Kodinhoito

Pölyhuiska on siivouskaapin tuuhea työmyyrä – katso, miten saat huiskasta kaiken irti!

Kirjahyllyt, kattolamput, taulut ja koriste-esineet puhdistuvat pölyhuiskalla tehokkaasti. Huiskan käytössä on kuitenkin oltava tarkkana, ettei se ala levittää pölyä ympäriinsä. Marttaliiton asiantuntija kertoo, miten pölyhuiskaa käytetään oikein.

Pölyhuiska on tehokas ja näppärä lisäapu kodin siivouksessa. Pienet kolot, korkeat hyllyt sekä televisiot ja taulut puhdistuvat sen avulla tehokkaasti.

Milloin pölyhuiskaa kannattaa käyttää?

”Pölyhuiska on hyvä lisä kodin siivouksessa, mutta ainoaksi pölyjen pyyhintävälineeksi se ei riitä. Tarvittavat paikat voi ensin pyyhkiä huiskan avulla puhtaaksi pölystä, jonka jälkeen asunto kannattaa imuroida. Viimeiseksi loput pölyt voi pyyhkiä vielä nihkeällä mikrokuituliinalla”, neuvoo kotitalousasiantuntija Tuuli Kanerva Marttaliitosta.

Kuinka usein kotona kannattaa huiskia?

Huiskaa kannattaa käyttää siivouksessa viikon tai kahden välein kohteesta riippuen. Kattolamppuja ei tarvitse pyyhkiä kerran viikossa, mutta korkeat hyllyt, televisiot ja taulut on hyvä pyyhkäistä pölyhuiskalla viikoittain.

Pölyhuiska sopii erityisen hyvin sellaisten esineiden siistimiseen, jotka eivät kestä kovakouraista pyyhkimistä. Taulut, peilit ja television näytöt puhdistuvat huiskan avulla helposti.

Pölyhuiska on mainio väline huonekasvien pölyjen pyyhkimiseen.
Pölyhuiska on mainio väline huonekasvien pölyjen pyyhkimiseen. Kuva: © Pekka Holmström

”Pölyhuiska on kätevin väline pölyjen pyyhkimiseen korkeilta hyllyiltä, joiden päälle ei muuten yletä. Myös koriste-esineet puhdistuvat huiskalla tehokkaasti.”

Keittiön tai lattiapinnan siivoamiseen pölyhuiska ei sovi. Kosteat tilat ja rasvaiset pinnat kannattaa pitää huiskasta kaukana.

”Huiska ei sovi keittiöön, koska se voi mennä pilalle, jos sen pintaan joutuu rasvalikaa. Pölyhuiska sopii parhaiten kuiviin paikkoihin, joissa on irtonaista pölyä.”

Lue myös: Milloin viimeksi imuroit katonrajasta? Martta kertoo, miten siivoat kodin 5 ikuisuusprojektia

Puhdistaako pölyhuiska oikeasti vai levittääkö se vain pölyä? Näin huollat pölyhuiskan oikein

Pölyhuiskan huoltaminen on tärkeää. Ilman säännöllistä pudistelua huiska voi kerätä pölyn itseensä ja mennä tukkoon, jonka jälkeen se alkaa levittää pölyä ympäriinsä. Pölyhuiska huolletaan käytön jälkeen ravistelemalla se puhtaaksi esimerkiksi parvekkeella tai pihalla. Jotkut huiskat voi pestä.

”Jos huiskaa ei ole kunnolla puhdistettu, se ei enää kerää vaan levittää vain pölyä ympäriinsä”, Kanerva muistuttaa.

Pölyhuiskan materiaali vaikuttaa sen pölyä kerääviin ominaisuuksiin. Varsinkin staattiset ja luonnonmateriaalista valmistetut pölyhuiskat keräävät pölyn helposti itseensä.

Strutsinsulkaisia huiskia suositellaan käytettäväksi vain kaikkein pienimpiin koloihin ja esimerkiksi koriste-esineiden pyyhkimiseen, koska niiden avulla pölyn saa tehokkaasti pois ahtaista väleistä. Strutsinsulkaiset huiskat eivät kuitenkaan sido yhtä tehokkaasti pölyä itseensä, siksi niitä ei suositella isompien pintojen pyyhkimiseen.

Muista nämä, kun puhdistat pölyhuiskan

Strutsinsulkainen pölyhuiska on visualistin valinta.
Strutsinsulkainen pölyhuiska on visualistin valinta. Kuva: © Suvi Laine

Pölyhuiskan valinta – mitä eroa erilaisilla pölyhuiskuilla on?

Sopivan pölyhuiskan valintaan vaikuttaa se, mihin sitä halutaan ensisijaisesti käyttää. Jos kotona on paljon pieniä koloja tai koriste-esineitä, niiden siivoamiseen strutsinsulkainen huiska on paras, koska se on kooltaan pienin ja hellävaraisin. Paksummilla huiskilla on helpompi pyyhkiä laajempia pintoja, kuten hyllyn päällisiä.

Markkinoilta löytyy pölyhuiskuja monenlaisia eri materiaalista. Tavallisimpia ovat staattiset pölyhuiskat, jotka kiinnittävät sähkön avulla pölyn itseensä. Mikrokuidusta valmistetuissa pölyhuiskuissa on irrotettava huiskaosa, jonka voi pestä pesukoneessa. Luonnonmateriaaleista, kuten strutsinsulista tai lampaanvillasta, valmistetut pölyhuiskat toimivat samaan tapaan kuin staattiset huiskat.

Pölyhuiskalla puhdistuu näppärästi korkealla olevat asiat, kuten lamput.
Pölyhuiskalla puhdistuu näppärästi korkealla olevat asiat, kuten lamput. Kuva: © Tommi Tuomi

”Staattiset huiskat on yleensä valmistettu muovista, jolloin ne eivät ole yhtä ekologinen vaihtoehto kuin muut huiskat. Staattiset materiaalit ovat usein hieman tehokkaampia käytössä kuin luonnonmateriaalit. Toki luonnonmateriaaleissakin, kuten strutsinsulkahuiskassa, on omat eettiset ongelmansa”, Kanerva kertoo.

Pölyhuiska on pitkäikäinen siivousväline, joka kestää normaalikäytöllä useita vuosia. Käyttöikä riippuu siitä, miten usein ja kuinka ahtaissa paikoissa sitä käytetään.

Huiska kannattaa vaihtaa uuteen silloin, kun se ei enää ole tuuhean näköinen ja jos siitä alkaa irtoilla karvoja tai muuta materiaalia. Staattiset muovista valmistetut huiskat ja luonnonmateriaalista olevat huiskat kuuluvat sekajätteeseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pölyhuiska on siivouskaapin tuuhea työmyyrä – katso, miten saat huiskasta kaiken irti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.