Kodinhoito

Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

Nyt poistetaan kaapeista turhat tavarat! Moniko näistä vie tilaa kotonasi?

Kodin kaappeihin kertyy valtavia määriä tavaraa, jota kukaan kotona ei enää käytä tai tarvitse. Listasimme 30 asiaa, joista tavaroiden karsiminen kannattaa aloittaa. Kokosimme yhteen myös vinkit kunkin tavaran kierrättämiseksi. 

Mikäli raivausurakan aloittaminen tuntuu mahdottomalta työmaalta, kokeile 1–7-metodia, jossa jokaisena viikonpäivänä luovutaan muutamista tavaroista. Lue toimittajan kokemukset, miten siivoaminen metodin avulla toimii

Lue myös: Kannattaisiko sinunkin aloittaa kuolinsiivous? Näiden 5 vinkin avulla pääset alkuun

Tavaroiden karsiminen: Paperit

1. Vanhat kalenterit

Olipa kyse seinäkalenterista tai laukussa kulkevasta paperikalenterista, harva tarvitsee sitä, kun vuosi on päättynyt. 

2. Postikortit

Korttien kierrättäminen voi olla vaikeaa, koska ne herättävät tunteita. Säästä muutama hienoin kortti tai ne, joilla on sinulle eniten merkitystä. Heitä muut pois. Et tarvitse pinokaupalla menneiden vuosien joulu- ja syntymäpäiväkortteja. 

3. Kuitit ja kupongit

Säilytätkö alennuskuponkeja piirongin laatikossa? Voit huoletta heittää pois kaikki ne, jotka ovat jo ehtineet vanhentua. Samaten pois joutavat vanhat kuitit, joita ei tarvitse säilyttää esimerkiksi verotusta varten. 

Tavaroiden karsiminen: Vaatteet

4. Paljon käytetyt urheiluvaatteet

Kuluneilla urheiluvaatteilla ei tee mitään. Esimerkiksi paljon käytetyt urheilurintaliivit pitäisi vaihtaa puolen vuoden välein, juoksulenkkarit puolestaan kahdeksan kuukauden välein. 

5. Silmälasit, joilla et enää näe

Välillä on hauskaa kaivaa esiin vanhat 80-luvun silmälasit, laittaa ne päähän ja kummastella, miten paljon näkö on vuosien saatossa huonontunut. Pidä suosikkilasisi, mutta laita muut vanhat lasit kierrätykseen. Myös vanhat aurinkolasit kannattaa laittaa kiertoon. 

6. Vaatteet, joita et käytä

Löytyykö kaapistasi vaatteita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä päällä ja joita et koskaan käytä? Oletko säästänyt liian pieniä vaatteita, koska toivot vielä joskus mahtuvasi niihin? Kaikki vaatteet, joita et käytä, joutavat eteenpäin ilahduttamaan uusia omistajia.

Lue myös: Tyylisudokun avulla vaatepulmat ratkeavat kuin itsestään – testasimme sen! Katso kuvista, miten metodi toimii

7. Vauvanvaatteet

Vaikka vauvanvaatteet herättävät ihania muistoja, niitä ei ole tarpeen säilöä enää sen jälkeen, kun perheen lapsiluku on täysi. Säilytä muistona esimerkiksi lapsen ensimmäinen body tai jokin muu merkityksellinen vaate ja laita loput rohkeasti kiertoon.

8. Huonosti istuvat alusvaatteet ja parittomat sukat

Jokaisesta vaatekaapista löytyy ne alushousut, joita ei koskaan haluaisi käyttää tai ne rintaliivit, jotka painavat ikävästi, kun ne pukee päälle. Sukkakoriin on eksynyt parittomien sukkien komppania. Poista kaapistasi kaikki alusvaatteet ja sukat, joita et koskaan pidä ylläsi. 

9. Korut ja asusteet, joita et koskaan käytä

Laatikoiden ja kaappien nurkkiin kertyy helposti vanhoja suosikkiasusteita, jotka eivät enää sovi omaan tyyliin lainkaan. Jollekulle muulle niistä voi kuitenkin vielä olla iloa. 

Tavaroiden karsiminen: Elektroniikka

10. Vanhat puhelimet ja niiden laturit

Oletko säilönyt kaappiesi perukoilla jokaisen koskaan ostamasi kännykän ja sen laturin? Ihka ensimmäinen matkapuhelimesi voi olla hauska muisto, mutta kaikkia vuosien varrella ostamiasi kapuloita et tarvitse. 

