Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villa on laadukas ja lämmittävä luonnonmateriaali, jonka hoidossa kannattaa suosia lempeitä otteita. Oikein hoidettuna villa hylkii likaa, joten villavaatteen pesulle usein ei ole tarvetta.

Villavaatteen pesu on hyvä tehdä kunnolla, sillä oikein hoidetut villavaatteet ja -asusteet kestävät pitkään. Villa hylkii likaa, joten villavaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muita kuituja. Usein tuuletus raikkaassa ja kuivassa ilmassa riittää.

Lue myös: Tarkista pesumerkinnät, ennen kuin peset vaatteesi – tätä pesumerkit tarkoittavat

Villa peittoaa keinokuidut mennen tullen, kun tarvitset lämmikettä. Villa on joustava ja pehmeä materiaali, joka hengittää hyvin, eristää lämpöä ja imee kosteutta. Myös herkkäihoinen voi käyttää villavaatteita pukemalla alle pitkähihaisen alusvaatteen tai valitsemalla hyvin pehmeän villan, kuten kashmirin.

Kokosimme ohjeet villavaatteiden hoitoon:

Tee villavaatteen pesu vain tarvittaessa

Villa hylkii likaa, joten sitä ei tarvitse pestä pienen tunkkaisuuden takia. Tuuleta villavaatetta sen sijaan ulkoilmassa. Pakkasilma tai hieman kostea sää on villan raikastukseen paras, sillä se turvottaa villan kuituja, jolloin epäpuhtaudet ja hajut pääsevät poistumaan. Voit kokeilla puhdistukseen myös kosteaa suihkutilaa.

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Villavaatteen pesu

Jos vaate on tahriintunut, se kannattaa pestä heti, etteivät tahrat jumiudu kuituihin.  Useimmat uudet villavaatteet kestävät konepesun 30–40 asteessa. Jos koneessa on villapesuohjelma, käytä sitä. Käsinpesu tulee kysymykseen etenkin, jos vaatteessa ei ole pesulappua.

  • Tarkasta villavaatteen pesuohje. Jos vaate kestää konepesua, valitse villapesuohjelma. Yleensä villavaatteet pestään käsin.
  • Käytä pesuun villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta tai hienopesuainetta. Älä kloorivalkaise villaa.
  • Pesulämpötila on korkeintaan 40 astetta. Pesuveden tulisi pysyä tasalämpöisenä, ettei vaate pääse vanumaan.
  • Liuota pesuaine ensin pieneen määrään kuumaa vettä. Lisää sitten liuos runsaaseen haaleaan veteen.
  • Laske vaate veteen ja puristele sitä kevyesti. Älä liota, venytä tai hankaa villaa, ettei se vanu. Huuhtele useaan kertaan runsaassa, haaleassa vedessä. Viimeiseen huuhteluveteen voit lisätä huuhteluainetta vaatetta pehmentämään.
  • Villavaatetta ei saa liottaa pitkiä aikoja. Puristele vesi kevyesti pois heti pesun jälkeen. Asettele vaate kuivan froteepyyhkeen päälle ja kääri rullalle. Purista vaatetta pyyhkeen sisällä, niin, että ylimääräinen vesi imeytyy pois. Älä hankaa. Villa kestää myös kevyen linkouksen pesukoneessa.
  • Villavaate ei kestä rumpukuivausta, vaan se on parasta kuivattaa huoneenlämmössä ja aina vaakatasossa, ettei vaate veny. Vaakatasossa vaatteen saa myös muotoiltua entiseen kuosiinsa helpoiten.
  • Villavaatteen voi silittää 150-asteisella raudalla nurjalta puolelta kevyesti höyryttäen.

Säilytä villavaate ilmavasti

Villa pysyy hyvänä, kun sen säilyttää ilmavasti kaapissa esimerkiksi tukevalla vaatepuulla tai hyllyllä löyhästi viikattuna. Villavaatteet eivät pidä suorasta auringonpaisteesta, sillä auringonvalo voi saada villan kellastumaan.

Jos pelkäät koita tai kuoriaisia, voit käyttää säilytyksessä lisänä myös torjunta-ainetta tai seetripuusta valmistettua karkotetta. Tällöin vaatteisiin tarttuu seetripuun haju, josta kaikki eivät pidä.

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Poista nypyt varovasti

Erityisesti herkillä ja pehmeäkuituisilla villavaatteilla, kuten kashmirilla, on tapana nyppyyntyä käytössä. Nypyistä pääsee eroon nyppimällä sormin tai hoitamalla villaa esimerkiksi kashmir- tai villakammalla.

Paristokäyttöinen nypynpoistaja voi olla herkille kuiduille liian tehokas, ja käytön riskinä on vaatteen vahingoittuminen. Uhkarohkeimmat poistavat nypyt höyläämällä ihokarvojen poistoon tarkoitetulla terällä, mutta höylä rikkoo helposti villan kuidut.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Virtuaaliammattikorkeakoulu

Juttua muokattu 11.2.2021: Juttua täydennetty.

Avainsanat

Keskustelu

Tosi hyvä artikkeli villavaatteiden huollosta. Katselin juuri http://www.vaatekauppoja.fi/artikkelit/ sivuja, mutta siellä oli artikkelit enemmän vaatteiden ostoon liittyyen mitä vaatteiden huoltoon. En olisi arvannut lähteä silittämään villavaatteita noin kuumalla lämmöllä, mutta joka päiväpä tuota näyttää oppivan uutta.

Käytän kesälläkin villasukkia ja täytyyhän niitäkin pestä välillä, joten artikkeli oli oikein hyvä ohjeistus villavaatteiden pesuun. Itse olen löytänyt joitakin ihania pikkuputiikkeja http://www.netti-kaupat.com/ sivuilta, josta olen tilannut villalankoja.

Pesin villapipon koneessa 60 asteessa.
Nyt se ei mahdu kenenkään päähän, se siis kutistui.
Missä vika? Voiko venyttää millään?

Kommentoi juttua: Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X