tahranpoisto kotikonstein

Sitkeä tahra pois kotikonstein – 14 vinkkiä

Moni sitkeä tahra lähtee pois kotikonstein. Tahranpoisto vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa.

Miten sitkeistä tahroista pääsee eroon?

Ensisijainen keino on pestä tekstiili mahdollisimman kuumassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa koneessa ja tarvittaessa tehdä ennen tätä käsin paikallinen esipesu. Tahranpoistossa nopeus on valttia. Jos tahra pääsee imeytymään ja kuivumaan kuitujen sisään asti, se voi olla itsepintainen. Ennaltaehkäisyä ei kannata unohtaa. Jos tulossa on esimerkiksi lastenkutsut ja haluaa tarjota suklaakakkua ja mustikkapiirakkaa, pöytään ei ole järkevää laittaa rakkainta ja valkoisinta pitsiliinaa.

Entä jos liinaan kuitenkin tuli mustikkatahroja. Miten niistä pääsee eroon?

Jos tahra on tuore, puhdistus kannattaa aloittaa kuumalla vedellä ja käsiastianpesuaineella. Vanhat marjatahrat voi käsitellä ennen pesua sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Tämän jälkeen liina pestään valkaisuainepitoisella pesuaineella hoito-ohjeen mukaan korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Jos liina on valkoinen ja hoito-ohje sallii kloorivalkaisun, siitä voi olla apua. Toisinaan marjatahra lähtee kaatamalla tahran päälle kuumaa vettä. Kiehuva maito tai sitruunan mehu saattavat vähintäänkin vaalentaa mustikkatahraa.

Miten suklaatahrat saa pois tekstiileistä?

Tahra kannattaa esikäsitellä joko sappisaippualla tai ruokasoodasta ja vedestä sekoitetulla tahnalla. Toisinaan esikäsittelyksi riittää nestemäinen pesuaine. Tämän jälkeen tekstiili on hyvä pestä entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa. Suklaaseen voi tepsiä myös tämä keino: sekoita alkoholiin tai glyseroliin munankeltuaista ja anna seoksen vaikuttaa muutama minuutti. Pese kangas ensin kylmällä vedellä ja sitten lämpimällä saippuavedellä.

Entä liinalle lentänyt steariini, miten siitä pääsee eroon?

Steariinin kannattaa antaa jäähtyä ja raaputtaa se kovettuneena liinasta pois. Tämän jälkeen tahran päälle laitetaan talouspaperi, jonka päältä silitetään varovaisesti, jolloin paperi imee steariinia. Seuraavaksi liinaan voi hieroa nestemäistä pyykinpesuainetta välillä juoksevan veden alla huuhdellen. Varsinkin puuvillaliinat kestävät usein pesun 60 asteessa, jolloin loputkin tahran jämät yleensä lähtevät pois.

Milloin tekstiilit kannattaa viedä pesulaan?

Jos itsellä ei ole aikaa ja kärsivällisyyttä, omat keinot eivät tepsi ja on valmis maksamaan hyvästä palvelusta. Pesula on hyvä valinta myös silloin, jos vaate on arvokas tai sitä ei saa pestä vedellä. Vaatetta pesulaan viedessä on tärkeää olla rehel- linen ja kertoa, miten on jo itse yrittänyt tahraa poistaa. On hyvä muistaa, että pesula ei ole taikuri. Joskus tahrat ovat kiinni niin itsepintaisesti, että niitä ei saa kokonaan pois.

Mikä on ihmesieni ja millaisiin tahroihin siitä on apua?

Ihmesieni on puhdistukseen tarkoitettu vaahtomateriaalista tehty sieni, jota käytetään veden kanssa ilman pesuainetta. Sieniä myydään kaupassa puhdistusainehyllyissä ja ne maksavat merkistä riippuen muutaman euron. Sieni on tehokas ja sillä voi saada esimerkiksi valkoiset lenkkarit takaisin valkoisiksi tai väriliitujen jäljet pois sohvasta. Sienen kanssa on kuitenkin hyvä olla varovainen: Kuulakärkikynän voi saada pois seinästä, mutta samalla voi huonolla tuurilla lähteä maalattua seinäpintaakin.

Miten kuulakärkikynän jäljet saa pois paidasta tai sohvasta?

