Kodinhoito

Villamaton pesu voi pahimmillaan pilata koko maton – näiden asiantuntijan ohjeiden avulla vältät virheet

Villamaton pesu onnistuu kotioloissa, kunhan noudattaa muutamia ohjeita.

Villa on luonnonkuitu, joka rasvansa ansiosta hylkii luonnostaan likaa. Tämän vuoksi se on monen suosikkivalinta matolle.

Villamatto kaipaa kuitenkin mainiosta ominaisuudestaan huolimatta säännöllistä huoltoa.

Kysyimme Mattotukku.fi:n viestintä- ja markkinointikoordinaattori Hanna Rantaselta, kuinka villamattoa hoidetaan, puhdistetaan ja pestään.

Villamaton hoito

Vaikka villa on likaa hylkivä kuitu, kertyy villamaton pintaan muiden mattojen tavoin pölyä ja likaa. Villamattoa kannattaa imuroida säännöllisesti, mutta hellävaraisesti.

Rantanen suosittelee imurointia sileällä suulakkeella, jotta kudoksiin ei synny turhaa hankausta.

”Jos hankaa liian kovaa, voi villan kudos lähteä purkautumaan.”

Imurointi riittää usein maton raikastamiseksi, mutta mattoa voi myös tuulettaa, jos imurointi ei yksinään riitä. Rantasen mukaan villamattoa on hyvä tuulettaa muutaman kerran vuodessa.

Maton voi tuulettaa perinteisellä mattotangolla, paitsi silloin, kun matto on märkä. Silloin on riskinä, että matto venyy.

Mattoa saa tampata, muttei liian kovaa, jotta maton päätykudokset tai loimet eivät purkaudu. Kovan käsittelyn seurauksena matto voi huopaantua.

”Se voi mennä aika pahan näköiseksi, joten hellyys on muistettava villamaton hoidossa.”

Villamaton hoitoa varten on olemassa likaa ennaltaehkäiseviä suihkeita. Rantanen ei pidä suojasuihkeita välttämättöminä.

”Villamattoa usein markkinoidaan sillä, että se on itseään puhdistava matto. Siinä mielessään tällaiset tuotteet voivat toimia ristiin villan luontaisten ominaisuuksien kanssa.”

villamaton pesu
Villamaton pesua varten voi liottaa Marseille- tai sappisaippuaa haaleaan veteen. © iStock

Lue myös: Ethän möhli itämaisen maton pesua? Näin pidät huolta arvokkaasta matosta sen ansaitsemalla tavalla – ja pidennät samalla sen käyttöikää

Villamaton puhdistus

Jos villamattoon tulee tahra, se kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti. Tahraa voi aluksi irrottaa varovasti haalealla vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla.

Tahraa kannattaa painella, ei pyyhkiä, jotta se ei leviä ja painu syvemmälle kuituun.

Sinnikkäiden tahrojen kohdalla voi hyödyntää Marseille- tai sappisaippuaa. Haaleasta vedestä ja saippuasta tehdyn liuoksen voi levittää tahran päälle mikrokuituliinan avulla.

Tahroja voi yrittää puhdistaa myös kevyesti harjaamalla.

”Ei kuitenkaan kannata alkaa hampaat irvessä jynssäämään.”

Rantasen mukaan pienempiä tahroja voi yrittää puhdistaa ensiksi kotona, mutta isompien kohdalla on parempi kääntyä ammattilaisten puoleen.

Lue myös Anna.fi: Tahra tai paha haju matossa? Näin puhdistat maton helposti ruokasoodalla

Villamaton pesu

Ennen villamaton pesua on tärkeää tarkastaa maton pesuohjeet ja menetellä niiden mukaisesti.

Jos villamaton päätyy pesemään kotona, suosittelee Rantanen käyttämään noin 30-asteista vettä.

Pesuveteen voi liottaa Marseille- tai sappisaippuaa. Liian pesevien pesuaineiden käyttö ei ole suositeltavaa, sillä ne voivat pilata villan luonnollisen rasvan, joka muodostaa likaa hylkivän ominaisuuden.

”Siksi esimerkiksi mäntysuopaa tai tolua ei tule käyttää, vaikka niitä käyttäisi muiden mattojen pesuun.”

Maton pesemisessä voi käyttää apuna harjaa. Harjaaminen kannattaa tehdä kuidun myötäisesti yhteen suuntaan. Edestakainen liike saattaa nostaa matosta villakuitua pintaan, mikä aiheuttaa pintaan nousseen kuidun takkuuntumista ja huopaantumista helpommin.

Pitkänukkaisen maton pesemisessä pätevät samat säännöt. Tahrakohdat saa pitkänukkaisessa matossa paremmin irti käsin, koska sormin on helpompi saada pesuliuos nukan juureen saakka.

Maton hapsut kannattaa harjata matosta pois päin varovasti, ettei hapsujen liitoskohdat purkaudu tai loimet katkeile.

Pesun jälkeen matto kannattaa huuhdella runsaalla vedellä. Mattoa ei tule liottaa vedessä, koska se voi aiheuttaa värien leviämisen.

Yksi laite pesemisessä on ehdottomassa pannassa.

”Painepesuria ei saa käyttää missään nimessä villamaton pesemisessä. Siinä on liian kova voima.”

Pesun jälkeen villamatto kannattaa kuivata tasaisella pinnalla ja varjoisassa paikassa. Aurinko voi tehdä värimuutoksia mattoon, ja valkoisesta matosta voi tulla esimerkiksi kellertävä.

Rantanen muistuttaa, että isokokoinen märkä villamatto on raskas.

”Maton koko vaikuttaa siihen, kannattaako se pestä itse vai viedä pesulaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Villamaton pesu voi pahimmillaan pilata koko maton – näiden asiantuntijan ohjeiden avulla vältät virheet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.