Lue myös: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä kodin vaaralliset jätteet oikein

11. Rikkinäiset sähkölaitteet ja vanhentunut elektroniikka

Löytyykö varastostasi rikkinäinen leivänpaahdin tai pölynimuri? Oletko säilönyt kaapissa vanhaa kasettisoitinta tai VHS-nauhuria? Jos vanhoista laitteista ei ole enää iloa kenellekään eikä niitä voi korjata, laita ne surutta eteenpäin. 

12. Vanhojen sähkölaitteiden johdot

Menikö kamera rikki jo vuosia sitten, mutta latausjohto jäi kaappiin? Onko laatikossa metrikaupalla outoja johtoja, jotka eivät vaikuta kuuluvan mihinkään laitteeseen? Jos olet varma, että johdot eivät kuulu mihinkään käytössä olevaan laitteeseen, niistä voi hankkiutua eroon. 

13. VHS-kasetit

Löytyykö kotoasi vino pino vanhoja VHS-kasetteja? Jos VHS-nauhuri on mennyt rikki vuosia sitten, kaseteille ei enää löydy katsojia. Niistä on aika luopua. 

Tavaroiden karsiminen: Kosmetiikka

14. Vanhentunut aurinkovoide

Oikein säilytettynä aurinkovoide voi pysyä hyvänä jopa pari vuotta. Jos voidetta säilytetään lämpimässä ja auringonvalossa, voide säilyy kuitenkin vain vuoden. Vanhentuneet voiteet eivät enää suojaa ihoa riittävän hyvin, ja niistä kannattaa hankkiutua eroon. 

Lue myös: Nämä 4 asiaa haluat tietää aurinkorasvasta: säilyy kauemmin kuin luulet!

15. Vanhentunut kosmetiikka

Avattu kosmetiikka vanhenee. Kauan sitten avattuja ripsivärejä, huulipunia ja meikkivoiteita ei pitäisi käyttää, sillä ne kuhisevat bakteereja. Kosmetiikkatuotteet säilyvät hyvinä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen. Tarkista kustakin tuotteesta erikseen, kuinka kauan sitä suositellaan säilytettäväksi avattuna. 

Tavaroiden karsiminen: Ruoka

16. Avatut pullolliset alkoholia

Älä turhaan säilö vanhentuneita juomia kaapeissa. Jotkin väkevät alkoholit saattavat säilyä avattuina parikin vuotta. Viini on kuitenkin juotava parin päivän sisällä pullon avaamisesta. 

17. Ruoka-ainekset, joita kokeilit ja joista et pitänyt

Ostitko kaupasta kokeiltavaksi pastaa tai mysliä, josta et lopulta pitänytkään? Tai saitko ystävältä ruokalahjan, josta heti tiedät, ettet tule sitä koskaan syömään tai kokeilemaan? Parempi laittaa hyvä kiertoon ennen kuin ruoka ehtii pilaantua!

18. Vanhentuneet ruokatarvikkeet

Kaappeihin kerääntyy helposti jauhopusseja, mausteita ja säilykkeitä, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt jo aikaa sitten. 

Tavaroiden karsiminen: Kodin tekstiilit

19. Patjat, peitot ja tyynyt

Asiantuntijoiden mukaan patja pitäisi vaihtaa uuteen noin kymmenen vuoden välein. Tyynyt joutavat vaihtoon parin vuoden välein ja peitot puolestaan neljän vuoden välein. 

Lue myös: Tyynyjen, peittojen ja patjojen vaihtoväli yllättää – näin usein ne tulisi vaihtaa uusiin

20. Kulahtaneet pyyhkeet

Pyyhkeitä ei tarvitse määräänsä enempää, mutta niitä kertyy kaappeihin pinokaupalla. Laita kiertoon pyyhkeet, joita kotonasi ei koskaan käytetä ja jotka ovat nähneet jo parhaat päivänsä. 

21. Kuluneet lakanat

Parhaatkin alus- ja pussilakanat kuluvat ahkerassa käytössä. Vanhoista, reikäisistä lakanoista voi luopua surutta. 

