Kodinhoito

Tamperelainen Tuula, 55, nauttii siivoamisesta täysillä – kertoo nyt, miksi imurin laulattaminen on hänestä niin mukavaa

On olemassa joukko suomalaisia, joka rakastaa siivoamista. Jos et vielä kuulu heihin, lue imuriin aina ilolla tarttuvan Tuula Lahtisen vinkit, kuinka siivoamisesta voi nauttia.

Tahroja. Pölyä. Likaa. Koti paljastuu nuhruiseksi, kun huhtikuun valo tunkee ikkunoista sisään.

Tamperelainen Tuula Lahtinen, 55, ei moisesta ahdistu. Hän näkee sotkussa mahdollisuuden. Taas saa ryhtyä siivoamaan!

Voi esimerkiksi ottaa esiin ikisuosikin kaikista siivousvälineistä: strutsinsulkaisen pölyhuiskan. Sulat hulmuavat, kun Tuula pyöräyttää huiskaa ilmassa.

”Tämä voittaa kaikenlaiset tekokuituiset huiskat. Tähän on kiva tarttua!”

Huiska on kuitenkin maltettava laittaa hetkeksi sivuun. Sen vuoro tulee vasta, kun on ensin imuroitu ja sen jälkeen odotettu pölyn laskeutumista parikymmentä minuuttia.

Eli laitetaan nyt jo imuri laulamaan!

Ei vielä, Tuula jarruttelee. Työ sujuu paremmin hyvän musiikin tahdissa. Pian stereoista raikaa Creedence Clearwater Revivalin tuttu rokkikappale Fortunate Son.

Tuula tosiaan nauttii siivoamisesta. Eikä siinä ole hänen mielestään mitään outoa.

Lue myös: Kodin perusteellinen siivous – muista nämä 15 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

Valitse asenne

Siivoaminenko kivaa? Yleensä siitä puhutaan pakkopullana.

Suomalaisten siivouskäytäntöjä tutkinut Kristiina Puska vakuuttaa, ettei Tuula ole yksin. Kotitalousopettajaksi valmistuvan Puskan Kodin siivouskäytännöt ja siivoukseen suhtautuminen pro gradu -tutkimukseen vastanneista 39 prosenttia pitää siivoamisesta.

siivousreppari_2

Suurin osa siivoamista inhoavistakin pitää siististä lopputuloksesta.

Tuula nauttii molemmista, sekä työstä että sen jäljestä. Hän tarttuu imuriin, kantaa sen keittiöön ja puhdistaa punaisen maton ensin päältä, sitten alta. Se joutaa nyt varastoon, sillä olohuoneessa odottaa neljä mattoa pesulan pusseissa. Vihreää, valkoista, keltaista.

Tuulan mielestä siivoamisessa on kyse asennoitumisesta.

”Onhan siivoaminen pakollista. Muuten sitä asuisi lian keskellä. Minäkin odotan eniten lopputulosta. Sitä, miltä siisti koti näyttää ja erityisesti tuoksuu. En kuitenkaan näe syytä sille, miksei itse siivoamisesta voi tehdä mukavaa.”

Miten se onnistuu?

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Välineurheile

Tutkimuksessaan Puska löysi siivoamisesta pitävien suomalaisten keskuudesta kolme erilaista ihmistyyppiä.

Kokeilevat siivoojat ovat erityisen kiinnostuneita uusista laitteista ja siivousaineista.

Himosiivoojille kodin siisteys on mieluisa harrastus. Nurkkien ei tarvitse näyttää erityisen epäsiisteiltä, jotta himosiivooja alkaisi siivota – hän tekee sen omaksi ilokseen.

Siivousorientoitunut henkilö puolestaan pitää kiinni säännöllisistä siivouspäivistä. Hän siivoaa, oli kotona likaista tai ei.

Tuula tunnistaa itsensä kaikista näistä ryhmistä. Hän esimerkiksi innostuu uusista laitteista. Tuulalle siivoaminen on todellista välineurheilua, syystä. Huonoilla välineillä ei ole mukava siivota.

siivousreppari_3
Leopold-kissan mustia karvoja ei voi olla huomaamatta keittiön vaalealla laattalattialla.

Otetaan vaikka Tuulan imuri, punainen Miele, joka nyt vaikenee, kun kaikki mustat kissankarvat ovat kadonneet sen suulakkeeseen. Imuri on jo vanha, mutta siinä on edelleen loistava imuteho.

Talouden toinen imuri on puolestaan jäänyt käyttämättömäksi, koska se on teholtaan huono.

Ja entäs sitten siivousaineet! Tuula vinkkaa, että parhaat tuotteet saa ammattilaisten kaupoista.

