
Epäiletkö kodissasi sisäilmaongelmaa? Lue sisäilmaneuvojan helpot vinkit tilanteen kartoittamiseksi
Puhdas sisäilma on raikas ja tuoksuton eikä se aiheuta terveyshaittoja. Sisäilmayhdistyksen neuvoja vinkkaa, miten oman kodin sisäilmaa voi tutkia.
Sisäilmaongelma ei automaattisesti tarkoita hometta. Huono sisäilma voi johtua myös riittämättömästä ilmanvaihdosta tai kodin siivottomuudesta.
Lue myös: Onko tämä hometta vai merkki kosteusvauriosta? Näin tunnistat homeen ja mikrobit
Sisäilmayhdistyksen neuvoja Aila Laine-Sarkkisen mukaan sisäilmaongelmat olisivat yleensä estettävissä huolehtimalla ilmanvaihtolaitteiston puhtaudesta ja oikeista säädöistä.
”Asukas saa sisäilmaongelman yleensä aikaan joko tietämättömyyttään, osaamattomuuttaan tai laiskuuttaan. Ilmanvaihtoventtiilit tulee puhdistaa ohjeita noudattaen kaksi kertaa vuodessa.”
Tunnista sisäilmaongelman aiheuttamat oireet
Tunkkaisuus ja viemärin tai maakellarin haju ovat selkeitä hälytysmerkkejä, mutta usein ihminen tottuu oman kotinsa hajuun siten, ettei välttämättä hajun perusteella huomaa minkään olevan pielessä. Tämän takia kannattaakin kiinnittää huomiota kropan hälytysmerkkeihin.
Huono sisäilma aiheuttaa tyypillisesti ihon, silmien, ylähengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita sekä yleisoireita, kuten päänsärkyä ja väsymystä. Sisäilmaongelmaa on syytä epäillä, jos oireet ilmaantuvat aina samassa tilassa ja helpottavat poistuessa.
Tutki kodin riskipaikat ja ehkäise sisäilmaongelma
Toimiva ilmanvaihto on tärkein tekijä puhtaan sisäilman kannalta. Ilmanvaihdon on oltava jatkuvasti päällä ja sitä tulee tehostaa ruoanlaiton, saunomisen ja juhlien yhteydessä. Näin ilmanvaihto poistaa ilmasta kaasumaisia ja hiukkasmaisia epäpuhtauksia, kosteutta ja hajuja.

Monessa asunnossa on puutteita korvausilman saannissa. Mieti siis, miten tai mistä asuntoosi tulee korvaavaa ilmaa, ja pidä venttiilit puhtaina ja avoinna.
Kosteusvaurion voi tunnistaa hajun perusteella, mutta pidä silmällä myös vesipisteiden ympäristöä, lattiakaivoja, märkätiloja sekä muita paikkoja, joissa ollaan veden kanssa tekemisissä. Pisarat ja valumajäljet, pintojen tummumat, pinnoitteiden irtoaminen ja maalin hilseily voivat kieliä kosteusvauriosta – samoin tietenkin selvä homekasvu. Myös vanha vesivahinkopaikka voi aiheuttaa piilevän homevaurion.
Testaa kotisi sisäilma helposti
Jos epäilet kodissasi sisäilmaongelmaa, voit kokeilla muutamaa helppoa testiä, joiden avulla ongelma voi paljastua.
1. Tilkitse vaatteet laatikkoon
Hanki pari kannellista muovilaatikkoa. Laita yhteen laatikkoon muutama vaatekappale ja toiseen esimerkiksi sohvatyynyjä tai torkkupeitto.
Teippaa laatikot ilmatiiviisti kiinni ja jätä tavarat laatikoihin parin viikon ajaksi.

Avaa laatikot parin viikon jälkeen raikkaassa ulkoilmassa ja työnnä nenäsi kunnolla sisälle. Haiseeko tunkkaiselta?
2. Lähde reissuun
Kun on poissa kotoa pidemmän aikaa, kodin hajun haistaa taas selkeämmin palattuaan.
Ongelman voi havaita jo matkalla, kun avaa matkalaukun. Matkalaukkuun on luultavasti pakattu puhtaita vaatteita, mutta jos haju on avatessa epämiellyttävä, kotona on todennäköisesti jotain pielessä.
Muista myös, että lomalta palattaessa matkalaukku tulisi aina avata ulkona tai sellaisella pinnalla, jolta näkee heti, jos matkalaukussa on kantanut kotiin epämiellyttäviä tuliaisia, kuten luteita.
Lue myös: Näitä tuliaisia et halua tuoda! Luteiden torjunta ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen
3. Pyydä helposti reagoiva ystävä apuun
Aiemmin huonolle sisäilmalle herkistynyt saattaa reagoida ongelmiin vainukoiran lailla. Jotkut kertovat jopa haistavansa ihmisten vaatteista heti, jos näillä on kotonaan sisäilmaongelma.
Jos lähipiiristäsi löytyy vainukoiran nenällä varustettu henkilö, hänet kannattaa pyytää tarkistuskäynnille kotiin.
4. Turvaudu ammattilaiseen sisäilmaongelman selvittämisessä
Mikäli testisi tuottavat tulosta, tai vaikka ne eivät tuottaisikaan selkeitä tuloksia ja epäilet silti sisäilmaongelmaa, kannattaa ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan tai muuhun rakennusalan ammattilaiseen. Tilanne on tällöin syytä tutkia.
Lähteet: Hengitysliitto ja Sisäilmayhdistys
Kommentoi
Kommentoi juttua: Epäiletkö kodissasi sisäilmaongelmaa? Lue sisäilmaneuvojan helpot vinkit tilanteen kartoittamiseksi