Kodinhoito

Pahimmassa tapauksessa ulkona olevat tekstiilit pilaantuvat jo yhdessä kesässä – näin valitset kestävimmät ulkotekstiilit ja pidät niistä hyvin huolta

Halvimman ostaminen ei kannata ulkotekstiilien kohdalla, sanoo asiantuntija. Näin varmistat, että tyynyt ja pehmusteet kestävät vuodesta toiseen.

Terassisohvan pehmusteiden ja muiden ulkokäyttöön tulevien tekstiilien valintaan on syytä uhrata ajatus.

Eri materiaaleista valmistettuja ulkotekstiilejä löytyy laidasta laitaan, ja hintahaitari on hyvin laaja. Tekstiilin hinta korreloi lähes suoraan sen ominaisuuksien kanssa. Pahimmassa tapauksessa kivat – mutta huonolaatuiset – tyynyt menettävät sävynsä tai jopa homehtuvat vain yhdessä kesässä. Niiden uusiminen voi maksaa pitkän pennin.

Lue myös: Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus – näillä vinkeillä pihakalusteista on iloa pitkään!

Vältä homeherkkää puuvillaa ulkona

Halvimmat ulkotekstiilit ovat sekä sisältä että ulkoa puuvillaa. Puuvilla sopii esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, mutta kestäväksi sitä ei voi kutsua muissa olosuhteissa.

Huonoin vaihtoehto onkin ostaa pihalle puuvillapintainen ja -täytteinen ulkotekstiili.

”Kastuessaan puuvilla on painava, pitkään märkä ja herkkä homehtumaan”, kertoo Veken Kalusteen tekstiilialueen tuotepäällikkö Hanna Ahtiainen.

Ahtiaisen mukaan ulkotekstiilejä ostaessa kannattaa lähtökohtaisesti etsiä poly-alkuisia materiaaleja, sillä keinokuituiset materiaalit imevät huonosti vettä.

Tekstiilin kestävyyteen vaikuttavat myös esimerkiksi kankaan rakenne ja tiheys. Vesi ei läpäise helposti tiheästi kudottua kangasta.

Vaikka tyynyn kangas olisikin puuvillaa tai muuta luonnonkuitua, on hyvä valita polyesterista valmistettu täyte, jolloin täyte ei kärsi kosteasta säästä tai sateesta.

Laadukkaissa ulkotyynyissä täytteenä on useimmiten vaahtomuovia tai siitä tehtyä rouhetta, joka ei ime vettä ja kestää hyvin ulkokäytössä.

Tekstiilit ulos
Ulkotekstiileissä kannattaa suosia vaaleaa, joka ei haalistu auringossa. Kuva: OM-Arkisto

Panosta ulkotekstiilien hankintaan

Ulkotekstiilin ominaisuudet paranevat, mitä kalliimpi materiaali on. Hinnakkaissa ulkopehmusteissa on usein valmiiksi haalistumista estävä UV-suoja, homesuoja sekä vettä ja likaa hylkivä pinta.

Rahalla saa siis etuja. Kalliimpi materiaali suojaa paremmin homevahingoilta, jos on laiska nostelemaan tekstiilejä suojaan sateelta. Pinnan voi puhdistaa helposti rätillä pyyhkien, jos aamukahvit läikkyvät terassisohvalle. Kalliit tekstiilit voi jättää aurinkoon eivätkä ne haalistu.

Ahtiaisen mukaan onkin hyvä punnita sitä, satsaako kerralla enemmän rahaa laadukkaisiin tekstiileihin vai onko valmis ostamaan joka vuosi uudet edellisten mentyä pilalle.

”Jos ostaa laadukkaampaa ja kotoa löytyy kuiva ja ilmava säilytyspaikka talveksi, tekstiilit säilyvät vuosia. Materiaalin käyttöikä on pidempi.”

Kysymys on myös ekologinen, sillä pilaantuneista ulkotekstiileistä tulee paljon jätettä.

Lue myös: Näin kierrätät vaatteet oikein – tekstiilin kunto ratkaisee, mihin se kuuluu

Tekstiilit ulkokäyttöön
Tyynyjen täytteeksi kannattaa valita materiaali, joka ei ime vettä ja kosteutta sisuksiin. Kuva: OM-Arkisto

Muista huoltaa ulkokäytössä olevat tekstiilit

Ulkotekstiilien käyttöikää voi pidentää huoltamalla. Osa päällisistä on irrotettavia ja vesipestäviä. Pesuohjeista voi katsoa, millä tavoin kyseinen kangas puhdistetaan.

Vettä hylkiviä kankaita voi pyyhkiä kostealla liinalla ja yleispuhdistusaineella. Vahvoja pesuaineita Ahtiainen suosittelee välttämään.

Jos tekstiili on arka vedelle, sen jättämistä sateen ja pitkän kosteuden armoille tulisi välttää. Vettä hylkivät tekstiilit sietävät sadetta, mutta ne on hyvä nostaa sateen jälkeen asentoon, jossa ne kuivuvat ilmavasti. Jos sisus ja päällinen on tekokuitua, tekstiili kuivahtaa nopeasti auringossa.

Ulkotekstiilit voi käsitellä hoitosuihkeilla, jotka luovat vedenkestävän kalvon kankaan pinnalle. Suihkepullossa oleva, kotimainen ja sinilippumerkitty vaihtoehto on usein ekologisin.

Lue myös: Milloin ja miten terassin öljyäminen ja pesu pitää tehdä? Näillä ohjeilla onnistut!

Laita ulkotekstiilit talviteloille

Kun ulkona alkaa syksyn tullen olla kosteampaa ja sateisempaa, on hyvä alkaa siirtää tekstiilejä talviteloille. Sama pätee kesällä sadejaksojen aikaan: kun ulkona ei viihdytä, tekstiilejä on turha säilyttää ulkona.

Pyyhi syksyllä kesän pölyt pois tekstiileistä kostealla rätillä tai pese ne vesipesussa, jos mahdollista. Kun tekstiilit ovat puhtaat ja täysin kuivat, siirrä ne säilytykseen kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Näin on pienin riski siihen, että hometta kertyy talvisäilytyksen aikana.

”Vaikka tekstiilit olisikin homesuojattuja tehtaalla tai itse suihkeella, likaiselle pinnalle saattaa kertyä kaikenlaista, joka voi alkaa kasvaa, jos säilytystila on kostea”, Ahtiainen sanoo.

Homehtumisen huomaa hajusta keväällä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pahimmassa tapauksessa ulkona olevat tekstiilit pilaantuvat jo yhdessä kesässä – näin valitset kestävimmät ulkotekstiilit ja pidät niistä hyvin huolta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.