Kodinhoito

Puinen vai muovinen leikkuulauta? Tätä suosittelee Kotilieden ruokatoimittaja

Keskustelu puisen ja muovisen leikkuulaudan ympärillä käy kuumana. Selvitimme, kumpaa suosii Evira, tuorein tutkimus ja ruokatoimittajamme.

Keittiön yksi tärkeimmistä varusteista on leikkuulauta. Onko puinen leikkuulauta muovista fiksumpi valinta?

Lue myös: Lähes 100 keittiöniksiä lukijoiltamme: ”Rasvaa juustoraastin, niin liukuu paremmin, ja vinkki, miten käsittelet nerokkaasti kananmunan munavoihin”

Suurin ero puisen ja muovisen leikkuulaudan välillä on pestävyydessä

Muovi on materiaalina kätevä, kun puhutaan keittiövälineistä. Muovisia keittiövälineitä markkinoidaan usein hygieenisyytensä vuoksi, ja ne ovat helppohoitoisia. Voihan muoviset keittiövälineet pestä huolettomasti astianpesukoneessa. Puista leikkuulautaa ei koskaan saa laittaa astianpesukoneeseen.

Käytännöllisyys pitää osittain myös paikkansa. Muovisen leikkuulaudan voi huoletta laittaa astianpesukoneeseen, ja sen voi pestä voimakkailla pesuaineilla.

Evirakin suosittelee muovisia leikkuulautoja juuri niiden helppohoitoisuuden takia.

Puinen leikkuulauta on ruokatoimittajan valinta

Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki vannoo puisten leikkuulautojen nimiin.

”Muoviset leikkuulaudat ovat herkkiä saamaan viiltoja ja naarmuja. Veitsi tylsistyy helposti, jos sitä käyttää muovisella laudalla. Muovisia lautoja pitää vaihtaa useammin kuin puisia lautoja.”

Muovinen lauta ei ole ekologinen valinta, se ei maadu luonnossa puun tavoin.

”Myös puinen leikkuulauta kuluu käytössä – onhan sen muovista pehmeämpi materiaali. Tärkeintä on huoltaa puinen lauta aika ajoin. Huoltamalla se kestää todella pitkään, hyvällä hoidolla ikuisesti.”

Puussa antibakteerisia ominaisuuksia

Tutkija Tiina Vainio-Kaila on selvittänyt puun antibakteerisia ominaisuuksia väitöskirjassaan, Tekniikan akateemiset TEK-verkkolehti kertoi alkuvuodesta 2018.

Puun kyky sitoa kosteutta, akustiset ominaisuudet ja lämmönjohtavuus on tunnettu jo varsin hyvin. Sen sijaan antibakteerisuus on puututkijoille uusi havainto, ja varsin vähän tutkittu.

Puun antibakteerisuudesta olivat raportoineet muun muassa leikkuulautamateriaalien paremmuutta vertailleet tutkijat. Yleinen havainto oli, että hygieeniseltä tuntuva muovi olikin usein pahempi bakteeripesä kuin puinen leikkuulauta, tutkimuksessa kerrotaan.

Kun Vainio-Kaila pääsi ensi kertaa laskemaan eri pinnoilla kasvaneiden bakteerikasvustojen määriä laboratorion kasvatusalustoilta, olivat tulokset linjassa aiempien tutkimushavaintojen kanssa. Sekä koli- että listeriabakteerit kuolivat vähitellen puupinnalla, mutta säilyivät hengissä verrokkina toimineella lasilevyllä, TEK-verkkolehti kertoo.

Lähes 100 vuotta vanha veistämö luottaa suomalaiseen mäntyyn

Puinen leikkuulauta on luonnollisempi ja ympäristöystävällisempi valinta, eikä sen puhdistaminen ole sen vaikeampaa kuin muovisenkaan.

Puista leikkuulautaa pitää tosin huoltaa, että se pysyy käyttökelpoisena pitkään.

Helsingissä, Lauttasaaressa toimii Veistämö Tiira, joka on yksi Suomen vanhimpia vielä toiminnassa olevista veistämöistä. Veistäjä Juha Tiira luottaa suomalaiseen mäntyyn.

”Kaikki leikkuulautamme valmistetaan käsityönä kotimaisesta männystä. Mäntyinen leikkuulauta on lähes ikuinen, kunhan sitä huoltaa säännöllisesti.”

Puinen vai muovinen leikkuulauta?
Puinen leikkuulauta ei ole sen vaikeampi puhdistaa kuin muovinenkaan.

Huolla puinen leikkuulauta oikein

Leikkuulaudat on öljytty ja vahattu valmistusvaiheessa, joten ne ovat valmiita käytettäviksi.

”Huoltamalla leikkuulautaasi säännöllisesti 2–3 kk:n välein, saat siitä elinikäisesi apulaisen”, Tiira lupaa.

Pese leikkuulauta käytön jälkeen molemmilta puolilta. Mikäli laudasta pestään aina vain yläpuoli, lauta taipuu ajan mittaan.

Kuivaa pinnat pesun jälkeen ja jätä lauta kuivumaan yön yli. Levitä hoitovahaa vasta seuraavana aamuna runsaasti kaikille pinnoille. Anna vahan imeytyä muutaman tunnin ajan.

”Hoitovaha on hyvin rasvaista mehiläisvahaa, joten voit hieroa sitä esimerkiksi mikrokuituliinalla pyörivin liikkein puun sisään. Pyyhi ylimääräinen vahapuun pinnalta pois”, Tiira neuvoo.

Näin toimimalla saa leikkuulautasi vettä hylkivän kauniin pinnan ja hyvin pitkän käyttöiän.

Juha Tiira Veistämö Tira
Veistäjä Juha Tiira vaalii käsityötä ja perinteitä. Veistämö Tiira sijaitsee Helsingin Lauttasaaren eteläkärjessä Nahkahousujen saarella.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puinen vai muovinen leikkuulauta? Tätä suosittelee Kotilieden ruokatoimittaja

leikkuulauta

Miyä ihmettä on hoitovaha ja mistä ihmeestä sitä saa? En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta, aina suositeltu vain öljyä – ja sen vuoksi tullut käytettyä muovisia…

Riitta J.

samaa ihmettelen: mitä on hoitovaha ja saako sitä ostettua jostain? Jos itse tehtävä, saisiko ohjeen?

Raputyttö

Samaa ihmettelen myös, miksi ei hoitovahaa ole kaupoissa puisten leikkuulautojen vieressä, olisi helppo ostaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.