”Ne ovat täyttä tavaraa eikä mitään laimennettuja litkuja, kuten markettituotteet.”

Keittiön allaskaapeista löytyy puteleita, joissa lukee esimerkiksi Sanicle tai Pro-Clean. Kovaa kamaa!

”Saniclen ostin, koska sen luvattiin tuoksuvan amerikkalaiselta purukumilta. Tuoksu oli kuitenkin vähän pettymys.”

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi

Huiskuta ohimennen

Enemmistö suomalaisista siivoaa viikossa 1–4 tuntia. Olemme siivoojina eurooppalaista keskitasoa.

Esimerkiksi ranskalaiset siivoavat merkittävästi meitä enemmän, keskimäärin yli tunnin päivässä, kertoo 2000-luvun alussa tehty Eurostatin euroopanlaajuinen tutkimus. Ruotsalaiset taas tekevät kotitöitä päivässä yli kymmenen minuuttia vähemmän kuin suomalaiset.

Mutta eivät kaikki suomalaisetkaan siivoa samalla tavalla.

Puskan tutkimuksen mukaan joka neljäs pesee lattiansa kerran viikossa, noin kolmasosa joka toinen viikko ja loput tätä harvemmin. Kylpyhuoneen puolestaan siivoaa viikoittain lähes neljäkymmentä prosenttia vastaajista, loput harvemmin.

Sen sijaan vessan puhdistamisesta vastaajat ovat melko yksimielisiä: reilusti yli 80 prosenttia pesee wc-istuimen vähintään kerran viikossa.

siivousreppari_4
Tuulan pölyhuiska on tehty strutsinsulista.

Tuula arvioi käyttävänsä viikossa aikaa kodin siivoamiseen ja järjestelyyn muutaman tunnin. Tosin aikaa on vaikea arvioida tarkkaan.

”Järjestelen tai huiskutan paikkoja ihan huomaamattani. Aika harvoin päätän, että nyt siivoan.”

Omakotitalossa voi siivota, kun siltä tuntuu. Iltavirkkuna Tuula saattaa laittaa siivousmusiikin ja imurin päälle vielä myöhään.

siivousreppari_kuva
Koreasulkainen pölyhuiska on Tuulan suosikki kaikista siivousvälineistä. Se on paitsi tehokas, myös kaunis.

Kun moppi liukuu keittiön laattalattialla, Tuulalle tulee mieleen hänen paras niksinsä siihen, että siivoaminen pysyy miellyttävänä: jatkuva järjestys.

Kun tavarat ovat paikoillaan, siivousta ei tarvitse aloittaa selvittämällä epämääräisiä lehti- tai vaatekasoja tai raivaamalla tasoja esiin. Voi tarttua suoraan imuriin ja moppiin.

Kynnys aloittamiseen pysyy sopivan matalana.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

Päätä, missä repsottaa

Nyt seuraa synninpäästö!

Edes siivoamisesta pitävän Tuulan koti ei ole joka paikasta tiptop.

”Keittiö ja wc ovat minulle tärkeimmät, ne pidän puhtaina päivittäin. Muualla siedän kissankarvoja ja pölyä kauemmin.”

siivousreppari_9

Samanlainen periaate on suurella osalla suomalaisista. Puskan tutkimuksessa noin puolet kertoo, että koko asunnon siivoaminen kerran viikossa riittää.

Sen lisäksi he siivoavat joitain huoneita useammin. Lähes 70 prosenttia vastaajista puhdistaa esimerkiksi keittiön työtasot päivittäin.

siivousreppari_5
Keväisen vaaleatmatot pääsevät lattialle suoraan pesulan pusseista. Matot ovat ihanan puhtaita ja raikkaita!

Se paikka, johon Tuula ei panosta siivoamisessa, löytyy olohuoneen nurkasta. Siellä seisoo lipasto, jonka päällä on papereita ja laatikoita. Tuulan pitäisi käydä ne läpi. Sitten kun.

Lisäksi Tuula joustaa ruokailuhuoneen ikkunoiden puhtaudesta.

”Laseissa on jatkuvasti kissan nenän jälkiä, kun Leopold istuu ikkunan edessä tarkkailemassa.”

Lue myös: Kotiäiti Liisa Helve-Sibaja: “Pitäisikö imuroinnista innostua?”

Huomioi ikäsi vaikutus

Tuulan positiivisuus siivousta kohtaan on lähtöisin kotoa, omalta äidiltä.

Kristiina Puskan mukaan se on tavallisin tarina. Jopa 70 prosenttia suomalaisista kertoo perineensä siivoustapansa kotoa.

