Kodinhoito

Milloin viimeksi vaihdoit palovaroittimen? Vanha laite voi olla riski – 6 asiaa, jotka jokaisen on syytä tietää varoittimista

Toimiiko palovaroitin, jos se ei ole katossa kiinni? Entä kuinka monta varoitinta kotona pitäisi olla? Nämä asiat jokaisen on syytä tietää palovaroittimien käytöstä.

Vuosittain suomalaisissa kodeissa syttyy lähes 3000 tulipaloa. Oli palon syttymissyy mikä tahansa, palovaroittimen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Vahinkotilanteiden jälkeen käy kuitenkin valitettavan usein ilmi, ettei palovaroitinta ollut tai se ei toiminut, kertoo palotorjunnan asiantuntija Lauri Lehto Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:istä.

”Suomalaiset ymmärtävät kyllä hyvin mihin palovaroitinta tarvitaan, mutta valitettavasti se näkyy onnettomuustilastoissa, kun varoitin on puuttunut tai ollut toimimaton”, Lehto sanoo.

Kysyimme Lehdolta 6 asiaa palovaroittimen käytöstä – nämä asiat jokaisen on syytä tietää!

Lue myös: 3000 tulipaloa vuodessa! Suomalaiskotien tulipaloihin syynä lähes aina asukkaan huolimattomuus

1. Millainen palovaroitin pitäisi olla?

Säädösten mukaan jokaisessa kodissa tulisi olla savua tunnistava varoitin. Kauppojen runsas valikoima erilaisia varoittimia voi hämätä palovaroitinta ostavaa. Markkinoilta löytyy esimerkiksi lämpöä ja häkää tunnistavia varoittimia.

”Ne ovat hyviä juttuja täydentävinä laitteina, mutta ensisijaisesti varoittimen pitää tunnistaa savua”, Lehto sanoo.

2. Ovatko kaikki markkinoiden palovaroittimet yhtä hyviä?

Tukes vastaa palovaroittimien tuotevalvonnasta. Asiantuntijoiden mukaan markkinoilta löytyvät varoittimet ovat yleisesti hyviä ja toimivia. Halvimmissa malleissa esimerkkinä paristot voivat kulua nopeammin, eli niitä saa olla vaihtamassa muita useammin.

palovaroitin
Palovaroittimen pitää ensisijaisesti tunnistaa savua, linjaa asiantuntija. © iStockphoto

3. Kuinka usein palovaroitin pitää vaihtaa?

Olosuhteet vaikuttavat paljon palovaroittimen ikään. Esimerkiksi runsas pöly voi herkistää tai epäherkistää laitteen. 

Palovaroitin pitäisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein, mutta Lehdon mukaan parasta olisi uusia laite 5–7 vuoden välein.

Kun palovaroitin alkaa harvakseen hälyttää, se on merkki siitä, että pariston virta on loppumassa. Silloin riittää paristojen vaihto.

Lue myös: Kriisitilanteet saavat monet varautumaan pahan päivän varalle – löytyyhän kotoasi jo nämä tavarat?

4. Kuinka monta palovaroitinta kotona on hyvä olla?

Lehdon mukaan monessa kodissa unohtuu se, että minimimäärä palovaroittimia on yksi kappale 60 neliölle. Isoissa kodeissa varoittimia täytyy olla enemmän, ja varoittimia pitää löytyä joka kerroksesta.

5. Miten palovaroitin sijoitellaan?

Palovaroittimet sijoitellaan makuuhuoneisiin ja poistumisreiteille, kuten eteiseen. Ylimääräisiä varoittimia voi harkita niihin paikkoihin, missä on paljon sähkölaitteita tai latauspisteitä. Ne ovat kodin riskipaikkoja.

Palovaroitin asennetaan keskelle kattoa niin, että sen ympärillä on väljästi tilaa.

Palovaroitinta ei kannata laittaa suoraan keittiön tai tulipesän yläpuolelle, koska muuten se voi piipata turhaan. Myös kosteus, pöly ja ilmavirrat voivat aiheuttaa ongelmia toiminnassa.

6. Toimiiko palovaroitin, jos se ei ole katossa kiinni?

Savun käyttäytymisestä tiedetään se, että savu ja lämpö nousevat ylös päin. Sen vuoksi paras paikka varoittimelle on korkealla ja niin, että varoittimella on vapaata tilaa seinistä, jolloin savu pääsee kulkeutumaan palovaroittimelle helposti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin viimeksi vaihdoit palovaroittimen? Vanha laite voi olla riski – 6 asiaa, jotka jokaisen on syytä tietää varoittimista

Lukija579605

Palovaroittimissa olisi paljon kehittelemisen varaa. Laitteen pitäisi olla hallittavissa ja paristoiden vaihdettavissa paljon matalammalta. Korkealle kattoon ei vanhus tai liikuntarajoitteinen yllä! Jakkaralle kiipeileminen on iso riski kenelle tahansa, kun turhaan hälyttävä laite vielä lisää hätääntyneisyyttä. Niitä turhia hälytyksiäkin tulee, ja silloin asukas haluaa sammuttaa hälytyksen nopeasti jo naapureitakin säikähdykseltä säästääkseen. Erittäin tärkeä turvalaite, mutta tällaisenaan monille vaarallinen!
Helena

Sinun täytyy kommentoidaksesi.