Kodinhoito

Silmälasit tai maljakko voivat sytyttää terassin tuleen – tällaisten esineiden kanssa kannattaa olla tarkkana

Terassin tai parvekkeen pöydälle ei kannata jättää lojumaan heijastavia tai läpinäkyviä tavaroita, sillä ne voivat yhdessä auringon valon kanssa sytyttää tulipalon.

Helsingin Sanomat uutisoi toukokuussa omakotitalon terassilla sattuneesta tulipalosta, jonka epäillään syttyneen muovi- tai lasiastian aiheuttaman polttopisteen vuoksi.

Polttopiste syntyy niin, että jokin esine taittaa sopivasti auringon valoa ja keskittää valon voimakkaasti yhteen kohtaan. Kun kohta kuumenee, se voi syttyä palamaan.

”Polttopisteen voi aiheuttaa mikä tahansa läpinäkyvä tai heijastava esine, kunhan se muotonsa perusteella keskittää valonsäteen”, kertoo palontutkija Tuomas Pälviä.

Esineen muodon on oltava joko kovera, kuten esimerkiksi suurentava meikkipeili on, tai kupera, kuten pullo, maljakko tai juomalasi.

Esimerkiksi pullosta tehty kukkien lomakastelija voi aurinkoisella paikalla synnyttää polttopisteen, minkä vuoksi lomakastelija kannattaa peittää esimerkiksi sukalla. Myös silmälasit voivat sytyttää tulipalon.

Suora pinta ei muodosta polttopistettä.

”Jos suora lasi, kuten parvekelasi, sytyttää tulipalon, lasissa on oltava särö, kupla tai muu virhe.”

Polttopiste voi syntyä muovipullosta.
Kirkas läpinäkyvä esine muodostaa polttopisteen todennäköisemmin kuin värillinen versio. Värillinen lasi suodattaa auringonvaloa, mikä heikentää sen tehoa. © iStock

Tulipalo voi syttyä minuuteissa

Auringon ei tarvitse päästä porottamaan sopivaan esineeseen kovinkaan kauaa, jotta polttopiste syntyy ja tulipalo voi syttyä.

”Olosuhteet vaikuttavat tähän todella paljon, mutta yleisesti voisi puhua minuuteista.”

Periaatteessa mikä tahansa palavaa materiaalia oleva esine voi syttyä polttopisteen vuoksi palamaan, mutta toiset esineet syttyvät ominaisuuksiensa vuoksi helpommin kuin toiset.

Esimerkiksi rottinkituoli syttyy helpommin palamaan kuin puupöytä. Jokin muoviesine puolestaan saattaa alkaa sulaa nopeasti, minkä vuoksi se ei ehdi lämmetä niin, että se saavuttaisi syttymislämpötilan.

Näin voit ehkäistä tulipalon terassilla, parvekkeella ja pihalla

Jotta tulipalolta terassilla tai parvekkeella välttyisi, läpinäkyvät tai heijastavat astiat ja esineet pitäisi siirtää sivuun silloin, kun pihalla tai parvekkeella ei oleskella.

”Polttopisteen aiheuttamat palot ovat kuitenkin varsin harvinaisia”, Pälviä rauhoittelee.

Se ei tarkoita sitä, etteikö paloturvallisuuteen kannatta kiinnittää huomiota.

”Terasseilta tai parvekkeilta alkavat palot aiheuttavat helposti suuren vahingon rakennukseen, jos palo pääsee leviämään kattorakenteisiin.”

Lue myös Anna.fi: Metsäpalovaroitus kieltää avotulen, mutta voiko trangiaa tai kertakäyttögrilliä käyttää? Näin sääntö menee

Pälviä listaa paloturvallisuusvinkit parvekkeille, terasseille ja pihoille:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silmälasit tai maljakko voivat sytyttää terassin tuleen – tällaisten esineiden kanssa kannattaa olla tarkkana

Sinun täytyy kommentoidaksesi.