Yksi niksi on suihkauttaa puseroon hiuslakkaa ja pyyhkiä saman tien haalealla vedellä. Sohvaan voi toimia hammastahna ja vesi. Lakatuilta, maalltuilta ja vahatuilta pinnoilta kuulakärkikynä voi lähteä pois liinalla, jossa on denaturoitua spriitä eli Sinolia. Kaikkia puhdistusaineita kannattaa kokeilla aluksi huomaamattomaan kohtaan, jotta jos käy niin, että tahra leviää, puhdistettava kaluste ei tule entistä likaisemman näköiseksi. Kuulakärkikynän jättämissä tahroissa kannattaa muistaa myös etikka. Esimerkiksi puiselta pöydältä mustetahrat voivat lähteä etikkaan kastetulla pyyhkeellä pyyhien.

kodin siivoaminen

Miten veritahroista pääsee eroon?

Veritahra lähtee tuoreena pois niin tekstiileistä kuin monilta muiltakin pinnoilta kylmällä vedellä. Vanhaa tekstiilissä olevaa tahraa on hyvä esikäsitellä ennen konepesua tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Tarvittaessa tahralle voi levittää hetkeksi oksaalihappoliuoksen, jossa on yksi teelusikallinen apteekissa myytävää oksaalihappoa ja yksi desilitra haaleaa vettä. Liuos täytyy huuhdella hyvin ja vaate pestä lopuksi hoito-ohjeen mukaan.

Lapsen housuihin ja paitaan on ilmestynyt hoitopäivän aikana rasvalänttejä. Miten ne saa parhaiten pois?

Rasva-, öljy- ja voitahrat vaativat tavallisen pesun lisäksi usein sappisaippualla hieromista. Toisinaan juuri ennen pesua tehty esikäsittely nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai käsiastianpesuaineella auttaa.

Millaisiin tahroihin ruokasooda tehoaa?

Ruokasooda on perinteinen, tehokas tahranpoistaja. Sooda tepsii esimerkiksi kuppeihin pinttyneisiin tee- ja kahvitahroihin. Kahvin- ja vedenkeittimen lasikannun saa puhdistettua vedellä ja soodalla, kun sitä lisää veden sekaan ruokalusikallisen tai pari ja hieroo varovaisesti sienellä. Myös mikroaaltouuni puhdistuu soodan avulla, kun mikrossa lämmittää kupillisen vettä, jossa on ruokalusikallinen soodaa. Tämän jälkeen riittää, että mikron seinämät pyyhkii.

Onko suolasta apua tahranpoistossa?

Kyllä. Suola tehoaa esimerkiksi punaviinitahroihin. Suola imee nesteen itseensä, kun sitä ripottelee tuoreelle tahralle ja antaa hetken vaikuttaa ennen huuhtelua ja pesuohjeen mukaista pesua.

Miten tahranpoistoaineita kannattaa kotona säilyttää?

Alkuperäisissä pakkauksissa poissa lasten ulottuvilta. Monet tahranpoistoaineet ovat tulenarkoja, jotkut huumaavia tai myrkyllisiä. Aineiden kanssa on oltava varovainen ja puhdistuksen jälkeen on hyvä tuulettaa kunnolla.

Kuinka monta tahranpoistoainetta siivouskaapissa tarvitaan?

Ei ole olemassa yhtä kaikkeen tepsivää ihmeainetta. Vain kokeilemalla löytää omassa käytössä toimivat tuotteet. Tahranpoisto on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa puhdistusaine, puhdistukseen käytetty aika, puhdistettava materiaali, tahran koostumus ja tuoreus. Muutamalla tahranpoistoaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella, ihmesienellä, soodalla, etikalla ja suolalla pääsee pitkälle.

Mistä voi saada apua tahranpoistoon?

Tahranpoistoa kannattaa yleensä aina yrittää, sillä on edullisempaa saada tahra pois kuin hankkia vaikkapa uusi vaate. Apua voi etsiä esimerkiksi Marttojen kotisivuilta tai soittamalla Marttojen neuvontapuhelimeen. Myös ystävillä ja sukulaisilla voi olla hyviä tahranpoistovinkkejä, joten apua kannattaa kysyä rohkeasti.

Asiantuntijana kehittämispäällikkö Teija Jerkku Martoista. Lue lisää Marttojen tahranpoisto-oppaasta.

Lue lisää:
15 tapaa olla ekologinen
Mitä oikeuksia taloyhtiön asukkaalla on?
Aikuisen ehkäisy – kymmenen kysymystä
Lopeta murehtiminen – 10 vinkkiä huolettomampaan elämään

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sitkeä tahra pois kotikonstein – 14 vinkkiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X