Tavaroiden karsiminen: Muut tavarat

22. Vanhat kynät

Löytyykö kotoasi kynäpurkki, jossa puolet kynistä ei toimi lainkaan? Testaa esimerkiksi televisio-ohjelmaa katsoessasi kaikki kynät ja heitä pois ne, joista muste on loppunut. 

23. Kirjat, joita et aio lukea uudelleen

Jokainen haluaa säilyttää kirjahyllyssään ne kirjat, joihin on ihana uppoutua uudelleen ja uudelleen. Keskinkertainen kirja, johon et aio enää koskea uudelleen, vie kuitenkin vain turhaan tilaa hyllyssä. Ne voi aivan hyvin lahjoittaa sellaiselle, jolle niistä on enemmän iloa. 

Lue myös: Mihin voi laittaa vanhat kirjat? Näin kirjojen kierrätys onnistuu

24. Vanhentuneet lääkkeet

Lääkkeet, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet käyttämättä, ovat vaarallista jätettä. Pienetkin määrät lääkkeitä voivat väärin käytettynä olla haitallisia ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Ole siis tarkkana, kun hävität niitä kaapeistasi. 

Lue myös: Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

25. Käyttämättä jääneet käsityötarvikkeet

Onko kaapissasi suuri korillinen villalankoja, koska vuosia sitten innostuit neulomaan villasukkia, mutta intosi lopahti yhden sukan jälkeen? Löytyykö laatikosta askartelupapereita, kun joskus innostuit skräppikirjojen tekemisestä? Jos et ole vuosiin tehnyt käsitöitä tai askarrellut, tarvikkeet vievät vain tilaa kaapissa. 

26. Lehtien vuosikerrat

Kun olet kerran lukenut aikakauslehden, palaatko siihen ikinä? Jos vastaus on ei, lehdet joutavat kierrätykseen. 

27. Lasten askartelut

Lasten mukana kotiin kulkeutuu joka vuosi ihania piirustuksia, askartelutöitä ja käsitöitä päiväkodista ja koulusta. Käy lapsen kanssa yhdessä työt läpi ja kysy häneltä, mitä hän haluaa säästää. Luovu muista. 

28. Lahjaksi saadut sisustusesineet

Moni on saanut vuosien varrella lahjaksi ties mitä pikkupatsaita, vaaseja ja tauluja, jotka eivät miellytä omaa silmää ja jotka eivät sovi oman kodin sisustukseen. Vaikka voi tuntua väärältä luopua tavarasta, jonka on saanut lahjaksi, siitä ei pidä kantaa syyllisyyttä. Sinulla ei ole velvollisuutta säilyttää esineitä, joista et pidä.

29. Astiat, joita et käytä

Tarvitsetko oikeasti kymmenen kattilaa? Onko kaappiisi kertynyt lahjaksi saatuja parittomia mukeja, joita et koskaan käytä? Onko sinulla aivan liian iso kokoelma Tupperware-kulhoja? Astioista, jotka vain vievät kaapista tilaa, eivätkä koskaan pääse käyttöön, on aika luopua nyt. 

30. Lelut, joilla lapsi ei enää leiki

Uusia leluja tulvii sisään ovista ja ikkunoista. Vanhat unohtuvat väistämättäkin kaappien peränurkkiin. Käy lelut läpi lapsen kanssa. Miettikää yhdessä, mitä voisi lahjoittaa ja myydä eteenpäin. 

Mitä tavaroita sinä lisäisit listaan? Kerro kommenteissa!

Lähteet: GoodHousekeeping, The Spruce, Kierrätys.info, Martat: lajittelu ja kierrätys, HSY: Lajittelu ja kierrätys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

Korona muuttaa

Ja vuoden kuluttua kun on pulaa rahasta ja käyttötavarasta, niin kaipaa poisheittämiänsä kun niistä voisi työttömänä tehdä jotain hyödyllistä

rapeh58

minä nautin kun minulla on kalenteri ”pyyheliina” 1968 ,kangasta,kotimainen tekele,senkö laittaisin roskiin!ei olisi antiikkia olemassa jos näin toimisii.

Marjaelina

Voi kun minullakin olisi tuo kalenteripyyheliina ,tärkein vuosi elämässäni..

Blondi

Rikkinäiset/ vanhat laukut, mehumaija, lihamylly, vanhat alumiini kattilat, lasten vanhat koulukirjat ja mankeli.

