vaatteen pesuvälin pidentäminen ei onnistu loputtomiin, vaan lopulta vaate on pakko pestä.
Kodinhoito

Sinäkin saatat pestä vaatteitasi liian usein – näillä tavoilla pidennät pesuväliä helposti

Harkitse kahdesti ennen kuin panet vaatteen pyykkikoneeseen pyörimään. 

Kyllähän kaikki osaavat pestä vaatteensa! Ei muuta kuin pyykit koneeseen, pesu­ainetta pesään ja masiina käyntiin. Eikö vain? Ei ihan. Jos haluat pitää hyvää huolta vaatteistasi ja pidentää niiden käyttöikää, pesussa on syytä ­ottaa muutama asia huomioon.

Jokainen konepesu kuluttaa vaatetta ja kuormittaa ympäristöä. Pohdi siis, vaatiiko vaate pesua kerran tai kahden käytön jälkeen vai onko pyykkäyksestä tullut pelkkä tapa.

”Pese vaate vain, jos siinä on ­hajuja, jotka eivät lähde tuuletuksella, tai jos siinä on nestelikaa, joka ei lähde harjaamalla”, vaatehuoltoon keskittyvän Arkive Atelier -yrityksen perustaja Maria Manninen opastaa.

Manninen tuulettaa omia vaatteitaan joka käytön jälkeen. Vaatteet voi tuulettaa kätevästi avonaisen ikkunan äärellä, pihalla tai parvekkeella. Raikkautta saa myös höyryttämällä tai pakastamalla.

Pesuvälin pidentäminen onnistuu, kun poistat tahrat nopeasti

Vaatetta ei tarvitse pestä ­koneessa edes tahran takia. Tahrat kannattaa poistaa paikallisesti ja heti, sanoo Marttojen kotitalouden ­asiantuntija Outi Mehto.

”Tuore lika irtoaa parhaiten. Kun tahran poistaa tuoreeltaan, muistaa myös, mistä siinä on kyse.”

Silloin tahrataiston välineistön valinta on helpompaa. ­Pesuaineeksi Mehto suosittelee sappisaippuaa, joka sopii monelle eri materiaalille. Haalea vesi ja käsitiskiaine ovat ­hyvä ensiapu ruokatahroille. Ne ovat nopeas­ti saatavilla, kun ­pastakastike tekee benji-hypyn lounastunnilla.

Lue myös: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – punaviini, rasva, veri…

Likaisia vaatteita ei kannata säilyttää pitkiä aikoja pyykkikorissa, jotta lika ei pinty. Jaottele vaatteet omiin kasseihinsa likaisuuden mukaan, jotta esimerkiksi sukat ja alusvaatteet eivät hajusta puhtaampia vaatteita.

Lopulta myös konepesu on ­tarpeen. Jos et ole käynyt läpi koneesi ohjekirjaa, kaiva se esiin. Kirjanen on pyykkärin ystävä, joka kertoo vastauksen moneen pulmaan. Jos kirjan­fyysinen kappale on kadonnut, löydät ­ohjeen ­merkin ja mallinumeron avulla ­netistä.

Lue myös ohje pesuaineen annostelusta. Ylimääräinen aine ei tehopuhdista, vaan pakkautuu tekstiiliin ja voi ärsyttää ihoa. Vesihuollosta voit varmistaa veden laadun. Suomessa vesi on usein pehmeää, joskus keskikovaa, harvoin kovaa.

Lue myös: Onko huuhteluaineen käyttö ihan turhaa? ”Ei!” huudahtaa somevaikuttaja Outi Pyy ja kertoo, millainen huuhteluaine kuuluu pyykinpesuun

Voit pestä tummat ja värikkäät pyykit huoletta samassa koneellisessa. Tärkeintä on pestä vaaleat erikseen, etteivät ne harmaannu. Pane herkät vaatteet pesupussiin ja pyykkää tekokuituiset pukimet keskenään, jotta ne eivät kerää luonnonmateriaalien kuituja itseensä ja nuhjuunnu.

Lue myös: Tarkista pesumerkinnät, ennen kuin peset vaatteesi – tätä pesumerkit tarkoittavat

Marseille-saippuat, 6,90 e /kpl, Stockmann. Puiset pyykki­pojat, 14 e / 15 kpl, ­Pel­lavia. Laundry Societyn Natu­ral Wash -pyykinpesuaine, 17,90 e, Care of Carl. Pyykki­etikka, 17,90 e, Sees. Luonnon pesusienet ­alkaen 5 e, Arkive Atelier. ­­Pesuvati kuvaus­rekvi­siittaa.
Marseille-saippuat, 6,90 e /kpl, Stockmann. Puiset pyykki­pojat, 14 e / 15 kpl, ­Pel­lavia. Laundry Societyn Natu­ral Wash -pyykinpesuaine, 17,90 e, Care of Carl. Pyykki­etikka, 17,90 e, Sees. Luonnon pesusienet ­alkaen 5 e, Arkive Atelier. ­­Pesuvati kuvaus­rekvi­siittaa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinäkin saatat pestä vaatteitasi liian usein – näillä tavoilla pidennät pesuväliä helposti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.