pikasiivous
Kodinhoito

Koti on mahdollista siivota vain 15 minuutissa edustuskuntoon vieraita varten – etkö usko? Nämä Auri Kanasen neuvot vakuuttavat

Vieraat melkein ovella ja koti kaikkea muuta kuin järjestyksessä. Siivousguru Auri Kananen neuvoo, kuinka käytät minuutit tehokkaimmin hyödyksi ja siivoat kodin ojennukseen vartissa.

Kuvittele seisovasi ystäväsi ovella. Olet soittanut ovikelloa ja hetken odottelun jälkeen ovi aukeaa. Astut sisään. Mihin kiinnität kodissa ensimmäisenä huomiota?

”Kukaan ei näe ensin likaa, ensin näkee epäjärjestyksen”, siivooja ­Auri Kananen sanoo.

Auri on tullut tutuksi sosiaalisessa mediassa jakamistaan siivousvideoista, joissa hän loihtii kurjaan kuntoon päässeistä asunnoista siivousintoilijan päiväunia. Somessa Aurin siivousvinkkejä seuraavat miljoonat fanit.

Koska yleisilme ratkaisee sen, kuinka siistinä vierailija kotia pitää, Aurin ykkösvinkki pikasiivoukseen on tunkea tavarat kaappeihin. Vartti on lyhyt aika, joten minuutteja ei kannata hukata järjestelyyn.

Lue myös: Miten joidenkin koti pysyy aina siistinä? 3 supersiistijää paljastaa salaisuutensa

Tärkeä ensivaikutelma

Kun haluat luoda mielikuvan siististä kodista, keskity eteiseen ja huoneeseen, jossa vieraat viettävät eniten aikaa.

”Siisti vessa ei ole hyödyksi, kun vieras astuu sisään ja näkee eteisen, joka on hujan hajan.”

Pursuavat naulakot, tangot ja lattia luovat sotkuisen tunnelman. Sujauta kaikki ylimääräinen eteisessä säilytyskoreihin piiloon. Hätätapauksessa voit ottaa osan takeista ja kengistä ja viedä ne varastoon tai vaatehuoneeseen. Saat kerralla siistin ilmeen ja tilaa vieraiden takeille.

Siivoa lattialla pyörivät kivet rikkaharjalla ja -lapiolla. Pienet murenet eivät haittaa, jos tila on muuten siisti.

Siirry sitten keittiöön tai olohuoneeseen, sillä todennäköisesti kyläilijät istuvat isoimman osan ajasta jommassakummassa. Tee siellä sama: kiikuta erityisesti lattialla lojuvat tavarat piiloon.

5 minuutin loppukiri

Kun eteinen ja tärkein huone ovat kunnossa, suo vielä pieni hetki vessan pesemiseen.

Auri siivoaa wc:n jopa 30 sekunnissa. Lähelle yhtä vauhdikasta suoritusta pääset, kun pidät Aurin tapaan vessassa aina siivouspyyhkeen, tiskiharjan ja tiskiainetta. Niiden avulla pesu sujuu sukkelasti.

Laita tiskiainetta pesualtaaseen, pyöräytä tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa pyyhkeellä. Pyyhi vessanpöntön ulko-osat samalla pyyhkeellä ja harjaa sisäosat vessaharjalla.

”Vessapaperi on hyvä, jos on kiire eikä ole siivouspyyhettä”, Auri sanoo.

Kostuta vähän paperia ja pyyhkäise sillä allas ja pytyn päällinen pölyistä. Vierailija kiinnittää huomiota kaikkeen, mihin katsoo. Vessassa nämä paikat ovat ovenkahvat, ­lavuaari, valo­katkaisijat sekä vessanpöntön sisä­osa ja nuppi.

Lue myös sarjan toinen osa: Aikaa 30 minuuttia: Unohda imurointi. Putsaa pölyt lastalla ja huiskalla

Lue myös sarjan viimeinen osa: Aikaa 1 tunti: Tähtää riittävän hyvään ja anna elämän näkyä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koti on mahdollista siivota vain 15 minuutissa edustuskuntoon vieraita varten – etkö usko? Nämä Auri Kanasen neuvot vakuuttavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.