Smurffi70

Vanhoja silmälaseja (jos ovat edes vähän siedettävännäköisissä kehyksissä) ei kannata heittää roskiin. Näkökyky saattaa muuttua yllättäväänkin suuntaan. Itse käytän tälläkin hetkellä yli 20 vuotta vanhoja laseja tietokonelaseina.

Parempianeuvoja

Miksi kaikki neuvotaan heittämään pois niin vain, kun helposti niistä voi jättää digitaalisen muiston?!

Esim. Lasten piirustuksista jne. kannattaa ottaa ensin kuva! Muisto säilyy, mutta ei vie tilaa kaapissa. Minkä ikäinen lapsi osaa muka sanoa, että olisi kiva katsella aikuisena omia ”taideteoksia”?

Ja sama videoiden kanssa, varsinkin on typerää ehdottaa kotivideoiden roskiin heittämistä. Löytyy laitteet, joilla ne voi muuntaa nykymuotoonsa ja säästää.

Aikku

Vhs-kasettien nauhoista voi virkata esim koreja. Lakanatkin voi leikata matonkuteeksi, ja niistäkin voi myös virkata mattoja, koreja, patalappuja, pannunalusia jne. Myös hyväkuntoisia alusvaatteita, etenkin rintaliivejä, voi viedä esimerkiksi Punaisen Ristin vaatekeräyksiin, toisin kuin tässä jutussa sanotaan. Niitä myydään Konteissa ja lahjoitetaan vastaanottokeskuksiin. Rintaliiveistä on vastaanottokeskuksissa aina pula, kun niitä ei juurikaan lahjoituksina tule. Enemmän pitäisi miettiä tavaroiden jatkokäyttöä, eikä vain dumpata kaikkea roskiin – se ei ole kestävää.

Marjajaana

VHS-nauhat on myrkyllisiä ja niistä ei saisi virkata yhtään mitään. Tästä on olemassa paljon tietoa. Roskiin vain!

wezzeri

Tämä on totta, nauhat on myrkyllisiä eikä niitä kannattaisi käyttää askarteluun. Surutta ei kuitenkaan kannattaisi myöskään heittää kaikkea roskiin – etenkin vanhemmat VHS-myynti- ja vuokrakasetit 80-luvulta on nykyään keräilytavaraa, joista maksetaan parhaimmillaan yli sata euroa kappaleelta. Harrastukseen keskittyviä ryhmiä löytyy myös facebookista.

Lakanat puoliksi!

Keskeltä hiutuneet lakanat halkaistaan ensin puoliksi ja ommellaan yhteen niin, että entiset pitkien sivujen reunat tulevar keskisaumaksi. Lisää lakanan käyttöikää taas parilla vuodella. Lakanan pieniä reikiä ja jopa repeämiä voi hyvin korjata ompelukoneella. Olenpa muutaman paikkalapunkin lakanaan ommellut. Kun halkaistu lakana alkaa keskeltä hiutua, joutuu lakana tilkkukoriin. Matonkuteena tuskin enää kestää, mutta kulmapaloista olen viime aikoina ommellut perheelle kasvomaskien vuoria. Terv. perheellinen opiskelija

MarjaX

Lemmikeiltä pieneksi jääneitä valjaita, asusteita ym voi lahjoittaa löytöeläinkoteihin, tarhoille, Kulkurit ry:lle jne. Jos et halua lahjoittaa monikansallisille UFFille tai Fidalle, voit antaa suoraan esim alueesi fb-kirppissivuston kautta jollekin joka todella tarvitsee esim lastenvaatteita tai VVA:lle.

Vastaanpa vaan

Fida ei ole mikään monikansallinen, vaan Fida on suomalainen avustus-, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö ja perustettu 1927. Ja pitää kirpputoreja.
Tiedoksi vaan.

tiukkapipo

Kaikki se, mikä on ‚hyödytöntä‘ kantaa mukanaan muistoja ja elämän hetkiä, joita ei enää saa takaisin.
Tyypillinen nuoren ihmisen kirjoittama juttu – kaikki muistot ovat turhia, siltä se elämän keväässä tuntuu. Ja jos tavaraa heittää pois, uutta saa helposti tilalle. Entä jos uutta ei saakaan yhtä halvalla tai helposti? Entä jos uusi ei ole vanhan veroista?

