myös hiili- ja tuhkatahrat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X