Kodinhoito

Pölymiekka on joka siivoojan luottoväline – kunhan käytät sitä oikein! Näiden 10 paikan siivouksessa se on ehdoton ykkönen

Nerokas keksintö pölypintojen puhdistukseen, mutta väärin käytettynä pölymiekka aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pölymiekka on vasta viime vuosina tullut tutuksi kuluttajille, mutta se ei ole uusi keksintö. Ammattisiivojat ovat tunteneet sen jo pitkään nimellä kalustemoppi.

”Pölymiekka on minusta mainio nimi. Se kertoo hyvin sen ulkomuodosta ja on samalla vitsikäs. Miekalla ikään kuin taistellaan pölyä vastaan”, siivouksen opettaja Maarit Liukolampi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudasta sanoo.

Pölymiekka on kuin kapea moppi, jolla on lyhyt varsi. Miekan päällä on pestävä päällinen, jonka mikrokuitukarvat ovat niin ohuita, että ne leikkaavat pölyn pois pinnoilta. Pölymiekka on oiva työkalu siivoukseen, kunhan sitä käyttää oikein.

Lue myös: Kun kotona viettää enemmän aikaa, myös pölypalleroiden määrä lisääntyy – onko pöly vaarallista?

Pölymiekka
Pölymiekkaa käytetään hieman kosteana ja aina ilman puhdistusainetta. Sinituotteen pölymiekkoja saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kuva: Sinituote

Millaiseen siivoukseen pölymiekka sopii?

Kodissa on paljon pintoja, joihin kerääntyy jatkuvasti pölyä. Pölymiekalla pölyn pyyhkiminen käy nopeasti yhdellä vedolla.

”Pölymiekka on tasaisesti pölyttyneen pinnan paras selvittäjä. Nurkista ja lamppujen päältä saa myös tosi hyvin hämähäkin seitit pois.”

Pinttyneenkin tahran voi yrittää hinkata pois kostealla pölymiekalla, mutta lopputulos ei ole taattu. Esimerkiksi keittiön kaappien päällä on usein niin paljon rasvaa, ettei se irtoa pölymiekalla. Silloin kannattaa tarttua perinteiseen siivouspyyhkeeseen.

”Siivouspyyhkeellä saat enemmän tuntumaa likaan. Kun tunnet, ettei lika lähtenyt, teet U-käännöksen.”

Miten pölymiekkaa käytetään?

Moni tekee pölymiekan käytössä sen virheen, ettei kostuta sitä lainkaan ennen käyttöä. Liukolammen mukaan pölymiekka kannattaisi kostuttaa nihkeäksi, jotta pöly tarttuu siihen, eikä leviä muualle.

Ammattilainen laskisi noin puoli desilitraa vettä sankoon ja laittaisi miekasta irrotettavan mikrokuitupäällisen eli hupun sangon pohjalle kostumaan noin vartiksi.

Saman voi tehdä suurpiirteisemmin pirskottamalla puhdasta vettä siivoushanskat kädessä hupun päälle.

”Jos hupun laittaa kraanan alle, se menee automaattisesti liian märäksi. Se ei ole hyvä, koska kuitu täyttyy, eikä siihen mahdu enää likaa.”

Käytössä pölymiekka parantaa siivousergonomiaa, koska välinettä voi taivuttaa. Esimerkiksi korkeiden hyllyjen päällispinnat puhdistuvat kätevämmin, kun miekan taivuttaa hieman alle 90 asteen kulmaan. Miekan voi myös kiinnittää siivousvarteen, jolloin sitä voi käyttää esimerkiksi seinien pyyhkimiseen.

Kotilieden TikTok-videolla näet välineen tositoimissa:

Pölymiekka
Siivousvarteen kiinitettynä pölymiekalla ylettää korkeisiinkin paikkoihin. Kuva: Sinituote

Miten pölymiekka pestään?

Liukolampi suosittelee hankkimaan kerralla vähintään kolme vaihdettavaa huppua pölymiekalle. Silloin hupun voi aina vaihtaa puhtaaseen, kun edellinen on likaantunut. Kovin pölyisellä pölymiekalla ei kannata enää viuhtoa, koska silloin pöly ei enää tartu huppuun.

Liukolampi suosittelee pesemään hupun pesukoneessa 40 tai 60 asteessa yhdessä muiden siivouspyyhkeiden kanssa.

Huppuja ei kannata hygieniasyistä pestä yhdessä lattiamoppien kanssa. Eikä vaatteiden. Ohuiden mikrokuitujen leikkaava ominaisuus pätee nimittäin myös luonnonmateriaaleihin kuten pellavaan ja puuvillaan.

”Kerran unohdin yhden uuden pellavapaidan pesukoneeseen, ja heitin pölymiekan huput pesuun. Paita tuli ulos totaalisen nyppyisenä”, Liukolampi kertoo.

Juttua on muokattu 13.6.2022 klo 14:16: Kohtaa television puhdistuksesta on muokattu ja tietoa on lisätty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pölymiekka on joka siivoojan luottoväline – kunhan käytät sitä oikein! Näiden 10 paikan siivouksessa se on ehdoton ykkönen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.