sängyn petaus
Kodinhoito

Ethän petaa sänkyäsi heti herättyäsi? Asiantuntija kertoo, miksi monelle tuttu rutiini on itse asiassa huono tapa

Sängyn petaus on hyvä aamurutiini, mutta sillä ei kannata aloittaa päivää. Tiettyinä päivinä petaus kannattaa jättää kokonaan tekemättä, sanoo Marttaliiton asiantuntija.

Sängyn petaus on hyvä tapa aloittaa aamu. Päiväpeitto vain ylös, koristetyynyt sängylle ja uuteen päivään!

Sänkyä ei kuitenkaan kannata pedata liian rivakasti aamuisin, sanoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander. Sängyssä ja petivaatteissa on aamuisin kosteutta, joka tulisi ensin tuulettaa pois.

Kosteutta jää petivaatteisiin erityisesti silloin, jos hikoilee paljon tai on ollut kuuma yö.

Lue myös: Sänky kuin hotellissa! Petausguru näyttää, kuinka teet omaan vuoteeseen täydellisen hotellipetauksen

Jos petivaatteiden ei anna ensin tuulettua, ne alkavat haista nopeasti tunkkaiselta ja kaipaavat siten useammin pesua kuin tuuletetut tekstiilit. Mitä tiheämmin petivaatteita pesee, sitä nopeammin ne kuluvat.

Herkkäihoisille tunkkaisissa petivaatteissa nukkuminen voi aiheuttaa iho-oireita, kuten kutinaa. Täkit ja tyynyt menevät myös lyttyyn, jos yön aikana kertynyt kosteus ei pääse niistä pois.

Lue myös: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

Sängyn petaus ei aina edes kannata

Silanderin mukaan hyvä järjestys aamutoimille on käydä pesulla, juoda aamukahvi ja suorittaa muut aamurutiinit, ja sänky pedataan vasta lopuksi ennen päivän puuhiin lähtemistä.

”Sänky ehtii hetken kuivahtaa jo siinä, kun tekee muita aamutoimia”, Silander sanoo.

Yhdessä tapauksessa sängyn petaus kannattaa jättää kokonaan tekemättä, eli kuumien helleöiden jälkeen. Tällöin sänkyyn jää tavallista enemmän kosteutta hikoilun tuloksena.

”Jos on ollut helleyö, sängyn voi jättää kokonaan auki ja peiton nostaa oven päälle.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän petaa sänkyäsi heti herättyäsi? Asiantuntija kertoo, miksi monelle tuttu rutiini on itse asiassa huono tapa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.