Valkopyykin pesu
Kodinhoito

Muuttuiko valkopyykki harmaaksi pesussa? Me tiedämme, miksi – näin saat elämäsi kirkkainta valkopyykkiä

Vaatehuoltoon erikoistuneen Kaisa Virtasen mukaan pyykkipulveri on hohtavan valkopyykin salaisuus. Ja mitä useampaa pesuainetta vuorottelee, sen puhtaampi lopputulos.

Onko sinunkin valkopyykkisi päässyt harmaantumaan ajan kanssa? Monelle tämä ongelma on tuttu. Se johtaa valitettavan usein siihen, että sävynsä menettäneet valkoiset vaatteet jäävät pois käytöstä muita useammin.

Lue myös: Pyykinpesu ja lajittelu: Katso kattavat ohjeet vaihe vaiheelta

Moni ei tiedä, että syy hailakanharmaalle valkopyykille on itseasiassa vääränlaisessa pyykinpesuaineessa. Jos valkopyykkiä pesee nestemäisellä pyykinpesuaineella, valkoiset tekstiilit menettävät kirkkautensa, kertoo vaatehuoltoon erikoistunut muotikouluttaja ja toimittaja Kaisa Virtanen.

”Monissa nestepaketeissa lukee hiukan hämäävästi ’valkoisille’, mutta niissä käytetään ainoastaan optisia kirkasteita. Niissä ei siis ole lainkaan valkaisevia ainesosia”, Virtanen sanoo.

Valkaisevat ainesosat puuttuvat sen takia, että ne pilkkoutuvat nestemäisessä olomuodossa.

Valkopyykin pesuaine: Valitse jauhe

Ratkaisu ongelmaan onkin pyykkipulveri. Virtasen mukaan valkopyykki pysyy hohtavan valkoisena vain jauhemaisilla pesuaineilla.

Esimerkiksi kaikki Virtasen omistamat aluslakanat ovat hänen vanhempiensa perintöä vuodelta 1950. Pitkästä käyttöiästä huolimatta lakanat ovat edelleen kirkkaan valkoiset – jauhemaisen pesuaineen ansiosta.

Jauhemaiset pesuaineet ovat myös tehokkaampia tahroille. Lapsiperheissä jauhemaisten pesuaineiden käyttö on erityisen suositeltavaa.

Valkopyykin pesuaine kannattaa valita tarkkaan, ettei valkopyykki harmaannu.
Harmaaksi muuttuneen valkopyykin voi vielä pelastaa siirtymällä jauhemaisen pyykinpesuaineen käyttöön. Kuva: iStockphoto

Harmaan valkopyykin voi vielä pelastaa

Virtasen mukaan harmaantuneen valkopyykin voi vielä pelastaa siirtymällä valkaisevien jauheiden käyttöön. Yksi pesukerta ei välttämättä riitä, mutta jokainen pesukerta oikeilla aineilla valkaisee pyykkiä vähän kerrallaan.

Valkopyykki kannattaa aina pestä 60 asteessa tai jopa korkeammassa, koska silloin valkaisevasta ainesosasta saadaan parhaat tehot irti.

Jos pyykkiä pesee liian matalassa lämpötilassa, esimerkiksi rasva ei lähde tekstiileistä, ja se tekee  lakanoista vahamaisia. Eli pikapesuohjelmien käyttöä ei kannata ottaa tavaksi, koska ne pesevät pyykin matalassa lämpötilassa.

Valkopyykki on hyvä kuivattaa mahdollisuuksien mukaan ulkona auringossa, sillä aurinko kirkastaa valkoista pyykkiä.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Pesuaineen vaihtelu kannattaa

Virtasen mukaan pyykinpesussa kannattaa käyttää vuorotellen eri pesuaineita. Siivouskomerossa kannattaa olla jemmassa tuotteita pariltakin eri valmistajalta, vaikka se veisi hieman ylimääräistä tilaa.

”Pyykinpesuainetta pitäisi vaihdella. Se johtuu siitä, että on niin erilaisia tahroja: on rasvatahraa, on valkuaispitoisia tahroja, hikitahroja ja niin edelleen. Yksi ja sama pyykinpesuaine ei toimi kaikkiin tahroihin”, Virtanen sanoo.

Yhdellä väripesuaineella ja valkaisevalla aineella voi Virtasen mukaan tulla toimeen, jos elää hyvin siististi, eikä tahroja juuri synny. Mutta lapsiperheissä yhden aineen käyttäminen ei välttämättä tuota toivottua tulosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muuttuiko valkopyykki harmaaksi pesussa? Me tiedämme, miksi – näin saat elämäsi kirkkainta valkopyykkiä

Pyykkärimummo

Valkoiset alusvaatteet ja tekokuituvaatteet ja muut tekstiilit harmaantuvat ajan myötä, pesipä niitä miten tahansa. Nesteellä tai pulverilla.
Värjäytyminen ei johdu pesemisestä, vaan siitä, että tekokuitu ei lähtökohtaisesti läheskään aina ole valkoista. Materiaalit värjätään valkoisiksi. Väri ei tartu näihin materiaaleihin kovin hyvin ja se kuluu pesuissa pois.
Lopputulos on epämääräisen harmaat ja rumat alusvaatteet, vaikka elastaanit olisivat vielä käyttökelpoisessa kunnossa.
Ovatko kaikki nykyaikaiset valkoiset lakanat puhdasta puuvillaa? Äitivainaan perintölakanat ovat, jykevää jokamiehenlakanakangasta. Mutta nämä uudemmat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.