Kodinhoito

Viemärin puhdistus kotikonstein: 5 keinoa tukoksen avaamiseen ja hajujen poistoon – muista myös nämä tärkeät ennaltaehkäisyvinkit

Viemärin puhdistus onnistuu usein helpoin kotikonstein. Ammattilaiset listaavat parhaat niksit tukkeutuneen viemärin avaamiseen.

Viemärin puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti. Jos puhtaudesta ei pidä huolta, putkisto tukkeutuu, eikä vesi pääse valumaan pois. Pahan tukoksen avaamiseen ei välttämättä enää riitä pelkät kotikonstit vaan avaus voi vaatia järeämpiä aineita.

Kokosimme tähän juttuun on useita vinkkejä, joita myös ammattilaiset itse käyttävät viemärin puhdistukseen.

Vinkit antavat LVI-asentajana yli 20 vuotta toiminut Turun LVI-asennuksen työnjohtaja Veikko Rajala sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus Wanderin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

viemärin puhdistus
Jos tukos ei ole äitynyt kovin pahaksi, voi viemärin koettaa avata myrkyttömillä keinoilla. © iStockphoto

1. Viemärin puhdistus kiehuvalla vedellä

Keittiön viemäri tukkeutuu usein ruoanlaitosta tulleen rasvan takia. Hyvä yhdistelmä rasvatukosten avaamiseen on tiskiaine ja kiehuva vesi. Tiskiaine pilkkoo rasvan pois putkistosta.

Tee näin:

  1. Purista lavuaariin ruokalusikallinen laimentamatonta tiskiainetta. Kaada päälle pari litraa kiehuvaa vettä. Jos teet puhdistuksen posliiniseen lavuaariin, valuta kiehuvan veden sijaan mahdollisimman kuumaa vettä hanasta. Posliininen lavuaari voi haljeta liian rajun lämpövaihtelun seurauksena.
  2. Toista käsittely tarvittaessa ja ota tavaksi puhdistaa viemäri noin kerran viikossa.

2. Viemärin puhdistus ruokasoodalla ja etikalla

Ruokasooda ja etikka ovat ekologisen siivouksen ihmeaineita. Tehokas kaksikko voi tehdä taikoja myös viemäriin kaadettuina. Yhdistettynä aineet aiheuttavat voimakkaan poreilun, joka irrottaa likaa putkistosta.

Tee näin:

  1. Kaada viemärin aukkoon 1 dl ruokasoodaa. Lorauta heti perään 2 dl etikkaa. Anna yhdistelmän vaahdota ja vaikuttaa noin 5 minuuttia.
  2. Valuta viemäriin hanasta kuumaa vettä.
  3. Toista käsittely tarvittaessa ja ota tavaksi puhdistaa viemäri noin kerran viikossa.

Katso videolta, miten viemäri puhdistetaan ruokasoodalla ja etikalla:

3. Haisevan viemärin puhdistus vedellä

Jos viemäri on ollut pitkään käyttämättömänä, se voi alkaa haista pahalta. Siinä tapauksessa ongelma voi korjautua pelkästään valuttamalla vettä viemäriin, jolloin hajulukko taas toimii asianmukaisesti.

Hajulukko kannattaa myös pestä säännöllisesti hajun välttämiseksi.

4. Haisevan viemärin puhdistus kloriitilla

Jos vesi ei auta, yksi hyvä ase hajua vastaan on kloriitti, joka desinfioivana aineena tuhoaa hajua aiheuttavia bakteereja.

Tee näin:

  1. Kaada noin puoli desilitraa kloriittia viemäriin ja anna vaikuttaa minuutin ajan.
  2. Valuta hanasta kuumaa vettä.

5. Sinnikkään tukoksen avaaminen kemikaaleilla

Jos mitkään kotikonstit eivät auta, voi viimeisenä keinona kokeilla viemärinavausainetta. Ne ovat erittäin syövyttäviä aineita, joita käsitellessä tulee muistaa suojakäsineet ja -lasit. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita.

Jos tukos ei aukea edes viemärinavausaineella, ota yhteys LVI-asentajaan, joka suorittaa viemärin puhdistuksen mekaanisesti.

Lue myös Anna.fi:stä: Tämä tehoaine puhdistaa niin pinttyneen tiskialtaan kuin tennaritkin – näin käytät puhdistuskiveä oikein

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viemärin puhdistus kotikonstein: 5 keinoa tukoksen avaamiseen ja hajujen poistoon – muista myös nämä tärkeät ennaltaehkäisyvinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.