Kodinhoito

Nämä hymyilevät pesusienet innostavat siivoajia ympäri maailmaa – testasimme, ovatko Scrub Daddy ja Mommy kaiken hehkutuksen arvoisia

Hymyilevä Scrub Daddy villitsee siivousintoilijoiden keskuudessa. Testasimme, rökittääkö amerikkalainen hittisieni todella tavallisen pesusienen. 

Scrub Daddy -siivoussieni esiteltiin alun perin amerikkalaisessa Leijonan luola -tv-sarjassa, josta se levisi maailmalle ja muuttui menestystarinaksi. Pesusienen hehkutetaan olevan niin hyvä, että se on alati loppu jälleenmyyjiltä Suomessa.

Lue myös: Ammattilainen kertoo, missä järjestyksessä koti siivotaan – tätä rutiinia kannattaa noudattaa aina

Mikä noin nyrkin kokoisesta Scrub Daddysta tekee sitten niin erikoisen?

Myyntipuheissa Scrub Daddyn kerrotaan olevan monikäyttöinen. Sillä voi siivota käytännössä mitä tahansa: lasia, puuta, ruostumatonta terästä, kaakeleita ja keramiikkaa.

Pesusienen kanssa sopii tavallinen puhdistusaine, kuten käsitiskiaine, etikka tai ruokasooda, mutta sienen kerrotaan olevan niin tehokas, että sitä voi käyttää ilman puhdistusainetta. 

Hittisientä käytetään kostutettuna pyörivin liikkein, kuten muitakin pesusieniä. Muista Scrub Daddy eroaa siten, että se on kova kylmässä vedessä ja muuttuu pehmeäksi lämpimässä vedessä.

Lopuksi sienen voi puhdistaa astianpesukoneessa tai kosteana mikrossa enintään 60 sekunnin ajan.

Hankimme testiin Scrub Daddy -pesusienen ja testasimme, onko se kaiken hehkutuksen arvoinen. Kokeilimme myös samaan tuoteperheeseen kuuluvaa Scrub Mommy -siivoussientä. Sienet maksoivat 2,99 euroa kappale Clas Ohlsonilla.

scrub daddy ja scrub mommy
Pyöreänmalliset Scrub Daddy ja Mommy -pesusienet näyttävät hymyilevän. Kuva: Alina Koskela

Testissä Scrub Daddy – näin hittipesusieni toimii

Siivosin Scrub Daddylla kylpyhuoneen suihkun, lasiseinän ja lavuaarin, jotka olivat kaikki vaalean kalkin tahraamat.

scrub daddy testissä
Suihkun kalkkinen lasiseinä ennen pesua. Kuva: Alina  Koskela
scrub daddy testissä
Seinä muuttuu pesun ja huuhtelun jälkeen hohtavan kirkkaaksi. Kuva: Alina Koskela

Pesusieni vaahdottaa puhdistusaineen mukavasti siivottavalle pinnalle, kun sitä käyttää pyörivin liikkein. Samalla sen karkea pinta hankaa likaa pois.

Scrub Daddy tuntuu kädessä miellyttävältä ja napakalta, myös lämpimänä. Se ei mene veteläksi, kuten normaali pesusieni. Sieni ei myöskään värjäännyt tai likaannu käytössä, vaan lika huuhtoutuu sienen pinnalta pois juoksevan veden alla.

scrub daddy
Pesusienen rei’illä pääsee käsiksi vaikeampiin paikkoihin. Kuva: Alina Koskela

Yksi sienen erikoisuuksista piilee rei’issä, joilla on oikea käyttötarkoitus. Kylpyhuoneen hanaosa sujahtaa Scrub Daddyn suusta sisään, mikä tekee hanan varren pesemisestä helppoa. Reikiin voi pujottaa esimerkiksi aterimia, nuppeja tai muita kapeita esineitä. Myös sormet, jolloin sienestä saa hyvän otteen.

Hämmentävän nopean pesun jälkeen huuhtelen pinnat juoksevalla vedellä, eikä näkyviin jää rannun rantua. Ei edes kalkkeutuneeseen suihkuseinään. Pintojen pesu oli selvästi nopeampaa kuin yleensä toisenlaisella välineellä.

puhdistettu hana
Kyllä kiiltää. Kuva: Alina Koskela

Testissä Scrub Mommy – näin pesusieni toimii

Tuoteperhe on laajentunut lukuisiin erilaisiin sieniin. Scrub Mommy löytyy Daddyn tapaan suomalaiskauppojen valikoimasta. Scrub Mommy eroaa Daddysta ainoastaan siten, että sen toinen puoli on valmiiksi pehmeä.

Testasin Scrub Mommya keittiössä yleispuhdistusaineen kera. Eniten minua kiinnosti, miten sieni toimi induktiolieteen, joka on jatkuvasti likainen rasvaroiskeista ja palaneista ruoantähteistä. Lika ei täysin lähde tavallisella siivousliinalla, joten suurimman osan ajasta liesi on likainen – laiska siivooja kun olen.

Suhautin yleispuhdistusainetta liedelle ja kävin tason läpi pyörivin liikkein. Lopuksi pyyhin puhdistusaineen kostutetulla liinalla, mutta taso oli vielä tämän jälkeen hieman likainen, joten toistin operaation. Vaikka lieden joutui pesemään kahdesti, ikävää jynssäämistä pesu ei vaatinut.

scrub mommy
Todella likainen liesi ennen Scrub Mommy -käsittelyä. Kuva: Alina Koskela
scrub mommy
Rasva ja liedellä palanut ruoka irtosi kahdella käsittelyllä. Ja vaivattomasti. Kuva: Alina Koskela

Lopullinen tuomio: Scrub Daddy tekee siivoamisesta vaivatonta

Päällimmäinen havainto Scrub Daddysta on se, kuinka vaivatonta siivoaminen oli: sientä tarvitsi suunnilleen vain vilauttaa pinnalle, ja se oli jo puhdas. Vahvaa pesuainettakaan ei välttämättä tarvitse, sillä sienen karkea pinta hoitaa puhdistustyön. Pinttynyt lika voi vaatia toisen käsittelyn, jotta tulee puhdasta.

Scrub Daddy ja Mommy ovat edullisia: kolmen euron myyntihinta ei tuntuu reilulta sienten laatuun ja kestävyyteen nähden. Sienet ovat melkein samanlaiset, Mommyn pehmeä puoli on ainut ero. 

Vaikka kuinka yritän keksiä sienestä moitittavaa, risuja on hankala antaa. En ole koskaan kokenut tavallista markettisientä hyödyllisenä siivousvälineenä, mutta Scrub Daddyn otan jatkossa osaksi viikottaista siivousrutiinia. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä hymyilevät pesusienet innostavat siivoajia ympäri maailmaa – testasimme, ovatko Scrub Daddy ja Mommy kaiken hehkutuksen arvoisia

Syssi

Oho, melko jännä arvostelu.
Ostin jo parisen vuotta sitten tuon keltaisen sienen, enkä montaa kertaa käyttänyt, koska oli epämiekkyttävä jotenkin. Toinen syy, että aivan ylihypetetty, ei todellakaan niin tehokas, kuin mainostettu on.
Minun sieni siis lensi roskiin melko pian.

Teya

Oho, jospa et vaan osannut käyttää. Mun mielestä ihan oikea arvostelu.

Mummoö

Itse pyyhin induktiolieden (mökillä keramisenlieden) heti käytön jälkeen ja aina ennen käyttöä ko liesiin tarkoitetulla puhdistusainesuihkeella sekä vain tähän käyttöön tarkoitetulla Ihmesienellä, hyvin toimii!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.