”Äiti siivosi tunnollisesti ja yritti saada meidät lapsetkin siivoamaan. Mutta olin kyllä ihan yhtä sotkuinen teini kuin kaikki muutkin, vaatteita oli joka puolella huonetta”, Tuula kertoo.

siivousreppari_6
Tuulan kylpyhuoneessa on iso varasto siivouksessa tarvittavia aineita. Monet niistä on ostettu ammattisiivoojien kaupoista.

Asenne muuttui, kun Tuula osti parikymppisenä ensimmäisen oman asuntonsa. Hän siivosi yksiötä mielellään ja teki sen lähes joka päivä. Tavarat olivat hyvässä järjestyksessä, pöly ei ehtinyt kerääntyä nurkkiin ja parketti oli vahattu.

”Joskus piti oikein keksiä, mitä voisin siivota seuraavaksi. Kun äiti tuli käymään, hän oli todella mielissään, kun kotini oli niin siisti.”

Opit eivät sittenkään olleet kaikuneet kuuroille korville. Tai sitten Tuula oli ensiasunnon omistajana oikeassa iässä.

Puskan tutkimuksesta käy nimittäin ilmi, että suhtautuminen siivoamiseen vaihtelee eri ikäisenä. Täysi-ikäiset mutta alle 25-vuotiaat suomalaiset asennoituvat siivoamiseen melko positiivisesti. Tämän jälkeen suhtautuminen muuttuu nuivemmaksi.

Siivouksen ihanuus löydetään uudelleen vasta viisikymppisenä. Positiivisimmin siivoukseen suhtautuvat yli 64-vuotiaat suomalaiset.

Tuulakin tunnistaa ikävaihtelun.

”Kun tuli lapsia ja oli omakotitalo, pitkään kestänyt remontti, työkiireitä ja muuta, ei ollut voimia eikä aikaa pitää siivouksessa yllä samaa tasoa. Ihminen sopeutuu esimerkiksi remontin aiheuttamaan jatkuvaan sekaisuuteen pelottavan nopeasti.”

Mutta nyt, 55-vuotiaana, lasten vartuttua aikuisiksi Tuula on uudessa vaiheessa. Hän on taas alkanut puhua siivoaminen nautinnollisuudesta.

Lue myös: Aikakoneen Sani: Lataudun siivoamalla”

Pyydä apua

Keittiö on puhdas, kevätmatot tuoksuvat lattialla. Kahvinkeitin pulputtaa taustalla siivoamisen päälle juotavia palkintokahveja.

Tuula työskentelee ammattijärjestäjänä ja kotisiivoojana. Miten siivousinto laajeni ammatiksi asti?

”Se lähti omasta kokemuksesta. Kun vanhempani kuolivat 2000-luvun alussa, tyhjensin sisaruksieni kanssa heidän omakotitaloaan yhden kesän ajan.”

Siivousreppari_7
Tuula nauraa, että Leopold-kissan tähystyspaikalla ruokailuhuoneessa saisi jatkuvasti olla pyyhkimässä kissan nenänjälkiä ikkunasta.

Vähän aiemmin Tuula oli jäänyt työttömäksi valomainoksia tekevästä yrityksestä. Siivous tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta työllistyä. Jos järjestelmällisillä vanhemmilla oli paljon tavaraa, varmasti muillakin on ongelmia tavararöykkiöiden kanssa.

Tuulasta tuntuu, että moni tilaa ammattilaisen tehdäkseen itse jotain siivousta mukavampaa. Toisaalta on myös asiakkaita, joiden suhtautuminen siivoamiseen lämmittää himosiivoojan mieltä.

Eräs vanhempi rouva palkkasi Tuulan tyhjentämään kaappinsa, puhdistamaan sen ja asettamaan tavarat takaisin hyllyille. Rouva teettää työn pari kertaa vuodessa. Hänelle on tärkeää, että kodissa säilyy sama siisteystaso kuin aiemminkin, vaikkei hän pysty enää pitämään sitä yllä itse.

Siisteysinto voi kantaa loppuun asti.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/16

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tamperelainen Tuula, 55, nauttii siivoamisesta täysillä – kertoo nyt, miksi imurin laulattaminen on hänestä niin mukavaa

HES53

Hei! Tykkään kyllä siivota, mutta imuria ja imurointia inhoan: ääni ja hyvänkin pölynimurin aiheuttama pölynhaju ovat vastenmielisiä. Siksipä siivoankin viemällä matot ulos, vetelen pölyt lattiapinnoilta joko kumilasta”harjalla” tai staattisella harjalla ja sen jäläkeen pyyhkiän lattiat aina kostealla siivousliinalla. Ah se ihanan raikas tuoksu mikä siitä tulee ja sen jälkeen ulkona tuulettuneet matot lattialle. Tästä pidän ja tykkään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.