Kodinhoito

Onko kotona aina pölyistä? TikTokin siivousguru listaa 5 asiaa, jotka lisäävät pölyn määrää – melkein kaikkiin voit itse vaikuttaa

Pöly on siivoojan ikuinen piina. TikTokista tuttu Auri Kananen kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa pitää kodin siistinä.

Pölyä tuntuu syntyvän kohtuutonta tahtia. Jo viikko siivouksen jälkeen TV-tason pintaan on kertynyt hento pölykerros ja piirongin jalkojen juuressa vilisee villakoiria. Kuulostaako tutulta?

Jokaiseen kotiin kertyy pölyä. Joihinkin koteihin sitä kertyy nopeammin kuin toisiin. Se lienee selvää, että pölystä pääsee eroon vimmatulla siivoamisella, mutta on olemassa muitakin keinoja, joilla voi vaikuttaa kodin pölyisyyteen.

Ammattisiivooja Auri Kananen listaa pölyisen kodin ongelmakohdat ja antaa vinkit pölyä vastaan taisteluun.

Lue myös: Kun kotona viettää enemmän aikaa, myös pölypalleroiden määrä lisääntyy – onko pöly vaarallista?

Nämä 5 asiaa keräävät ja aiheuttavat pölyä

1. Avotasot

Avotasoille, kuten pöydille ja avohyllyille, kertyy nopeasti pölyä. Kun tavarat säilyttää avotasojen sijaan kaappien sisällä suljettujen ovien takana, pyyhkimisen tarve vähenee.

Jos pidät avotasoista, koita minimoida tavaramäärä tai säilyttää pieniä esineitä erillisten pahvilaatioiden sisällä. Se helpottaa pölyjen pyyhkimistä.

”Saan joka päivä kuvia kämpistä, joissa on todella likaista. Se ei ole mikään ihme, kun kodit ovat niin täynnä tavaraa. Jos kaikki tasot ovat täynnä tavaraa, pölyjä ei tule niin helposti pyyhittyä”, Auri kertoo.

Pölyjen pyyhkiminen
Avotasoille kertyy nopeammin pölyä kuin kaappien sisään. Kuva: iStockphoto

Lue myös: Ammattilainen kertoo, missä järjestyksessä koti siivotaan – tätä rutiinia kannattaa noudattaa aina

2. Tekstiilit

Kodeissa pölyä aiheuttaa eniten ihminen itse ja tekstiilit. Tekstiileistä irtoaa pientä nukkaa ja tekstiileihin myös kerääntyy herkästi pölyä. Makuuhuoneessa ja vaatehuoneessa on yleensä pölyisintä, koska siellä liikutellaan petivaatteita ja vaatteita.

Pölyn määrään voi vaikuttaa vähentämällä kodin tekstiilejä: mattoja, verhoja ja sisustustyynyjä. Harva kuitenkaan haluaa luopua kotinsa tekstiileistä.

”Ainoa keino on pestä tekstiilejä säännöllisesti. Esimerkiksi verhot kannattaa pestä kerran tai pari vuodessa, koska niihin kerääntyy paljon pölyä, joka laskeutuu pikkuhiljaa kotiin.”

3. Kaupunkiasunto

Pölyn määrään vaikuttaa sisustuksen lisäksi kodin sijainti. Kaupungissa kadun vieressä sijaitsevaan kerrostaloasuntoon kerääntyy katupölyä paitsi avoimien ikkunoiden, myös ilmanvaihtokanavien kautta. Ongelma korostuu etenkin katutasolla sijaitsevissa kodeissa.

Talon kuntokin voi vaikuttaa pölyn määrään.

”Mutta näille asioille ei usein itse mahda mitään.”

Lue myös: Paino­voimaisen ilman­vaihdon asian­tuntija Jari Ketola: ”Suomessa ei osata luonnollista ilmanvaihtoa”

4. Elektroniikka

Olet ehkä huomannut, että TV, läppäri ja muu elektroniikka pölyyntyy nopeasti. Sähkö kerää pölyä ja siksi työhuoneet ovat usein pölyisiä paikkoja.

Työpöydällä lojuva elektroniikka ja johtosotku ovat hankalia siirrettäviä ja siivottavia.

”Se auttaisi varmasti, että läppärin johtoineen siivoaisi laatikon sisään työpäivän päätteeksi. Mutta itse en ainakaan tätä jaksa tehdä. Nytkin pöytäni on täynnä kaikenlaista sälää.”

5. Muovi ja keinokuidut

Keinokuituiset materiaalit ja muovi sähköistyvät helposti. Esimerkiksi muovimatto kerää herkästi pölyn puoleensa. Se ei kuitenkaan välttämättä lisää pölyn määrää kotona. Pöly vain tarttuu herkemmin muovipintoihin.

”En lähtisi vaihtamaan kodin muovilattiaa sen takia, että se kerää pölyä puoleensa. Pöly menee joka tapauksessa jonnekin. Ehkä sen voi kokea kätevänäkin, että pöly kerääntyy yhdelle pinnalle.”

Imurointi poistaa pölyä
Kodin tekstiilit ovat yksi suuri pölyn aiheuttaja. Mattoja kannattaa imuroida säännöllisesti. Kuva: iStockphoto

Loppujen lopuksi tärkeintä on siivottavuus

Aurin mukaan kaikista paras keino vähentää kodin pölyisyyttä on sisustaa koti niin, että se on helppo siivota.

”En miettisi niinkään materiaaleja. Jos pöly häiritsee kovasti, suosittelisin vähentämään tavaran määrää. Kun pinnat on helposti siivottavissa, koti pysyy siistinä pienemmällä vaivalla.”

Auri pyyhkii itse kotinsa seinät kerran vuodessa katonrajasta asti pitkällä mopilla. Seinien pyyhkiminen parantaa sisäilmaa ja vähentää laskeutuvan pölyn määrää.

Viikottaisiin siivourutiineihin kuuluu pölyhuiska, jolla Auri sipaisee avotasot. Mikrokuituinen huiska toimii hyvin pölynkerääjänä.

”Pölyjen pyyhkiminen ei ole mielestäni ärsyttävää, kun sen tekee itselleen helpoksi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko kotona aina pölyistä? TikTokin siivousguru listaa 5 asiaa, jotka lisäävät pölyn määrää – melkein kaikkiin voit itse vaikuttaa

Ymmällä

Miten pölyjen pyyhkiminen nouseeko lattiasta pöly ylös ,kun pyyhitään viimeiseksi

Johanna

Lattia kannattaa aina pyyhkiä vähintään nihkeällä, jos sen materiaali ei kestä kosteaa pesintä. Silloin pöly ei lähde liikkeelle vaan tarttuu pesimeen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.