Kodinhoito

Seinän kittaus: Näin tasoitat seinissä olevat reiät umpeen – tämä tärkeä tarvike unohtuu monilta kotiremppaajilta

Pienten reikien piilottamiseen pystyy jokainen, vaikkei remonttitöistä olisi pahemmin kokemusta. Seinä kittaus onnistuu näillä ammattilaisen neuvoilla.

Taulujen koukut, hyllyt ja seinävalaisimet jättävät seinäpinnoille ikäviä reikiä, jotka voi piilottaa kittaamalla. Seinän tasoittamista ei sovi unohtaa myöskään silloin, jos olet maalaamassa seinää.

Seinän kittaus on helppo projekti, joka onnistuu, vaikka remonttitöistä ei olisi kokemusta. Maalauspalvelu Tammijuuren maalari Lauri Ekroth kertoo, kuinka seinien pienet reiät tasoitetaan siististi piiloon – katso ohjeet vaihe vaiheelta!

Lue myös: 6 yleistä mokaa, joiden takia monen maalausurakka menee mönkään – erityisesti tätä paikkaa ei kannata maalata itse, varoittaa ammattilainen

Seinän kittaus hoituu näillä välineillä:

Seinän kittaus onnistuu näin:

1. Valitse sopiva tasoite

Jos tarkoituksena on peittää vain pieniä reikiä, valmis tasoite on hyvä valinta. Isompiin koloihin voi olla järkevä käyttää säkissä myytävää tasoitetta.

Tasoitteita on harmaita ja valkoisia. Jos valkoiseen seinään käyttää valkoista tasoitetta, kitattuja kohtia voi olla vaikea löytää ja varoa myöhemmin, jos niitä on paljon.

Siinä mielessä harmaa on parempi vaihtoehto, mutta kun seinän viimeistelee maalilla projektin päätteeksi, harmaa tasoite voi vaatia kolmekin maalikerrosta peittyäkseen.

2. Tasoita reikä kahdesti

Suojaa lattia ennen aloittamista. Painele tasoitemassaa reikään tasoituslastalla. Kun reikä on peitetty, anna massan kuivua muutaman tunnin ajan, ja tasoita reikä uudelleen.

Massa supistuu hieman kuivuessaan, joten tasoitus kannattaa tehdä aina kahdesti. Muuten reikä voi jäädä montulle.

3. Hio paikka pyörivin liikkein

Kun kahteen kertaan levitetty massa on kuivunut kokonaan, ylimääräinen tasoite reiän ympäriltä hiotaan pois. Jos tämän vaiheen jättää välistä, viimeistään maali paljastaa röpelöisen seinän.

Hio tasoitettua kohtaa hiekkapaperilla pyörivin liikkein, ikään kuin reikää kohti. Sopiva karheus hiekkapaperille on 180-240.

4. Paikkamaalaa kitatut kohdat

Lopuksi seinä viimeistellään maalaamalla. Kitatut kohdat kannattaa paikkamaalata erikseen ennen koko seinän maalaamista, jotta ne jäävät hyvin piiloon.

seinän kittaus on tärpeen, jos seinässä on reikiä esimerkiksi naulojen jäljiltä.
Naulojen ja ruuvien jäljet voi piilottaa nopeasti ja helposti kittaamalla. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Kannattaako tapetin päälle maalaaminen? Näin onnistui Johanna olohuoneessaan

Ethän unohda hengityssuojainta – tässä syy

Muutamia kömmähdyksiä voi sattua tässäkin projektissa, Ekroth huomauttaa. Esimerkiksi rikkinäinen tai epätasainen tasoituslasta on yhtä tyhjän kanssa, kun jäljestä on tarkoitus saada mahdollisimman siistiä.

Hiekkapaperin valinnassakin kannattaa olla tarkkana. Liian karhea hiekkapaperi jättää tasoitettuun pintaan ruman hiontapinnan.

Erittäin tärkeä varuste kittausprojektissa on hengityssuojain, eikä sitä sovi unohtaa koskaan.

Hiontapöly on niin hienoa, että se rikkoo nopeasti pölynimurin – kuvittele siis, mitä ilmaan pöllähtävä hiontapöly tekee keuhkoissasi, jos hiot ilman hengityssuojainta.

Imurin suodatin ei kestä hienoa hiontapölyä, joten siivoa pölyt pois joko kostealla pyyhkeellä tai rikkalapiolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seinän kittaus: Näin tasoitat seinissä olevat reiät umpeen – tämä tärkeä tarvike unohtuu monilta kotiremppaajilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.