Ymmärrän vanhojen urheiluvaatteiden roskistamisen, ymmärrän vanhojen lääkkeiden ja meikkien poistamisen, mutta en ymmärrä henkilökohtaisuuksiin meneviä poisto-ohjeita.

Jokainen päättäköön itse, mitkä askartelut tai joulukortit säilyttää ja mitkä kalenterit tallettaa. Eivät ne niin paljon tilaa vie kuin neiti toimittaja luulee.

MItä vanhoihin vaatteisiin ja liinavaatteisiin tulee, onko missään mitään keräyspistettä, joka ottaisi vastaan matonkuteita? Muutenkin, meiltä puuttuu kierrätysmahdollisuuksia.

Maila

Olen samaa mieltä.
Tässä jutussa karsitaan kotoa kaikki muistot, jotka myöhemmin voivat ilahduttaa mieltä.
Ja on tosi epäekologisia ohjeita heittää pois ihan kelvollisia liinavaatteita vain siksi, etteivät ole viimeistä muotia.
Toinen tiukkapipo

Kunnolla tee

Paras siivouskohde olet itse. Kaiken tuon ostaneena voikin siivota itsensä kierrätykseen oppimaan vähän järkeä em. hankinnoille ylipäätään.
Mies vaihtoon samoin loppuun käytettynä ja kuluneena ilman muuta krt/ vuosi.
Ja uutta ostamaan heti kun autolla näppärästi kauppaan pääsee.
Miehen, sen uuden voi samalla tavata kylän raitilla, ei tarvitse ravintolaan etsimään lähteä.
Koko elämänsä voi siivota uuteen, jos liikaa alkaa kenkä puristaa.
Mitä sitä suremaan. Mennyttä.

Kunnolla tehden

Paras siivouskohde olet itse. Kaiken tuon ostaneena voikin siivota itsensä kierrätykseen oppimaan vähän järkeä em. hankinnoille ylipäätään.
Mies vaihtoon samoin loppuun käytettynä ja kuluneena ilman muuta krt/ vuosi.
Ja uutta ostamaan heti kun autolla näppärästi kauppaan pääsee.
Miehen, sen uuden voi samalla tavata kylän raitilla, ei tarvitse ravintolaan etsimään lähteä.
Koko elämänsä voi siivota uuteen, jos liikaa alkaa kenkä puristaa.
Mitä sitä suremaan. Mennyttä.

Kierrätä

Parittomia sukkia, rikkinäisiä sukkahousuja, rintaliivejä, vanhoja alushousuja yms vaatteita ottavat vastaan jotkin vaateliikkeet!! Vaatteet voivat olla ehjiä tai risoja ne otetaan silti vastaan! Cubus, hm, bikbok ottavat ainakin vaatteita vastaan.

Kaksi kuolinpesää selvittänyt 60+ akka

Tavarat eivät ole muistoja! Muistot söilyvät mielessä ilman että koti ja varastot pursuavat turhaa tavaraa ja roinaa.

Sivusta seuraaja

Nii, aina siihen asti kunnes sairastuu dementiaan ja tarpeeksi pitkälle edennneenä menee ne muistotkin, eikä enää tunnista omia lapsiaankaan.

Heidi

Postikortteja voi kierrättää keräilijöille. Anna jonkun katsoa ne läpi ennenkuin heität pois!

Marina

Aikakausilehdet kierrätän, annan ne luettuani naapurille, hän vuorostaan vie ne työpaikalleen vanhainkotiin kun hän on ne lukenut. Siellä niille on lukijoita ja sanaristikoitten ratkojia. Minusta on kiva, että lehdistä on iloa muillekin.

Kuittaaja

Kuitteja EI saa laittaa paperinkeräykseen. Menee koko paperinkeräyksen erä pilalle. Kuitit energiajätteisiin. Ei sovellu kierrätykseen!

ViheRtävä..

Muuten kuullostaa hyvältä, mutta tuo, että tyynyt pitäisi vaihtaa parin vuoden välein, kuullostaa kyllä tuhlaukselta. Niitähän voi pestä. Enkä kyllä peittojakaan neljän vuoden välein vaihda, nekin pestään. Talvella pakkasella tuuletan ulkona (parvekkeella), kesäisin pestään ja kuivatetaan ulkona. Kesäkuussa kuivuvat nopeasti. Joillain tietty on kuivuri, jolloin vielä helpompaa.

