Kodinhoito

Valurautapannun hoito – nämä ohjeet takaavat pannullesi ikuisen elämän

Oikein hoidettu valurautapannu on ikuinen. Katso, miten valurautapannun hoito tehdään helposti ja oikeaoppisesti.

Valurautapannun hoito kannattaa tehdä hyvin, sillä oikein hoidettu valurautapannu on pitkäikäinen ja kestävä.

Lue myös: Valurautapannu on kokin perusväline

Valurautapannu johtaa hyvin lämpöä ja kestää korkeita lämpötiloja. Valurautainen pannu kestää hyvin muovisten ja puisten välineiden lisäksi metallisia työvälineitä.

Valurautapannun hoito

  1. Ennen ensimmäistä käyttökertaa valurautapannu pestään miedolla astianpesuaineella ja vedellä. Pinta rasvataan kevyesti.
  2. Puhdista pannu heti käytön jälkeen talouspaperilla.
  3. Tarvittaessa pese valurautapannu ja -pata käytön jälkeen juoksevan veden alla kuumalla vedellä ja astiaharjalla tai karhunkielellä.
  4. Kuivaa valurautapannu käsinpesun jälkeen talouspaperilla tai kuumalla liedellä. Kuivaa pannu huolellisesti, ettei se ruostu.

Jos pannua käytetään jatkuvasti, voi pintaan pyyhkäistä paperilla ruokaöljyä. Jos pannu on satunnaisessa käytössä, öljypinta voi tahmaantua ja saada eltaantunutta makua. Parempi tapa pannun rasvaamiseen ja suojaamiseen onkin pyyhkäistä kuuma pannu silloin tällöin suolattomalla rasvalla, kuten silavalla.

Lue myös Anna.fi:stä: Valurautapaistinpannu kestää käytössä toisin kuin pinnoitetut pannut – lisäksi vanhan pannun hoito on helppoa

Älä tee näitä virheitä valurautapannun hoidossa ja käytössä

Valurauta-astiat on rasvapoltettu tehtaalla. Valuraudan pesemiseen ei käytetä pesuaineita, eikä valurauta-astiaa pestä astianpesukoneessa. Vältä myös äkillisiä lämmönvaihteluita.

Älä säilytä valurauta-astiassa ruokia pitkään, sillä pinta voi ruostua.

Rauta-astian huonoin puoli on sen paino ja ruosteherkkyys. Pohja ottaa helposti kiinni, jos pintaa ei rasvata säännöllisesti. Rauta-astia säilyy parhaiten jatkuvassa käytössä.

Käsittele rauta-astioita varovasti keraamisella liedellä ja induktioliedellä. Jos käytät valurautapannua keraamisella liedellä, varo naarmuttamasta pannulla liesitason pintaa. Jotta lieden pinta ei naarmuunnu, älä liikuta pannua pintaa vasten, vaan nostele sitä pintaa säästäen.

Juttua muokattu 8.1.2021: Juttua täydennetty valurautapannun hoito-ohjeilla ja poistettu teflonpannun hoito-ohjeet.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valurautapannun hoito – nämä ohjeet takaavat pannullesi ikuisen elämän

Teflonista

Hyvä muistaa ettei Teflon-pannua kannata jättää kuumenemaan liian kuumaksi, jolloin pinnoite muuttuu höyryksi joka tappaa mm. pikkulintuja, tuskin ihmisellekään kovin terveellistä on..

Sinun täytyy kommentoidaksesi.