Kodinhoito

Siivoa parveke kesäkuntoon! Ammattilainen antaa 6 ohjetta parvekkeen pesuun – ja varoittaa yhden asian unohtamisesta

Parveke kannattaa siivota ja pestä kesällä. Katso ohjeet vaihe vaiheelta, kuinka siivoat parvekkeen viihtyisäksi kesäkeitaaksi.

Parveke on syytä siivota kunnolla kesäteloille kerran vuodessa. Paras ajankohta on kesän alussa, jotta parvekkeesta voi nauttia koko lämpimän kauden.

Katu- ja siitepöly tuppaavat kuitenkin likaamaan parveketta nopeastikin, joten siivoustäsmäiskut ovat tarpeen tasaisin väliajoin pitkin kesäkautta.

Siivousalan ammattilainen Marjo Lindfors Kotiringiltä opastaa, kuinka parveke siivotaan viihtyisäksi kesäkeitaaksi.

1. Kerää ja lakaise isoimmat roskat ennen parvekkeen pesua

Aloita siirtämällä mahdolliset puu- tai muovilaatat sivuun. Parvekkeelle ja parvekelaattojen väliin voi kertyä paljonkin isoja roskia, kuten luonnon mukanaan tuomaa roskaa tai parvekekukkien tähteitä. Säästä imuriasi lakaisemalla tai keräämällä isoimmat irtoroskat pois.

2. Imuroi koko parveke

Parvekkeelle kertyy runsaasti siite- ja katupölyä, vaikka parveke olisikin lasitettu. Imurin onkin syytä olla riittävän tehokas, jotta sillä riittää tehoa imuroida hienokin pöly sisäänsä. Esimerkiksi sisätiloihin tarkoitettu varsi-imuri ei ole paras parvekkeen imurointiin, perässävedettävät imurit ovat lähtökohtasesti tehokkaampia.

Imuroi koko parveke ja nostele kalusteet tarvittaessa pois tieltä. Imuroi myös katonraja, sillä siellä saattaa olla hämähäkin seittejä.

Lue myös: Milloin viimeksi imuroit katonrajasta? Martta kertoo, miten siivoat kodin 5 ikuisuusprojektia

3. Pese lattia – älä unohda tarkistaa veden poistumistietä

Parvekkeen lattia voi kaivata kipeästi pesua kesän kynnyksellä. Lindfors varottaa, että ennen veden käyttöä tulee tarkistaa veden poistumistie. Huolehdi, ettei lattiakaivo ole tukossa tai että vesi ei pääse valumaan mahdollisista aukoista suoraan naapurin parvekkeelle.

Monen taloyhtiön säännöt linjaavat, ettei parveketta saa pestä juoksevalla vedellä. Pesuun onkin hyvä käyttää esimerkiksi ämpäriä, isoa harjaa ja vesi-mäntysuopaliuosta.

Lue myös: Lattian pesu: Katso pesuohjeet eri materiaaleille ja saat lattiasi loistamaan

parvekkeen siivous
Kesäisin parveke on olohuoneen jatke. Siksi se on syytä siivota tasaisin väliajoin. Kuva: iStockphoto

4. Pyyhi ikkunalaudat, pinnat ja kalusteet

Pölyä ja likaa kertyy kaikille parvekkeen tasoille ja kalusteille. Pyyhi pinnat ja kalusteet kostutetulla liinalla ja yleispuhdistusaineella.

5. Pese ja huolla ulkotekstiilit

Ulkotekstiilit, kuten sohvatyynyt ja pehmusteet, kaipaavat säännöllistä huoltoa. Osa päällisistä on irrotettavia ja vesipestäviä. Pesuohjeista voi katsoa, millä tavoin kyseinen kangas puhdistetaan.

Vettä hylkiviä kankaita voi pyyhkiä kostealla liinalla ja yleispuhdistusaineella. Vahvoja pesuaineita kannattaa välttää.

Ulkotekstiilit voi käsitellä hoitosuihkeilla, jotka luovat vedenkestävän kalvon kankaan pinnalle. Suihkepullossa oleva, kotimainen ja sinilippumerkitty vaihtoehto on usein ekologisin.

Puhdista parvekematot niille varatulla alueella.

Lue myös: Pahimmassa tapauksessa ulkona olevat tekstiilit pilaantuvat jo yhdessä kesässä – näin valitset kestävimmät ulkotekstiilit ja pidät niistä hyvin huolta

6. Pese ikkunat – käytä teleskooppilastaa ulkolasituksiin

Jos kotoa löytyy lasitettu parveke, parvekelasien pesu on hyvä yhdistää siivousurakkaan. Viihtyisään ja huoliteltuun parvekkeeseen kuuluu myös kirkas näkymä.

Uusissa taloissa parvekkeen lasitus saattaa olla lattiasta kattoon ikkuna-alaa, jolloin ulkopuolen alalasin peseminen voi olla hankalaa. Niiden pesu käy kätevästi teleskooppivartisella ikkunalastalla.

Lue myös: Milloin ikkunat kannattaa pestä? Siivousalan ammattilainen linjaa täydellisen ajankohdan – ja kertoo, millaisena päivänä pesupuuhiin ei pidä ryhtyä

@kotiliesi Löytyykö sun kotoa parveke? Se kannattaa siivota viimeistään nyt. 😌 #kotiliesi #siivous #siivousvinkki #sisustus #cleantok ♬ Paper Birds (3 min) – Jordan Halpern Schwartz

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siivoa parveke kesäkuntoon! Ammattilainen antaa 6 ohjetta parvekkeen pesuun – ja varoittaa yhden asian unohtamisesta

Kyllästyttää

Yhtä siivoamista, pesemistä ja puunaamista tämä elämä. Naisen elämä ainakin. Muistathan imuroida parvekkeen katon säännöllinen!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.