Kodinhoito

Vieraat melkein ovella ja koti kaikkea muuta kuin järjestyksessä? 30 minuutissa pystyy ihmeisiin – näin onnistut Auri Kanasen ohjeilla

Siivousguru Auri Kananen neuvoo, kuinka käytät minuutit tehokkaimmin hyödyksi ja siivoat kodin ojennukseen nopeasti – oli aikaa sitten vartti tai puoli tuntia.

Lue myös sarjan ensimmäinen osa: Aikaa 15 minuuttia: Keskity yleisilmeeseen ja sujauta tavarat piiloon.

Vartissa olet jo järjestänyt eteisen, keittiön tai olohuoneen sekä vessan. Taklaa seuraavaksi keittiön tai olohuoneen epäjärjestys. Kun kummatkin ovat kunnossa ja vieraat vielä matkalla, on aika edetä vaakatasossa olevien pintojen kimppuun ja pyyhkiä pölyt.

Aloita likaisimmasta paikasta ja jatka vähemmän likaiseen. Likaisin paikka voi olla esimerkiksi keittiön lattia tai pöydän päällinen.

Sosiaalisessa mediassa jakamistaan siivousvideoista ­tutuksi tullut siivousguru Auri Kananen ei imuroi. Villakoirat hän kouluttaa lattialta rikkalapioon teräväkuivaimella eli samalla lastalla, jolla suihkun jälkeen vedet vedetään lattiakaivoon. Kuivaimella voi pyyhkiä matotkin. Se tepsii myös koirankarvoihin.

Kuivain on todellinen ajansäästäjä monesta syystä. Ensinnäkin se on imuria nopeammin esillä. Aurilla on kaksikerroksisen talonsa molemmissa kerroksissa oma kuivain. Leveä kuivain koluaa lattian luonnollisesti nopeammin kuin kapeampi imurinsuutin. Lisäksi se kerää pölyt ja pesee lattian samalla kertaa, kun kääräiset lastan ympärille kostean mikrokuitu­pyyhkeen.

Jos pyyhe ei tahdo pysyä paikoillaan, lattiakuivaimiin myydään myös tarroja tarkoitusta varten.

Lue myös: Miten joidenkin koti pysyy aina siistinä? 3 supersiistijää paljastaa salaisuutensa

Tasot siistiksi

Pölyhuiskalla pyyhit pölyt nopeasti pöytien ja muiden tasojen pinnoilta. Auri suosittelee mikrokuituista tai lampaanvillasta tehtyä huiskaa. Saat huiskan helposti puhtaaksi, kun kopautat sitä ulkona esimerkiksi kaidetta vasten tai imuroit sen.

Pölyt saavat kyytiä mikrokuitupyyhkeelläkin. Sen voi pestä satoja kertoja, mutta pese se vain toisten kaltaistensa kanssa. Muuten se kerää itseensä muun pyykin moskat eikä puhdista enää yhtä hyvin.

Monille mikrokuitupyyhkeille suositellaan pesua 60 asteessa. Se on ­liian vähän, sillä pöpöt kuolevat vasta 70 asteessa. Auri pesee kaikki liinansa 90 asteessa eikä käytä sellaisia, jotka eivät kestä niin korkeaa lämpötilaa.

Mikrokuitupyyhkeestä irtoaa pestessä mikromuovia veteen. Bambuliina on ekologisempi, muttei Aurin mukaan puhdista yhtä tehokkaasti.

Joko askeleet kuuluvat ovella? Laita ovet kiinni niistä huoneista, joiden pariin et kerennyt ja jotka haluat pitää katseilta piilossa kyläilyn ajan.

Lue myös sarjan viimeinen osa: Aikaa 1 tunti: Tähtää riittävän hyvään ja anna elämän näkyä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vieraat melkein ovella ja koti kaikkea muuta kuin järjestyksessä? 30 minuutissa pystyy ihmeisiin – näin onnistut Auri Kanasen ohjeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.