Kodinhoito

Otsonointi voi poistaa eläinten tai tupakan hajut asunnosta – kotiotsonoinnilla voi kuitenkin olla vakavia seurauksia, varoittaa ammattilainen

Otsonointia tehdään erityisesti asuntoihin, joissa on tupakoitu tai kalmansiivouksessa. Se on tehokas tapa päästä eroon pinttyneistä hajuista mutta ei täysin riskitön.

Kun asunnon ilma on saastunutta, ja epämiellyttävästä hajusta haluaa päästä eroon, yksi tehokas keino asunnon raikastamiseen on otsonointi.

Otsonointi tarkoittaa tilan ilmanalan hapettamista. Sillä voidaan hävittää esimerkiksi homeen, kalman, kemikaalien, virtsan tai vanhojen talojen hajuja, kertoo vahinkokohde-asiantuntija Pyry Parikka Optima siivoukselta.

Otsonointi sopii erityisesti sellaisiin kohteisiin, jossa on tupakoitu pitkään tai jossa on pinttyneitä eläinten hajuja. Pelkästään kodin raikastamiseen sitä ei suositella.

Lue myös: Haiseeko huonekalu tupakalta? Näin poistat ikävät hajut vanhoista kalusteista

Varminta on tilata otsonointi ammattilaiselta

Parikan mukaan ammattilaiselta tilattu otsonointityö kestää vuorokauden.

Tilaan tuotetaan otsonaattorilla kaasua, joka korvaa olemassa olevan epäpuhtaan ilman. Kun otsoni täyttää huoneen kokonaan, hajumolekyylit leikkaantuvat.

Yksi otsonointikerta riittää neutraloimaan tilan. Otsonoinnin jälkeen tila läpivetotuuletetaan huolellisesti, jonka jälkeen se on käytettävissä normaalisti.

Ammattilaisen tekemä otsonointi maksaa noin noin 200–1000 euroa kohteen koosta riippuen.

Kotiotsonoinnin riskinä on otsonivuoto

Otsonointia ei koskaan tule tehdä tilaan, jossa on ihmisiä tai eläimiä. Ei edes siten, että asunnosta eristetään tietty tila otsonoinnille ja muu tila asumiselle. 

”On yleistä, että ihmiset otsonoivat esimerkiksi kesämökkejä huvikseen samana viikonloppuna, kun ovat itse mökkeilemässä. Nukutaan makuuhuoneessa ja otsonoidaan olohuonetta samaan aikaan. Sitä ei voi kyllä suositella”, Parikka sanoo.

Otsonoinnin voi tehdä omalla tai vuokralaitteella, mutta siihen liittyy iso vastuu taloyhtiöissä, Parikka varoittaa. Iso osa asunto-osakeyhtiöistä ei salli omatoimista otsonointia, vaan siihen vaaditaan ilmoitusmenettely etenkin, jos työn toteuttaa itse.

Otsonoitavan tilan täytyy olla ilmatiivis, eli kiinteistö pitää tuntea hyvin. Ennen otsonointia suljetaan kaikki ilmanvaihdot ja vuotavat nurkat.

Jos kotiotsonointi tehdään väärin, otsonia voi valua naapurin asuntoon. Pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa naapurissa oleskelevalle ihmiselle keuhkovaurion. 

Otsonaattoreiden kotiversiot eivät myöskään ole riittävän tehokkaita saavuttamaan täysin neutraalia tulosta. Liian pienellä laitteella tilaan jää liian iso määrä happea, otsoni jää pyörimään polven tasolle ja hajua poistavaa reaktiota ei synny. 

Asutun asunnon otsonointi voi olla tarpeen, jos kotona on sattunut pieni tulipalo.
Asutun asunnon voi otsonoida esimerkiksi silloin, jos kotona on sattunut pieni tulipalo. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Imurointi on tehokas siivoustapa, mutta nämä 6 tavallista asiaa ammattilainen jättäisi imuroimatta

Asutun asunnon otsonointi ei kannata

Otsonointi tuhoaa tilasta kaiken elollisen, joten sitä ei suositella asuttuihin asuntoihin. Asunnossa ei saisi olla otsonoinnin aikaan kasveja, elintarvikkeita tai esimerkiksi simpukoita, taljoja tai täytettyjä eläimiä.

Poikkeuksia kuitenkin on, Parikka sanoo. Asutun asunnon voi otsonoida, jos esimerkiksi popparit ovat palaneet mikrossa tai pieni tulipalo on jättänyt asuntoon palaneen käryn. Silloin asunto tulisi kuitenkin tyhjentää kaikesta tavarasta, mikä ei saa altistua otsonille.

Otsonointia ei suositella myöskään tehtäväksi uusiin autoihin, joissa on isoja kosketusnäyttöjä, paljon piirilevyjä ja muuta modernia teknologiaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Otsonointi voi poistaa eläinten tai tupakan hajut asunnosta – kotiotsonoinnilla voi kuitenkin olla vakavia seurauksia, varoittaa ammattilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.