paristojen kierrätys
Kodinhoito

Jätätkö käytetyt paristot ja akut teippaamatta? Ei kannattaisi, sillä ilman teippiä ne ovat vakava tulipaloriski – näin helposti homma hoituu

Paristojen kierrätys on tärkeää tehdä oikein, sillä väärin tehtynä siihen liittyy jopa tulipalon vaara. Asiantuntija kertoo, miksi ja miten paristojen ja akkujen navat kuuluu teipata.

Paristojen kierrätys ei ole vaikeata. Paristot ja akut voi viedä kierrätyspisteelle vaikka kauppareissulla. Isommat litiumakut, kuten sähköpyörien akut, kuuluvat omiin kierrätyspisteisiinsä.

Mutta ennen kuin paristot ja akut tiputtaa keräysastiaan, kannattaa tehdä yksi asia. Paristojen ja akkujen navat kuuluu teipata piiloon. Tämä tulisi tehdä heti, kun virtalähteen ottaa ulos laitteesta.

Paristojen ja akkujen teippaamista alettiin suositella reilut kymmenen vuotta sitten, kun litiumakut yleistyivät ja paristoja alettiin kerätä erilliskeräyspisteisiin.

Mutta kaikki eivät vieläkään noudata suositusta.

”Olemme tehneet viime vuosina säännöllisiä otantoja kierrätyslaitoksella. Parhaimmillaan kolmasosa paristoista ja akuista ovat olleet teipattuja. Tästä pitäisi puhua paljon enemmän”, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Maria Stenbäck sanoo.

Lue myös: Etkö jaksa kierrättää tai ajatteletko, ettei siitä ole hyötyä? Nämä 2 asiaa voivat saada sinut toisiin aatoksiin

Paristojen kierrätys 
Teippaamattomat paristot ja akut voivat pahimmillaan aiheuttaa tulipalon. Erityisen vaarallisia ovat nappiparistot, koska ne ovat usein litiumparistoja, jotka ovat erityisen herkkiä oikosuluille. Nappiparistot ovat myös muodoltaan sellaisia, että ne asettuvat herkästi vastakkain. Kuva: Anni Reenpää

Paristojen kierrätys: Miksi paristot ja akut pitäisi teipata?

Kun paristot ja akut eivät enää anna laitteelle tarpeeksi virtaa, ne poistetaan laitteesta. Mutta käytetyissä paristoissa ja akuissa on kuitenkin edelleen virtaa.

Jos paljaat paristot tai akut pääsevät kosketuksiin toistensa tai minkä tahansa metallin kanssa, ne voivat aiheuttaa oikosulun. Siitä voi seurata kuumeneminen tai jopa tulipalo.

”Olen monesti kuullut tarinan, että taskussa on pidetty nappiparistoja ja avaimia, ja yhtäkkiä taskussa on alkanut polttelemaan. Moni ei ymmärrä, että paristoissa ja akuissa piilee oikeasti tulipalon vaara”, Stenbäck sanoo.

Kovin tavallisia tulipalot eivät ole. Toukokuussa julkaistun selvityksen mukaan paristot ja akut ovat aiheuttaneet vuodessa lähes parikymmentä vaaratilannetta, joissa on tarvittu pelastusviranomaisia. Tulipaloja on syntynyt niin kotitalouksissa kuin kierrätyspisteilläkin. Suurelta osalta vaaratilanteista oltaisiin vältytty, jos paristot ja akut oltaisiin teipattu.

”On ollut esimerkiksi tapaus, jossa omakotitalon ulkoeteisessä oli pussillinen teippaamattomia paristoja ja akkuja. Siitä syttyi tulipalo, johon onneksi ehdittiin reagoida. Talon asukkaat saivat palon alkusammutettua, ja pelastusviranomaiset tulivat viimeistelemään työn.”

Näin paristojen ja akkujen navat kuuluu teipata

  1. Teippaa pariston molemmat päät eli navat. Akuissa navat tunnistaa metallisista hampaista. Käytä mieluiten läpinäkyvää teippiä, jotta kierrätysprosessissa erotetaan, millaisesta virtalähteestä on kyse.
  2. Kerää teipatut paristot ja akut esimerkiksi muovipussiin.
  3. Vie pussi kierrätykseen mahdollisimman usein, esimerkiksi samalla kun palautat kauppaan pullot. Laita koko pussin akkuineen ja paristoineen kierrätysastiaan. Pussi suojaa oikosuluilta keräysastiassa ja estää mahdollisia paristovuotoja leviämästä.

Katso videolta, miten paristot teipataan:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jätätkö käytetyt paristot ja akut teippaamatta? Ei kannattaisi, sillä ilman teippiä ne ovat vakava tulipaloriski – näin helposti homma hoituu

Sakaal

Juu en todellakaan jätä teippaamatta. Työpaikallani kertyy iso määrä käytettyjä paristoja, eikä yksikään teipattu. Työntekijät pääosin naisia. Nainen olen minäkin, mutta teipannut paristojen navat jo kymmenen vuotta. Eivätpä monetkaan tunnu ottavan kuuleviin korviinsa, vaikka olen asiasta maininnut. Piittaamattomuutta vai laiskuuttako?

Kuka täällä komentaa

Tämä on todellakin pelkkä suositut, niin kuin oli korona piikitkin eikä välttämättä tarvitse noudattaa ja siitä ei sinua sakoteta kun jätät ne vaan kierrätyspisteeseen. Paikanhaltia vastaa niiden turvallisuudesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.