Kodinhoito

Siivousalan ammattilaiset listaavat: 6 täsmäiskua, jotka parantavat kodin siisteyttä huomattavasti

Vaikka kodin siivous ei aina kiinnosta, joskus on pakko tempaista imuri käteen. Siivousalan ammattilaiset kertovat, kuinka laiska siivooja pitää kotinsa hyvässä järjestyksessä helposti.

Kotona on kaaos, siivous ei järin innosta, mutta jotain pitäisi silti tehdä. Jos laiskottaa, onko olemassa oikotietä onneen?

Siivousalan ammattilaisella Sari Lämsällä Oulun Kotisiivouksesta on yksi vinkki ylitse muiden: säännöllisyys. Kun pyyhkii joka päivä yhden pinnan keittiöstä tai kylpyhuoneesta, kodin yleisilme pysyy jatkuvasti siistinä ilman aikaa vievää jynssäämistä.

Lue myös: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Siivousta helpottaa kosolti myös se, että tavarat laittaa heti omille paikoilleen.

”Jos siivouksen aloittamisessa menee aikaa tavaroiden järjestelyyn, aloittaminen on paljon vaikeampaa”, Lämsä sanoo.

Jos kovin laiskottaa, Lämsä neuvoo tarkastamaan ainakin eteisen, wc-tilojen ja keittiön siisteyden.

”Yleisissä tiloissa pitää olla yleissiistiä. Tavarat pitää olla järjestyksessä ja lattiat imuroituna. Näkyviä pölypalloja ei saa olla, vaikka pölyt jäisivät pyyhkimättä.”

Kodin siivous: 6 tärkeintä tekoa

Siivousalan ammattilaiset Freskasta ja Oulun Kotisiivouksesta listasivat parhaat täsmäiskut niille, jotka arvostavat sitä, että siivous sujuu vikkelästi. Näillä vinkeillä kodin siisteys paranee huimasti!

1. Siivoa puhtaasta likaisempaan

Aloita siivous aina puhtaimmista pinnoista ja etene likaisempiin. Aloita keittiöstä, jätä kylpyhuone ja vessa viimeiseksi.

2. Imuroi ensin, pyyhi pölyt sen jälkeen

Imurointi pölyttää ilmaa ja pölyhiukkaset laskeutuvat pinnoille. Siksi pölyt kannattaisi pyyhkiä vasta imuroinnin jälkeen. Mikäli innostuit, moppaa lattiat viimeisenä. Moppauksessa kannattaa käyttää niukasti vettä, varsinkin jos on puulattiat.

Lue myös: Tiskirätissä muhii kodin bakteeripommi: Martta kertoo, miten likaisesta rätistä tulee kuin uusi

3. Imuroi edes eteinen

Hiekka ja lika kulkeutuvat helposti eteisestä muualle asuntoon. Kengät kannattaa laittaa järjestykseen, esimerkiksi kenkäkaappiin tai telineeseen. Silloin niiden yli ei tarvitse harppoa, ja yleisilme on heti siistimpi.

4. Vessan siivous on pakollinen paha

Vettä tarvitaan wc-tilojen ja kylpyhuoneen siivoamisessa vain kylpyhuoneen lattian ja seinien puhdistamiseen. Kaikkiin muihin pintoihin riittää nihkeä puhdistusliina. Näin varmistat, että pinnoista tulee puhtaat ja kiiltävät eikä pinnoille jää roiskejälkiä.

Pyyhi pönttö, käsienpesuallas ja hanat. Kun pyyhit päivittäin tai joka toinen päivä jonkin osan vessasta, ei tule tarvetta jynssätä paikkoja viikon tai kahden viikon välein. Vessan siivoaminen ei vie kauaa, jos sen tekee säännöllisesti.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

5. Peilien puhdistaminen käy vikkelästi

Kylpyhuoneen ja WC:n puhdistuksen yhteydessä pyyhi peilit hammastahnaroiskeista. Käytä peilin pyyhkimiseen nihkeää nukkaamatonta liinaa. Kuivaa lopuksi kuivalla liinalla tai vaikka talouspaperilla.

6. Muista myös pahimman töhnäpesän siivous

Samalla kun laittaa tiskejä, kannattaa likaiset pinnat pyyhkäistä tiskirätillä puhtaaksi. Näitä ovat pinnat, joita jatkuvasti käsittelee, eli jätekaapin ovi, kuivauskaappi ja mikron ympärys.

Yksi näkyvä töhnän paikka keittiössä on jätekaappi, jossa voi olla paljonkin roiskeita ja ohi tippuneita roskia. Se paljastaa laiskan siivoojan vieraille. Siisti jätekaappi tekee keittiöön huolitellun vaikutelman.

Lue myös Annan juttu: Tiesitkö? Näin usein tyynyliinat tulisi oikeasti vaihtaa – 7 vinkkiä vuodevaatteiden hoitoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siivousalan ammattilaiset listaavat: 6 täsmäiskua, jotka parantavat kodin siisteyttä huomattavasti

pasianssi

Kuulostaa työläältä. Taidan vaan muuttaa uuteen. Taas, kai ne laittaa laskun perään…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.