pyyhkeiden pesu
Kodinhoito

Kuinka usein pyyhe pitäisi vaihtaa? Ammattilainen linjaa sopivan pesuvälin – yksi huono tapa lisää heti pöpöjen määrää

Kylpy- ja käsipyyhkeitä koskevat eri säännöt sen suhteen, kuinka tiuhaan niitä olisi hyvä pestä. Myös sillä on kriittinen merkitys, kuinka pyyhkeet on tapana kuivattaa. 

Useimmat meistä käyttävät samaa pyyhettä monta kertaa suihkun jälkeen ennen sen vaihtamista puhtaaseen. Mutta mikä on sopiva pyyhkeiden pesuväli, jos asiaa kysytään kodinhoidon ammattilaiselta?

Lue myös: Tiesitkö? Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – tämä väli on jo auttamatta aivan liian pitkä

Normaalissa käytössä hyvä vaihtoväli pyyhkeille on kerran kahdessa viikossa, linjaa ammattisiistijä Sanna Suhonen Sannan siivouspalvelusta.

Kun pyyhkeitä ei vaihdeta joka käytön jälkeen, pyyhkeet säilyvät pidempään ja luontokin kiittää, sillä pyykinpesukoneen jatkuva pyörittäminen vie runsaasti energiaa.

Tee pyyhkeiden pesu välillä useammin

Joissain tapauksissa ahkerampi pyyhepyykki kannattaa.

”Jos on tapana käydä puolihuolimattomasti suihkussa tai pyyhkeeseen jää ihorasvaa, voi pyyhkeen toki vaihtaa useamminkin”, Suhonen sanoo.

Urheilupyyhe on hyvä pestä tavallista kylpypyyhettä tiuhemmin. Varsinkin silloin, jos se kulkee mukana treenikassissa.

Henkilökohtaiset sairaudet vaikuttavat pyyhkeen pesuväliin. Jos jollain perheenjäsenellä on esimerkiksi tarttuva ihosairaus, vatsatauti tai vaikkapa kihomatoja, pitäisi pyyhe vaihtaa useammin. Myös käsipyyhkeen pitäisi tällöin olla henkilökohtainen.

pyyhkeiden pesu
Ethän kuivata pyyhkeitäsi huonosti? Kun kosteus pääsee muhimaan, bakteerit saavat hyvän kasvuympäristön. Kuva: iStockphoto

Vaihda käsipyyhe kyläilyjen yhteydessä

Entäpä mikä on sopiva väli käsipyyhkeiden vaihdolle? Käsipyyhkeen Suhonen vaihtaisi kerran viikossa. Vaihto on suotavaa myös silloin, kun kylässä käy vieraita.

”Jos ei ole vieraille tarkoitettua pyyhettä – varsinkin korona-aikaan –  kannattaa uusi käsipyyhe vaihtaa aina ennen tai jälkeen vierailun”, Suhonen sanoo.

Tiheämpi viikon vaihtoväli koskee myös kasvopyyhkeitä, jotka luonnollisesti ovat aina henkilökohtaisia. Puhdas kasvopyyhe ehkäisee iho-ongelmia.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Kuivata pyyhkeet aina ilmavasti

Pyyhkeiden kuivattaminen vaikuttaa myös siihen, miten pitkään pyyhkeet pysyvät hyvänä käytössä.

Jos käytetyn pyyhkeen jättää kuivumaan mytyssä, saavat bakteerit hyvän kasvuympäristön. Pyyhe kannattaa käytön jälkeen kuivata aina ilmavasti. Pyyhkeet voi ripustaa koukkuun kuivumaan, mutta laita vain yksi pyyhe yhteen koukkuun. Päällekkäin ne eivät kuivu kunnolla.

Tämä on myös syy, miksi pyyhkeitä on syytä ylipäänsä pestä: vähäisetkin pyyhkeisiin tarttuneet bakteerit lisääntyvät kosteassa kasvuympäristössä ajan mittaan – myös silloin, kuin kuivaus tapahtuu ilmavasti.

Pyyhkeiden pesu kuumassa vedessä

Kun pyyhe vihdoin joutaa pyykkiin, se kannattaa pestä täydessä koneessa 60 asteen lämpötilassa. Kuuma pesu tappaa bakteerit.

Pese pyyhkeet aina samanväristen pyyhkeiden kanssa. Huuhteluaineen käyttöä ei suositella froteepyyhkeiden pesussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka usein pyyhe pitäisi vaihtaa? Ammattilainen linjaa sopivan pesuvälin – yksi huono tapa lisää heti pöpöjen määrää

Liisa134

Piikalikkana kauan sitten ihailin saksalaisten pyyhetankoja, joihin pyyhkeen sai aseteltua niin, että se ehti käyttöjen välissä kuivua. Omaan kotiini olen hankkinut eräästä ruotsalaisesta sisustustavaratalosta metalliset (edulliset) seinään kiinnitettävät pyyhetangot, joille pyyhkeet levitetään. Ehtii kuivua kunnolla. Pyyhe näyttää kauniimmalta, kun se saa kuivua suorana.
Useimmissa kylpyhuoneissa on vain koukut, joihin pyyhe renksusta ripustetaan, siinä se kuivuu myttynä ja möhjönä.
Käsienpesualtaan luona käytössä neljä pientä käsipyyhettä – niitä on helppo vaihtaa usein ja nekin pysyvät kuivempina.
Vaihdan pyyhkeet usein.
Kuka opettaisi sisustajille kuivaustankojen hyödyllisyyden?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.