Kodinhoito Tilaajille

Älä säikähdä lahoa ja hometta vanhassa talossa, vaan käy vastataistoon: ”Huoleen on syytä, mutta erittäin harvoin talo on ­pilalla”, perinnemestari sanoo

Kun talosta löytyy epämääräistä kasvustoa, herää ­pelko siitä, että lattiasieni syö koko rakennuksen ja onko kasvusto riski ­terveydelle. ”Huoleen on syytä, mutta erittäin harvoin talo on ­pilalla”, perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne sanoo.

Puun pinnassa eläviä homeita on satoja eri lajeja. Homeet voivat pilata sisäilman laadun mutta eivät juuri vahingoita itse rakennusta. Lahottajasienet puolestaan eivät yleensä aiheuta sisäilmaongelmaa, mutta ne voivat jopa romahduttaa kantavia rakenteita.

Kun rakennuksesta löydetään epämääräistä kasvustoa, herää halu tietää, mikä laji on kyseessä. Lajinmääritys ei ole kuitenkaan oleellista, sen sijaan kasvupaikka on saatava kuivaksi, jotta kasvusto kuolee. Kuivattamisen on oltava lopullista, sillä jos puu kastuu uudestaan, kasvu jatkuu.

Korjaukseksi voi riittää pienen reiän tukkiminen, mutta joskus on vaihdettava jopa maata talon alla.

Lattiasieni vaatii ripeyttä

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä säikähdä lahoa ja hometta vanhassa talossa, vaan käy vastataistoon: ”Huoleen on syytä, mutta erittäin harvoin talo on ­pilalla”, perinnemestari sanoo

Sinun täytyy kommentoidaksesi.