Unohda pölyhuiska! Näin puhdistat sälekaihtimet kuin ammattilainen – näppärällä niksillä saat myös narun puhtaaksi

Sälekaihtimet keräävät ajan saatossa pölyä ja muuta likaa. Ammattilainen neuvoo puhdistusrutiinin, joka kannattaa suorittaa aina ikkunanpesun yhteydessä.

Vaikka sälekaihtimien puhdistus tuntuisi työläältä, niitä olisi silti hyvä puhdistaa säännöllisesti siinä missä muitakin kodin paikkoja. Kerta vuoteen on riittävä väli sälekaihtimille, esimerkiksi ikkunanpesun yhteydessä, kertoo ammattisiistijä Saana Tyni Koti puhtaaksi -siivouspalvelusta.

”Kuten kaikessa siivoamisessa, säännöllisyys on avain tässäkin – silloin vasta ollaan ongelmissa, kun siivoamista on laiminlyöty pitkään”, Tyni sanoo.

Kaihtimien puhdistus on selvästi työläämpi projekti, jos edellisestä kerrasta ehtii vierähtää useampi vuosi. Lika voi pinttyä pitkällä aikavälillä, ja pinttymää ei välttämättä saa puhtaaksi kovillakaan puhdistusaineilla.

Lue myös: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

Unohda pölyhuiska – näin pyyhit irtopölyt kaihtimista

Jos kaihtimia puhdistaa säännöllisesti, pölyjen pyyhintä yleensä riittää. Pölyhuiskaa Tyni ei  suosittele käyttämään kaihtimien eikä muidenkaan paikkojen pyyhintään.

”Se pitäisi julistaa kokonaan käyttökieltoon. Pölyhuiska on vaikea puhdistaa ja siksi usein epähygieeninen. Se ei aina myöskään sido pölyä itseensä, vaan levittää sen vain huoneilmaan, eli muille pinnoille”, Tyni sanoo.

Kevyt pöly on Tynin mukaan helpoin puhdistaa kääntämällä kaihtimet kiinni, jonka jälkeen sälepinnat imuroidaan imurin pölysuulakkeella. Sen jälkeen kaihtimet käännetään toisin päin ja imuroidaan toinen puoli.

Jos pölysuulaketta ei ole, toinen hyvä väline on kuiva mikrokuituliina. Liinalla kannattaa pyyhkiä kaihdinten suuntaisesti, eli yleensä vaakasuoraan.

Ehtikö lika jo pinttyä? Silloin vesipesu voi olla tarpeen

Joskus kaihtimet kaipaavat järeämpää puhdistusta ja jopa pesemistä. Tynin mukaan kaikkein paras väline kaihtimien pesemiseen on kostea puuvillahanska. Valkoisia puuvillahanskoja myydään esimerkiksi Tokmannilla ja Biltemassa.

”Vedä sellaiset käteen, kastele ne vesi-käsitiskiaineseoksessa ja pyyhi kaihtimet sormin. Silloin tulee tarkkaa jälkeä.”

sädekaihdinten puhdistus

Innokkaimmat siivoojat puhdistavat myös kaihdinten narut. Kuva: iStockphoto

Omat sormet ovat hommaan huomattavasti näppärimmät kuin kaupoissa myytävät kolmisakaraiset kaihdinputsarit, joita Tyni ei voi suositella.

”Ei alkuunkaan, ne ovat kömpelöitä ja huonoja.”

Ennen pesua irtopöly pitää pyyhkiä tai se tekee pesusta sottaista hommaa. Kaihtimiin voi kertyä myös esimerkiksi kärpäsenkakkaa, eli ylimääräisiä pilkkuja, jotka kannattaa pyyhkäistä kostealla liinalla paikallisesti.

Kostealla pyyhkiminen kannattaa kaihtimien vuosisiivouksessa myös silloin, jos kaihtimet sijaitsevat lähellä keittiötä, sillä rasvapöly laskeutuu kaikkialle keittiössä ja pinttyy helposti.

Sälekaihtimen naru kirkastuu liottamalla

Sälekaihtimen narujen puhdistus on viimeistelevää puuhaa, jonka moni mieluusti jättää välistä. Jos valkoiset narut ovat muuttuneet rusehtaviksi, niiden puhdistamiseen on olemassa muuan tapa.

”Narun voi välillä vetäistä kokonaan ulos ja pyyhkiä kostealla mikrokuituliinalla. Sisäänkelautuvia naruja ei kuitenkaan pidä päästää takaisin sisään märkänä, sillä ne voivat pahimmillaan homehtua.”

Naruja voi myös liottaa. Ensin kastellaan siivousliina lähes vettä valuvan märäksi, jonka jälkeen siihen laitetaan puhdistusainetta, kuten sappisaippuaa tai pyykinpesuainetta. Tämän jälkeen kiedo kokonaan ulos vedetty kaihtimen naru liinan ympärille. Laita liinaan kääritty naru vielä minigrip-pussiin ja sido kuminauhalla, jotta liina ei valuta vettä lattialle.

Paketti jätetään roikkuen likoamaan muutamaksi tunniksi. Lopuksi pesuainejäämät pyyhitään kostealla puhtaalla liinalla, ja naru puristellaan kuivaksi kuivalla liinalla.

Jos kaihtimen naru on todella likainen ja hapertunut, pelkän narun voi myös vaihtaa uuteen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Unohda pölyhuiska! Näin puhdistat sälekaihtimet kuin ammattilainen – näppärällä niksillä saat myös narun puhtaaksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X