Kodinhoito

Tiedätkö, miten sähkökatkoon kannattaa varautua – ja mitä katkon aikana ei missään nimessä tule tehdä? Nämä asiat jokaisen pitäisi tietää, jos sähköt menevät

Kun sähköt menevät katki, ei ole yhdentekevää miten kotona oleskellaan. Varautumisen asiantuntija kertoo, miten sähkökatkoihin voi valmistautua etukäteen – ja mitä silloin ei pidä missään nimessä tehdä.

Suomalaiset ovat tänä talvena uuden edessä, sillä sähköstä voi tulla kova pula erityisesti pitkillä pakkasjaksoilla. Pahimmassa tapauksessa se voi tarkoittaa ennalta suunniteltuja sähkökatkoja sähkön riittävyyden takaamiseksi. 

Jos sähkökatkoihin joudutaan turvautumaan, ne tulevat aina alueellisesti muutaman tunnin ajaksi, sanoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju. 

Kuljun mukaan katkot sijoittuisivat mahdollisesti myös sähkön kulutushuipuille, eli aamuihin ja iltoihin. Silloin ihmiset peseytyvät, laittavat ruokaa ja pesevät pyykkiä. 

Mutta jos sähköt joudutaan katkaisemaan muutamaksikin tunniksi, mitä tämä tarkoittaa kotona oleskelun kannalta? Sähkökatkoon varautuminen pitää tehdä etukäteen, ja pyysimme Kuljua kertomaan miten.

Lue myös: Tästä syystä sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle – vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sopimus

Vedellä ei saa lotrata sähkökatkon aikana

Kuljun mukaan jo muutaman tunnin sähkökatko vaikuttaa siihen, mitä kotona voi tehdä. Suurin näistä on veden käyttö.

Lyhyemmissä sähkökatkoissa hanasta todennäköisesti tulee vettä, mutta hieman heikommalla paineella. Sähkökatkon aikana viemäriin ei kuitenkaan tulisi päästää vettä, koska jätevedet eivät pumppaudu viemärissä eteen päin.

Tämä pätee niin suihkussa, keittiössä kuin vessassakin. Eli kun keittiön hanasta ottaa vettä juotavaksi, hanan alle olisi hyvä laittaa ämpäri, jotta ylimääräinen vesi ei päädy viemäriin.

”Juoda voi, mutta suihkuun tai kylpyyn ei pidä mennä”, Kulju linjaa.

Vessaa voi myös käyttää, mutta sen vetäminen kannattaa vasta silloin, kun sähköt ovat palanneet.

”Periaatteessa vessan voi vetää katkon aikana kerran, mutta jos kaikki taloyhtiössä vetävät vessan kerrankin, on riski, että putket menevät täyteen.”

Jos sähkökatkos pitkittyy, vedentulo voi loppua kokonaan. Siksi kotona on aina hyvä olla kaupasta ostettua pullovettä juotavaksi.

varaudu sähkökatkoon: älä valuta vettä katkon aikana
Suihkuun ei ole silloin asiaa, kun sähkökatko iskee. © iStockphoto

Lue myös Seura.fi:stä: Seura tutki: Näin Suomessa on varauduttu sähköjärjestelmän häirintään ja sabotaasiin – Sähköverkon heikko lenkki ovat maanpäälliset sähkölinjat

Älä koske pakastimeen – muuten se voi sulaa

Sähkökatko vaikuttaa luonnollisesti kaikkeen kodin elektroniikkaan. Esimerkiksi puhelinta varten olisi hyvä olla varavirtalähde, joka on aina ladattuna. Kun katko iskee, puhelimen akkua on syytä käyttää säästäen. 

Ruokaa ei voi valmistaa normaalisti katkon aikana, koska hellat eivät toimi. Muutaman tunnin katkon moni pärjää syömättäkin, mutta kuivakaappiin voi varata pientä välipalaa, jos kova nälkä iskee.

Myös jääkaappi-pakastin sammuu, ja riskinä on ruokien sulaminen. Jotta pakasteet eivät sula, pakastimen avaamista pitäisi välttää koko katkon ajan.

”Jos on arkkupakastin, sen sisältö voi pysyä kylmänä jopa parikin päivää, jos arkkua ei avata”, Kulju sanoo.

Jääkaappiakaan ei kannata turhaan avata, jotta ruoat pysyvät kylmänä. Jos jääkaapista on pakko ottaa jotain, on toimittava ripeästi ja ottaa kerralla kaikki tarvittava.

Kun katko alkaa, huolehdi, että kuumentuvat laitteet ovat kytkettynä pois päältä, eli silitysrauta, hella ja hiustenkihartimet. Ne voivat aiheuttaa tulipalovaaran, kun sähköt palaavat.

Käy sähkökatkoon varautuminen ja katkotilanne läpi perheen pienempien aikana

Kulju sanoo, että parhaassa tapauksessa suunnitelluista sähkökatkoista pystytään tiedottamaan. Sähkökatkoihin on kuitenkin hyvä varautua ympäri vuoden, koska sähköt voivat mennä myös kovan myrskyn seurauksena.

”Jos varautuu pahimman varalle, pärjää hyvin suunniteltujen katkojen yli”, Kulju sanoo.

Suositus on, että kaikki kotitaloudet olisivat varautuneet selviämään itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta.

Lue myös: Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Lapsiperheissä sähkökatkotilanteet on hyvä käydä läpi koko perheen voimin. Missä sijaitsevat taskulamput, mistä löytyy vettä ja ämpärit?

”On mahdollista, että lapsi on yksin kotona katkon aikana. Hänenkin on hyvä tietää, miten toimitaan ja mistä kaikki tarvittava löytyy, joten yhdessä tehty ’varautumiskävely’ kannattaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten sähkökatkoon kannattaa varautua – ja mitä katkon aikana ei missään nimessä tule tehdä? Nämä asiat jokaisen pitäisi tietää, jos sähköt menevät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.