Torju kodin tuholaiset

Jokaisesta kodista voi joskus löytyä kutsumattomia vieraita. Rotat ja hiiret viihtyvät jätekatoksissa ja komposteissa, vaatehuoneen ovat vallanneet koit, kylpyhuoneen nurkassa vipeltää sokeritoukkia.

Tuholaiset ja hyönteiset eivät ole merkki likaisesta kodista, vaikka ne siivoamattomassa asunnossa viihtyvätkin. Tuholaisia voi kantautua kotiin esimerkiksi kaupasta, elintarvikkeista ja matkalaukussa kaukomailta.

Monet tuholaiset kuolevat Suomen talvessa, mutta sitä on turha odottaa. Ei-toivotut ötökät on paras häätää heti. Tärkeintä on tunnistaa tuholainen. Kaupunkien ympäristökeskukset auttavat tunnistamaan ötököitä ja osaavat neuvoa niiden tuhoamisessa.

Tilkitse nurkat

Tuholaisten sisäänpääsyä voi estää tuuletusikkunoiden verkoilla ja tilkkimällä kaikki lattian ja nurkkien raot. Myrkyttäminen on kuitenkin varmempi tapa. Isoja eläimiä voi pyydystää erilaisilla loukuilla.

Lue aina tarkkaan myrkkyjen käyttöohjeet ja käytä niitä oikein. Ulos ja sisälle on olemassa eri aineet. Ekologisiakin torjuntakeinoja on olemassa. Esimerkiksi sokerimuurahaiset kaihtavat kanelia. Sitä kannattaa levitellä niiden poluille ja sisääntuloaukkoon.

Pese kaapit

Elintarvikkeissa yleisimpiä tuholaisia ovat riisihäröt, jauhopunkit ja rohmukuoriaiset. Ne eivät levitä tauteja, mutta esteettisen haitan lisäksi pilaavat elintarvikkeita ulosteillaan ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Pese kaapit hyvin ja heitä kaikki saastuneet tuotteet pois.

Sokeritoukat ja torakat viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kylpyhuoneessa ja keittiössä. Myrkytys useampaan kertaan erityisesti putkien ja viemäreiden läheisyydessä auttaa yleensä. Turkiskuoriaiset ja koit tuhoavat vaatteita ja tekstiilejä. Jos turkiskuoriaisia löytyy, on taloyhtiössä syytä soittaa isännöitsijälle, sillä koko talo on myrkytettävä samanaikaisesti.

Teksti: Elisa Johansson

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti