Kodinhoito

Omistusasunto ei aina ole paras ratkaisu: Asiantuntija kertoo, milloin oma kannattaa – ja milloin on syytä vuokrata

Omaa asumista puntaroidessa suurin pohtimisen aihe on se, haluaako helppoutta vai kerryttää varallisuutta. Näin selvität, mikä asumismuoto sopii sinulle paremmin.

Vuokralle vai omaan? Siinäpä kysymys, jota jokainen meistä joutuu pohtimaan jossain vaiheessa elämäänsä.

Perinteinen suositus on ostaa oma asunto. Omistusasuminen ei kuitenkaan aukottomasti sovi jokaiselle – molemmissa asumismuodoissa on niin hyvät kuin huonotkin puolensa.

Soitimme Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkalalle, ja pyysimme häntä listaamaan parhaat puolet molemmista asumismuodoista. Katso alta, kumpi sopii sinulle paremmin.

Osta oma, jos…

1. Haluat säästää hyvän pesämunan

Tämä on kenties tutuin teesi, kun puhutaan asunnon ostamisesta. Jokainen meistä maksaa tietyn määrän rahaa asumisesta joka tapauksessa, joten asuntolainan lyhennys on hyvä tapa ”pakkosäästää”.

Korkala on tehnyt Kiinteistömaailmalle vertailevan laskelman yli 20 paikkakunnalle Suomessa. Tulos oli, että kaikissa niissä omistusasuminen on keskimäärin auttanut varallisuuden kasvattamisessa, tyypillisesti kymmenien tuhansien tai Helsingissä jopa yli 100 000 euron verran.

”Lyhyessäkin ajassa voi muodostua jo mukava pesämuna. Ja mitä nuorempana omistusasumisen aloittaa, sitä suurempi hyöty”, Korkala sanoo.

Varallisuuden kertyessä on myös helpompi muuttaa suurempaan.

2. Asunto kiinnostaa sijoituksena

Asunto on hyvä sijoitus, jos sen saa myytyä myöhemmin voitolla. Arvonnoususta voi parhaassa tapauksessa päästä hyötymään lyhyelläkin aikavälillä.

Monia ostajia saattaa tosin mietityttää, että kannattaako ostaa silloin, kun asuntojen hinnat ovat korkealla. 

”Asuntojen hinnat ovat kehittyneet suotuisasti pidemmällä aikavälillä lähes kaikissa kasvavissa kaupungeissa suhdanteista huolimatta”, Korkala rohkaisee.

3. Kaipaat taloudellista joustavuutta

Useimmat meistä hankkivat asunnon lainalla. Pankin kanssa on helpompi neuvotella lyhennysvapaista, kun taas sama temppu ei ole yhtä helppoa vuokraisännän kanssa.

4. Oma tupa, oma lupa kiinnostaa

Vuokraisäntä voi yllättäen irtisanoa vuokra-asunnon, joten omassa asunnossa voit itse päättää, milloin haluat siitä luopua. Asuminen on siis turvallisempaa.

Omaa asuntoa voi myös remontoida ja sisustaa omin luvin, toki yhtiösääntöjen puitteissa.

Oman kodin avaimet
© iStockphoto

Lue myös: Oletko vuokraamassa asuntoa? Nämä asiat kannattaa tietää vuokrasopimuksesta

Vuokraa koti, jos…

1. Arvostat joustavaa elämäntyyliä

Jos asunnon tarve on lyhyt tai väliaikainen, vuokraus on parempi vaihtoehto. Vuokra-asunnosta pääsee tarvittaessa nopeasti eroon, kun taas omaa asuntoa voi joutua myymään pitkäänkin. Maisemanvaihto on siis selvästi helpompaa, kun oma asunto ei ole pallona nilkassa. 

2. Haluat asua arvokkaalla alueella edullisesti

Kalliiden neliöiden naapurustoissa asuminen on monille mahdollista vuokrauksen kautta. Esimerkiksi harvalla nuorella on varaa ostaa lähes puolen miljoonan kaksiota Helsingin paraatipaikalta, mutta vuokrattuna asunnon hinta voi olla jopa kohtuullinen työssäkäyvälle. 

3. Haluat sitoa rahaa muualle kuin seiniin

Moni haluaa käyttää rahansa asuntolainan lyhentämisen sijaan mukavampaan elämäntyyliin.

Esimerkiksi, jos vanhempana luopuu isosta omistusasunnosta ja muuttaa pienempään vuokralle, pesämunaa vapautuu muihin haaveisiin, kuten mökkiin tai matkusteluun.

Toki Korkala muistuttaa, että jos valitsee asua vuokralla, puskuria on hyvä hankkia sitten muilla tavoin, kuten sijoituksilla tai asuntosijoittamalla. Asunnon voi omistaa myös, vaikka siinä ei itse asuisikaan.

4. Et halua vaivata päätäsi remonteilla

Vuokralaisena sinun ei tarvitse huolehtia taloyhtiön taloustilanteesta tai tulevista remonteista. Toki remontit saattavat näkyä kukkarossa vuokrankorotusten kautta, mutta vuokralaisena sinun ei tarvitse istua yhtiökokouksissa vääntämässä remonttiasioista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omistusasunto ei aina ole paras ratkaisu: Asiantuntija kertoo, milloin oma kannattaa – ja milloin on syytä vuokrata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.