Kodinhoito

Tarvitset vain 1 tunnin ja kodistasi tulee niin siisti, että voisit kutsua kylään jopa valtionvieraan – siivousguru Auri Kanasen neuvoo, miten

Vieraat melkein ovella ja koti kaikkea muuta kuin järjestyksessä. Siivousguru Auri Kananen neuvoo, kuinka käytät minuutit tehokkaimmin hyödyksi ja siivoat kodin ojennukseen nopeasti – oli aikaa sitten vartti, puoli tuntia tai hieman enemmän.

Lue myös sarjan ensimmäinen osa: Aikaa 15 minuuttia: Keskity yleisilmeeseen ja sujauta tavarat piiloon.

Lue myös sarjan toinen osa: Aikaa 30 minuuttia: Unohda imurointi. Putsaa pölyt lastalla ja huiskalla

Väärä hälytys. Kopina ei kuulunutkaan kyläilijöistä.

Avaa aiemmin sulkemiesi huoneiden ovet ja petaa sängyt. Unohda tarkkaan asetellut tyynyt ja viltit. Päiväpeiton suoraksi nykäisy ajaa asian. Järjestä tavarat kuten teit aiemmin eteisessä, keittiössä ja olohuoneessa. Suorista matot.

Jos sinulla on kaksi vessaa, tee toiselle samanlainen pikapesu kuin ensimmäiselle.

Katsele uusin silmin

Seuraava siivousguru Auri Kanasen ajansäästövinkki on yksinkertainen: pysähdy ja katso, mikä näyttää sottaiselta, ja puhdista se.

Monella meistä on tapana siivota koko koti aina samalla tavalla ja tarkkuudella. Etenkin pikasiivouksessa tästä on hyvä pyristellä irti.

”On ok mennä sieltä, mistä aita on matalin. Ihan vähän kaikkea on parempi kuin ei mitään.”

Siivouksesta voi tulla myös mielekkäämpää ja palkitsevampaa, kun ei jää nysväämään yksityiskohtiin ja valmista tulee totuttua vauhdikkaammin.

Siivotessa on hyvä pitää mielessä, mikä on puhdistuksen tarkoitus. Vaihtele tarkkuutta tarpeen mukaan. Riittää siis, että pyyhit ovenkahvan ja näkyvät roiskeet. Voit unohtaa muut osat ovesta.

Välineet esiin

Olet saattanut huomata, että pika­siivouksesta selviää vähillä tarvikkeilla ja aineilla. Yksittäisiin suhruihin ja tiloihin tarkoitettuja putsareita ei tarvita. Tavallinen tiskiaine tehoaa moneen ja myös ilman pärjää.

Auri pyyhkii keittiönkin tasot vain vedellä kostutetulla mikrokuitupyyhkeellä ilman pesuainetta.

”Tosi helppoa, eikä pyyhkimisestä jää kalvoja tai muita jälkiä.”

Vielä vikkelämpää siivoaminen on, jos välineet ovat valmiiksi esillä tai ainakin helposti esille otettavissa.

Aurin mukaan siivousvälineisiin ei tarvitse käyttää paljoa rahaa. Keskihintaiset tuotteet ovat usein toimivia.

Eroon turhasta

Tavaran määrästä puhutaan siivouksen yhteydessä paljon. On totta, että mitä vähemmän tavaraa nurkissa on, sitä helpompaa koti on pitää siistinä.

Vaikka pikasiivouksen hetkellä karsiminen ei onnistu, kannattaa miettiä, löytyisikö sille joskus toiste aikaa.

Elämä saa kuitenkin näkyä kotona. Auri kyseenalaistaa, tarvitseeko esimerkiksi lastenhuoneesta kerätä leluja lainkaan piiloon.

Pim-pom! Nyt vieraat ovatkin jo ovella. Tervetuloa!

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarvitset vain 1 tunnin ja kodistasi tulee niin siisti, että voisit kutsua kylään jopa valtionvieraan – siivousguru Auri Kanasen neuvoo, miten

Sinun täytyy kommentoidaksesi.