Kun on ostanut laadukasta, ne kyllä kestävät pesua vuodesta toiseen. Lakanoita kannattaa muutenkin olla vain juuri sen verran, että on vaihtoon ja vieraalle. Ovat nopeassa kierrossa, eikä pölyynny kaapin perällä. Sama pyyhkeillä.

Maila

Tämän artikkelin kirjoittaja kuuluu ilmeisesti himoshoppailijoihin, jotka varsinkin ovat vastuussa maailman ekokatastrofista!
Kaikki vaan koko ajan uusiksi! Mikään entinen ei kelpaa, jos ei ole ihan viimeistä muotia ja on vähän ”kulahtanut”.
Onneksi lukijakunta on sentään vielä selväjärkistä porukkaa, eikä nurisematta myötäile näitä koko ihmiskunnalle tuhoisia ideoita.

Mummeli

Ei rikkinäistä vaatetta saa laittaa roskiin, kun sen voi viedä esim. H&M: lle, Lindexin tai KappAhliin, menee kiertoon esim. trasseliksi. Muovipussillisesta saa kerta-alennuksen ostosta tms. Vien kaikki vanhat lattiarätitkin, villasukat ja rikkinäiset vaatteet. Kyllä tuo pitäisi jo nykyään tietää, eikä kehottaa laittamaan sekajätteeseen.

KierrättäjäKerttu

Eriparisukat käyttöön kuten Peppi Pitkätossulla😊

Ninni

Tietysti rikkinäiset digilaitteet ja muu romu siivotaan pois ja laitetaan kierrätykseen. Mutta en ymmärrä, miksi vanhat kalenterit (nehän ovat päiväkirjoja menneistä vuosista) tai läheisten lähettämät kortit heitettäisiin roskiin. Ne kuuluu säilyttää, kuten vanhat valokuvat ja kirjeet. Samoin kirjat kuuluvat kirjahyllyyn, jokaisessa sivistyskodissa on sellainen.

Haloo vähän

Mitäpä seuraavan kerran uutta ostaessasi, jos jätätkin sen ostamatta, kun kohta kuitenkin se on komeroitasi tukkimassa.
Käytät ne vanhat uusina löytöinä kaapeistasi ja loppuun asti.
Tyhmää touhua. Todelka.
Koko luonto itkee muutenkin tämän kulutushulluuden vuoksi, kun mikään ei kelpaa viikkoa paria kauempaa kenellekään,
Median perässä houkuteltuna uutta, uutta vaan kotiin ja ostamaan, vaikka et mitään tarvitsis niistä.

Järkeä päähän

No just näin! Ei minua ainakaan haittaa kotona pitää eriparisukkia.
Vanhasta pyyhkeestä ja kankaasta saa vaikka luutturätin ihan vaan leikkaamalla.

Ja vanhemman avatunkin viinin voi vielä käyttää ruoanlaittoon, esim keittoihin.
Onneksi kommenttikentässä on järjenkin ääntä.

Ihan järjetöntä tuhlausta.

Tiska

Pyyhin kaihtimista yms. pölyt rikkinäisillä puhtailla sukilla ja heitän vasta sitten roskiin.

Liisa134

Lasten askarteluja voi säilyttää, on aika julmaa tuhota lasten ainutlaatuiset aikaansaannokset. Niistä on iloa myöhemmin. Ellei onnistu, ota niistä valokuvat, säilyvät ainakin siinä muodossa – ai joo, kuvien säilyttäminenkin taitaa olla kiellettyä. Mutta yritä edes.

Liisa134

Pesen vanhat tyynyt koneessa, kuumalla ohjelmalla. Jos eivät sitä kestä, roskiin (kuivina). Jos selviävät, niistä tulee varatyynytä. Ompelen sohvatyynynpäällisiä, joissa on pitkä vetoketju ja survon vanhan, puhtaan tyynyn täytteeksi. MIttojen ei tarvitse olla ihan just, tyynyt kun ovat käytössä nöyrtyneet ja menevät ahtaampaankin päälliseen. Lapset osaavat jo avata vetskarin ja ottaa vanhan tyynyt käyttöön, kun tulevat yökylään. Kyllä niillä yhden tai kaksi yötä nukkuu. Muuna aikana ne ovat kirjastohuoneen sohvaa somistamassa.

