Kodinhoito

Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villa on laadukas ja lämmittävä luonnonmateriaali, jonka hoidossa kannattaa suosia lempeitä otteita. Oikein hoidettuna villa hylkii likaa, joten villavaatteen pesulle usein ei ole tarvetta.

Villavaatteen pesu on hyvä tehdä kunnolla, sillä oikein hoidetut villavaatteet ja -asusteet kestävät pitkään. Villa hylkii likaa, joten villavaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muita kuituja. Usein tuuletus raikkaassa ja kuivassa ilmassa riittää.

Lue myös: Tarkista pesumerkinnät, ennen kuin peset vaatteesi – tätä pesumerkit tarkoittavat

Villa peittoaa keinokuidut mennen tullen, kun tarvitset lämmikettä. Villa on joustava ja pehmeä materiaali, joka hengittää hyvin, eristää lämpöä ja imee kosteutta. Myös herkkäihoinen voi käyttää villavaatteita pukemalla alle pitkähihaisen alusvaatteen tai valitsemalla hyvin pehmeän villan, kuten kashmirin.

Kokosimme ohjeet villavaatteiden hoitoon:

Tee villavaatteen pesu vain tarvittaessa

Villa hylkii likaa, joten sitä ei tarvitse pestä pienen tunkkaisuuden takia. Tuuleta villavaatetta sen sijaan ulkoilmassa. Pakkasilma tai hieman kostea sää on villan raikastukseen paras, sillä se turvottaa villan kuituja, jolloin epäpuhtaudet ja hajut pääsevät poistumaan. Voit kokeilla puhdistukseen myös kosteaa suihkutilaa.

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Villavaatteen pesu

Jos vaate on tahriintunut, se kannattaa pestä heti, etteivät tahrat jumiudu kuituihin.  Useimmat uudet villavaatteet kestävät konepesun 30–40 asteessa. Jos koneessa on villapesuohjelma, käytä sitä. Käsinpesu tulee kysymykseen etenkin, jos vaatteessa ei ole pesulappua.

Säilytä villavaate ilmavasti

Villa pysyy hyvänä, kun sen säilyttää ilmavasti kaapissa esimerkiksi tukevalla vaatepuulla tai hyllyllä löyhästi viikattuna. Villavaatteet eivät pidä suorasta auringonpaisteesta, sillä auringonvalo voi saada villan kellastumaan.

Jos pelkäät koita tai kuoriaisia, voit käyttää säilytyksessä lisänä myös torjunta-ainetta tai seetripuusta valmistettua karkotetta. Tällöin vaatteisiin tarttuu seetripuun haju, josta kaikki eivät pidä.

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Poista nypyt varovasti

Erityisesti herkillä ja pehmeäkuituisilla villavaatteilla, kuten kashmirilla, on tapana nyppyyntyä käytössä. Nypyistä pääsee eroon nyppimällä sormin tai hoitamalla villaa esimerkiksi kashmir- tai villakammalla.

Paristokäyttöinen nypynpoistaja voi olla herkille kuiduille liian tehokas, ja käytön riskinä on vaatteen vahingoittuminen. Uhkarohkeimmat poistavat nypyt höyläämällä ihokarvojen poistoon tarkoitetulla terällä, mutta höylä rikkoo helposti villan kuidut.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Virtuaaliammattikorkeakoulu

Juttua muokattu 11.2.2021: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Annimari

Tosi hyvä artikkeli villavaatteiden huollosta. Katselin juuri http://www.vaatekauppoja.fi/artikkelit/ sivuja, mutta siellä oli artikkelit enemmän vaatteiden ostoon liittyyen mitä vaatteiden huoltoon. En olisi arvannut lähteä silittämään villavaatteita noin kuumalla lämmöllä, mutta joka päiväpä tuota näyttää oppivan uutta.

Lissu T.

Käytän kesälläkin villasukkia ja täytyyhän niitäkin pestä välillä, joten artikkeli oli oikein hyvä ohjeistus villavaatteiden pesuun. Itse olen löytänyt joitakin ihania pikkuputiikkeja http://www.netti-kaupat.com/ sivuilta, josta olen tilannut villalankoja.

Nupo

Pesin villapipon koneessa 60 asteessa.
Nyt se ei mahdu kenenkään päähän, se siis kutistui.
Missä vika? Voiko venyttää millään?

R

Voi yrittää venyttää märkänä. Olen onnistunut villapuseron venyttämisessä.

Liisa134

Arkikäytössä ollutta villavaatetta pitää kyllä ajoittain pestä. Minne ovat kadonneet laadukkaat pesuaineet?
Kaikki päivän verran käytetyt villavaatteet hyvälle henkarille ja muutamaksi tunniksi ulkoilmaan toipumaan. Samaa villapaitaa en mielelläni käytä kuin päivän kerrallaan, annan välillä tuulettua ja olla henkarilla.
Pesen villaa koneessa – 30 astetta tai kylmä pesu. Villaohjelma, kevyt linkous, kun ohjelma on lopussa, vaate heti kuivumaan. Tasokuivaus pyykinkuivaustelineelle levitettynä tai vaikka höyrysilityslaudalla.
Kun kosteutta on vähemmän, vaatteen voi huolellisesti ripustaa rotevalle henkarille.
Jos linkous ei ole ollut liian kovakouraista, silittää ei tarvitse.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.