Kodinhoito

Villapaitaa ei yleensä suositella säilyttämään henkarissa, ettei se veny – tämä nerokas taittelukikka estää neuleen epämuodostumisen

Villapaita ja henkari eivät olekaan täysin mahdoton yhtälö, kiitos tämän taittelukikan. Lue ohjeet vaihe vaiheelta, miten säilytät villapaitaa henkarissa tai katso video jutun lopusta.

Varsinkin neulomisbuumin myötä ihmisten kaapit täyttyivät ja täyttyvät villapaidoista, ja paitojen säilytyksen kanssa voi tulla haasteita. Kaappitilaa kun on joka kodissa vain rajallinen määrä.

Henkarisäilytystä ei villapaidoille yleensä suositella, koska henkarissa roikkuessaan neuloksesta valmistettu villapaita voi venyä. Mitä raskaampi neule, sitä varmemmin se venyy.

Kuten joka sääntöön, myös tähän on olemassa poikkeus.

Kun villapaidan ensin taittelee ja vasta sitten asettelee henkariin, paidan paino jakautuu henkarille tasaisemmin. Silloin paita ei veny niin herkästi – etenkään olkapäistä ja hartioiden alueelta, jotka normaalisti ovat vaaravyöhykkeellä.

Tätä taittelukikkaa kannattaa myös käyttää, kun vie villapaidan ulos tuultumaan. Ennen ulos viemistä paidan helma ja hihat on hyvä taittaa henkarin poikkipuun taakse, jotta paita pysyy varmemmin paikoillaan, eikä lähde lentoon tuulen mukana.

Varmista ennen henkariin taittelua, että henkari on ehjä. Rikkinäinen pinta voi tökätä paitaan ja tehdä neulokseen reikiä.

Lue myös: Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villapaidan taittelu henkariin vaihe vaiheelta

  1. Aseta villapaita esimerkiksi lattialle, pöydälle tai sängyn päälle. Taittelu on helpompaa, jos taso on riittävän iso, jotta paita mahtuu sen päälle kokonaisena.
  2. Taita villapaita keskeltä kahtia niin, että hihat tulevat päällekkäin ja puolet vartalo-osasta taittuu toisen päälle.
  3. Laita henkari paidan kainaloon niin, että henkarin koukku osoittaa pois päin vaatteesta.
  4. Taita helma ja hihat henkarin yli. Voit taittaa ensin helman tai hihat, järjestyksellä ei ole väliä.
  5. Pujota helma ja hihat henkarin poikkipuun taakse, jos neule tahtoo liukua pois henkarista tai viet sen ulos tuultumaan.
Henkariin taiteltu villapaita näyttää kuta kuinkin tältä.
Henkariin taiteltu villapaita näyttää kuta kuinkin tältä. © Johanna Keponen

Lue myös Anna.fi:stä: Onko tässä Suomen pisimpään neulottu villapaita? Pirjo sai vihdoin valmiiksi vuonna 1998 aloittamansa kettupaidan

Katso videolta, miten villapaita taitellaan henkariin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Villapaitaa ei yleensä suositella säilyttämään henkarissa, ettei se veny – tämä nerokas taittelukikka estää neuleen epämuodostumisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.