Älä hyvö ihminen kaikesta luovu

Kun lapset näyttävän kyllästyvän leluihin, vie osa varastoon odottamaan ja tuo ne esille taas parin kolmen kuukauden kuluttua. Samalla voi viedä taas varastoon uuden satsin odottamaan vaihtoa. Meillä ainakin lapset ilahtuivat kovasti jemmassa olleista leluista ja taas leikki jatkui! Osan leluista jätin varastoon odottamaan lapsenlapsia kun omat kasvoivat leikeistä pois. Kummasti tietyt lelut nousevat taas uudestaan hiteiksi ja ovat arvokkaampia kuin uustuotanto (mm. My little pony)

Eiroskiinkaikkea

Kun lapset näyttävän kyllästyvän leluihin, vie osa varastoon odottamaan ja tuo ne esille taas parin kolmen kuukauden kuluttua. Samalla voi viedä taas varastoon uuden satsin odottamaan vaihtoa. Meillä ainakin lapset ilahtuivat kovasti jemmassa olleista leluista ja taas leikki jatkui! Osan leluista jätin varastoon odottamaan lapsenlapsia kun omat kasvoivat leikeistä pois. Kummasti tietyt lelut nousevat taas uudestaan hiteiksi ja ovat arvokkaampia kuin uustuotanto (mm. My little pony)

Siivous

Liian turhan tavaran karsiminen on mielestäni järkevää. Toki jokainen itse määrittää sen mikä on turhaa ja mikä ei. Asianmukainen kierrätys, kuivaroskat sekajätteeseen, paperit paperinkeräykseen, patterit yms. pienelektroniikka niille kuuluvaan paikkaan (vaikka jonkun elektroniikkaliikkeen keräyspisteeseen), hyväkuntoiset vaatteet kierrätyskeskukseen tai Uffiin tai Fidaan ja/tai myydään kirpputorilla jne. Myös vanhoista tavaroista voi halutessaan ja/tai osatessaan tehdä uusiotuotteita kotiin, esim. vanhoista tekstiileistä rättejä ja vaikka vanhoista purkeista, maljakoista yms. esim. kukkien suojaruukkuja.

Karsimisen tarkoitus (jos siis haluaa karsia) on kodin siivouksen helpottaminen, kun paikat ei ole täynnä tavaraa ja pöly on helpompi siivota pois pinnoilta. Samalla myös näkee mitä on tullut ajan saatossa hankituksi, mitä oikeasti käyttää ja mistä oikeasti pitää. Samalla voi myös miettiä omaa kulutustaan ja sitä kannattaako ostaa huonolaatuista tavaraa ja mentaliteetilla ostin, kun halvalla sain ja voi myös miettiä mistä sitä tavaraa yleensä ostaa ja kuinka paljon sitä tarvitsee ja mitä tarvitsee enemmän ja mitä vähemmän.

Siivous

Meillä monella on sressiä eri asioista. Elämä kuormittaa monin eri tavoin eikä untakaan aina saa riittävästi. Lopulta se saattaa alkaa näkymään fyysisinä ja/tai psyykkisinä vaivoina. Minusta jonkinlainen karsiminen on välillä paikoillaan. Karsitaan ylimääräiset tavarat nurkista ja pistetään kiertoon ja ajatellaan muutenkin mikä omassa elämässä on tärkeää ja mistä saa iloa. Yritetään miettiä vaikka omaa terveyttä ja mennä vähän aikaisemmin nukkumaan (pitäisi yrittää muistaa tämä, uni on tärekeää ja liian vähäinen uni voi aiheuttaa erilaisia vaivoja, mutta joskus se on vaikeaa).

Hyvää loppusyksyä kaikille =)

Lukija176622

Muuton vuoksi tein vastikään ison karsimisurakan kodissani. Yksi asia yllätti kirpputorilla: kotimaisten tiedelehtien vuosikerrat menivät hurjan hyvin kaupaksi. Kannattaa niputtaa ja myydä edullisesti. Ja toinen yllätys oli, että kaikenlaiset vanhat matkamuistoesineet ym. menivät myös hyvin kaupaksi. Itse kun en enää muista, mikä muisto mihinkin liittyi 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.